Engi Gábor - E-press Nyomda Kft.

Huszka Zoltán: A cég 1992-ben alakult. Mára szép, elegáns környezetben 18 főt foglalkoztat. A legkorszerűbb technológiákat használja. A digitális és hagyományos ofszet technológiát egyaránt alkalmazza. Kötészete teljes körű, legyen szó akár katalógusokról, akár könyvekről, újságokról. Egy ilyen modern, a „jó gazda”gondosságával kialakított nyomda, hogyan gondolkodik, amikor fejlesztésről, beruházásról beszélünk?

 

Engi Gábor: Elsődleges szempont a piac megléte. Szerintem az egy rögösebb út, ha valaki először fejleszt, gépet vásárol és utána próbálja a piacot megszerezni. Persze az is lehet egy út, ha valaki hisz valamiben, jól körbejárja a témát, fejleszt, majd generálja a forgalmat. Az én példám az első. Meglevő, sőt növekvő piaci igénynek próbáltam megfelelni. Legutóbb például egy B2-es Heidelberg gépet vásároltam. Előzménye egy B3-as, 4 nyomóműves gép volt, amely kapacitását már teljesen lekötöttük. Több géptípust is teszteltünk. Azért döntöttünk a Heidelberg mellett, mert meglevő tapasztalataink pozitívak voltak. Az eszközök ritkán hibásodtak meg,és megbízható szervizzel rendelkezik, hiszen ha valami probléma van, akkor azt napokon belül orvosolni tudták. Így a választási út nem is annyira a márka, hanem maga a gép típusa volt. Még egy B3 legyen, vagy B2… Forrásaink is befolyásolták a fejlesztési irányt. Arra nem volt lehetőségünk, hogy 4 werk-es B2-es gépet vásároljunk. 2 színes B2-es és még egy 4 színes B3-as gép közül kellett választanunk. A B2 mellett maga a kereslet tette le a voksot, hiszen már számottevő könyv és dosszié nyomtatást végeztünk. Volt egy egyszínes nagyobb formátumú gépünk, de elég nehézkes és nem igazán költséghatékony megoldás volt ez. Az új gép, 1+1 és 2+0 –ban is képes gyártani, ezzel -a gépvásárlással egy időben töténő CTP fejlesztésnek köszönhetően is- az elő-, hátoldalas kiadványok nyomtatása jóval szebbé, magas minőségűvé és költséghatékonnyá is vált.

 

A beruházás óta csaknem egy év telt el, és örömmel mondhatom, hogy nagyon jó döntést hoztunk. Azokat a paramétereket és azt a termelésbeli rugalmasságot hozza ez a gép, amit tőle a tervezési szakaszban vártunk.
Tehát a piaci igény és a pénzügyi biztonság keresztmetszetében hoztuk meg ezt az eszközbeszerzési döntést. Azt is láttuk, hogy az elkövetkező években nem lesz itt valami nagy gazdasági „bumm”. A 4 nyomóműves B2-es gép vállalása –a jelenlegi piaci és gazdasági környezetet tekintve- felelőtlen lett volna. Ma egész egyszerűen nincs annyi munka, mint volt 3-5 évvel ezelőtt, a nyomdák megpróbálnak mindenféle eszközzel munkát szerezni. Egyszóval túlfejlesztés lett volna ez.

 

Huszka Zoltán: Pénzügyi biztonság, piaci környezet változása. Érezhető az óvatosság. Gondolom gondosan mérlegeltetek az egyes gép gyártók közötti választásnál.

 

Engi Gábor: Igen. A KBA például drágább ajánlatot adott, mint a Heidelberg. Nem tudom miért… Másrészt a gépmesterek a Heidelberg felépítését, kezelhetőségét már jól kiismerték, - ahogy már említettem – a szolgáltatás, mind az alkatrészellátásnál, javításnál, mind a karbantartásnál rugalmas rendszerben kiépített a Heidelbergnél.
Más gyártó - gépeit nem ismerve - e téren számunkra fehér folt volt. A pozitív tapasztalat egy hosszabb távú beruházásnál nagyon fontos, egyfajta bizalmi viszonyt feltételez. Egy meglevő rendszerbe egy új gyártmányt bevinni, az plusz energia – kiismerni, kitapasztalni, stb.
Az egyes Heidelberg géptípusok között nincs kompatibilitás, tehát ilyen gazdaságossági szempontok nem vezethettek bennünket.

 

Huszka Zoltán: Milyen egyéb költségtényezőkkel kell még számolni?

 

Engi Gábor: Az üzemeltetés során, a karbantartási költségek minimálisak. A beszállító követhetően elmondja, hogy mit és mikor kell ellenőrizni, karbantartani. Ennél fajsúlyosabb a bérköltség, ez havonta az 1 millió Ft-ot is meghaladja, ezt ki kell tudni termelni, meg kell lenni a megfelelő méretű piacnak. Az energiaköltségek sem elhanyagolhatóak. Az éves nagy karbantartás végrehajtása tulajdonosi döntés, mi minden évben megtesszük.
Fontos szempont az opcionálisan rendelhető extrák megléte, pl. az automatikus lemezbefogás , az automatikus henger-, gumikendő- ill. lemezmosás. Az átállás egyik munkáról a másikra ma már 10-15 perc alatt megvan.

 

Az interjú a "Megtérülési idő, beruházási döntések az íves nyomógépeknél" cikkel kapcsolatban készült.
Az intrejú készítője Huszka Zoltán