Grünvald Zoltán - Szakmai versenyünk 2. helyezettje

"Életem értelme nem az, hogy nyomdász vagyok, hanem az, hogy szolgálok" - Kner Imre

Grünvald Zoltán vagyok, 1982. október 17-én születtem nyomdász családba. Szüleim nyomdászok és bár ők soha nem befolyásolták pályaválasztásomat, ez mégis meghatározó volt számomra, hiszen sokszor láttam Apukámat miközben dolgozott, és nagyon megtetszett a hivatása, szakmája. Sokat olvastam a nyomdászat történetéről, és különös fontosak lettek számomra azok az eszmék, amelyek régen körül lengték a Nyomdászokat. Egy zárt szűk szakmai volt ez régen, ahová kiváltság volt bekerülni, fontos volt a becsület, a tisztesség, az egymás segítése és a szakmai tudás.
Nyomdaipari tanulmányaimat a Tótfalusi Kis Miklós Nyomdaipari Műszaki Szakközépiskolában kezdtem nyomtatványszerkesztőként. Nagyon hasznos és érdekes volt az ott eltöltött idő, ráadásul a szakmai tanulást tényleg a gyökerektől kezdtük, hiszen volt szerencsém szedővasat fogni a kezembe, és ólombetűket szedni. Az érettségit követően teljesen egyértelmű volt számomra, hogy folytatom a tanulást és jelentkezem a főiskolára, a Budapesti Műszaki Főiskola Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Karára.
Fontosnak tartottam és jelenleg is tartom, hogy a nyomdászat több ágával megismerkedjek, és minél "színesebb" ismereteket szerezzek, tanuljak, ezért a nyomdamérnök képzés mellett a főiskolán sok más tárgyat is hallgattam.

Aktívan részt vettem a Hallgatói Önkormányzat munkájában, és 3 évig irányítottam, szerveztem a Külügyi Bizottság működését. Ez az időszak nagyon sok tapasztalattal szolgált számomra az emberekkel való közös munka terén. 2004-ben részt vettem a főiskolánk Kari Tudományos Diákköri Konferenciáján, és sikeresen első helyezést értem el, amely eredménnyel lehetőségem volt részt venni az országos megmérettetésen és megszerezni a harmadik helyezést, valamint különdíjat is.
Dolgozatom az elektronikus papír lehetséges fejlesztéseit, konkrét felhasználhatóságát, és az ehhez kapcsolható szolgáltatásokat boncolgatta. Szakmai tapasztalatokat gyűjthettem a nyári gyakorlati időszak alkalmával, melyet a Révai Nyomdában töltöttem (itt döbbentem rá igazán mennyire fontos a gyakorlati tapasztalat).
A főiskolát befejezvén a Sweet Point Kft-nél helyezkedtem el, mint beszerző, ahol a csomagoló anyagokkal kapcsolatos ügyeket intéztem. Röviddel ezután továbbléptem egy digitális nyomdába, ezt a munkát követte a Magyar Közületi Internettudakozó és Telefonkönyvkiadó Kft., ahol grafikus, szerkesztő lehetem, és jelenleg is itt gyűjtöm a kiadói tapasztalatokat. A célom az, hogy minél több tudást szerezzek, mint szerkesztő, és mint nyomdamérnök.

- Fiatal nyomdászként milyen tapasztalatod van a nyomdász szakképzésről?

Tanulmányaim során volt szerencsém a szakközépiskolai, és a főiskolai szakképzéshez is, ezért nyilvánvaló tény, hogy az oktatás nehéz helyzetben van, kevés anyagi támogatásból, és szűkös technikai háttérrel kell megoldani a tanítást. Mai rohanó világunkban, sokszor nem jut idő minden fontos dologra, az óraszám és a gyakorlati idő nem mindig elegendő, pláne ha figyelembe vesszük a rohamos technikai fejlesztéseket is. Ezért tartom különösen fontosnak, hogy a szakember, kikerülvén az iskolapadból folytassa önmaga képzését. Sokszor jelent az is gondot, hogy a megtanultak nem minden esetben hasznosíthatóak (gyakorlati tudás hiányában) az aktív munkában, talán ezért is lenne érdemes sokkal több gyakorlati időt biztosítani a nyomdászhallgatóknak.
Az egyéni továbbképzéshez, viszont feltétlenül szükség lenne több magyar nyelvű, illetve itthon is megjelenő külföldi szakirodalomra. Az mindenesetre pozitív, hogy az internetes lehetőségeket kihasználva, több weboldalon lehet hasznos információkat szerezni, illetve szakmai fórumokon tapasztalatot cserélni.
Tudom, hogy rám is nagy út vár még, hogy megszerezzem azt a tudást, és tapasztalatot, ami által igazán szakembernek nevezhetem magamat.
Ez a szakmai verseny sokszor rávilágított, hogy mely területeken kell még tovább tanulnom, illetve hasznos volt rájönni arra, hogy mi is az, amit még nem tudok annyira.

- Mennyire látod fontosnak a szakmában a képzett szakembereket? Milyen munkahelyi tapasztalataid vannak?

Elsődlegesnek tartom, hogy megfelelően képzett emberek dolgozzanak minden szakmában, ez lenne az ideális eset. Természetesen az ideálistól nagyon messze van a valóság. sajnos. Ha egy pillanatra megnézzük például a grafikusi, kiadványszerkesztői szakmát, akkor láthatjuk, hogy milyen sokan nevezik magukat szakembernek egy pár hónapos tanfolyam, vagy egy (szak)könyv elolvasását követően.
Ugyanakkor azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez a dolog fordítottan is igaz, az igények is megváltoztak. Kevesen fizetik meg az igazán jó szakembereket, és ezáltal a szakma jelentősen felhígult, és talán mára már nem a minőség az elsődleges tényező.

- Hogyan fogadta a környezeted a szakmai versenyen elért eredményedet?

Családom és barátaim körében büszkén mutogattam a kapott oklevelet és meséltem a versenyről, mindenki elismerően gratulált! Természetesen munkahelyemen is begyűjtöttem a gratuláló szavakat! Az eredményhirdetés alkalmával már megköszöntöm Apukámnak a szakmai segítséget, és a konzultációkat, de szeretném ezt ismét megtenni: Köszönöm!

- Mi a véleményed a Printexporól és arról, hogy lehet az idei volt az utolsó?

A Printexpo remek lehetőséget biztosít arra, hogy a nyomdák bemutassák szolgáltatásaikat a meglévő, és a potenciális megrendelőknek, a kiadók új ügyfeleket találjanak, a gépgyárak kiállítsák legújabb fejlesztéseiket. Röviden, mára talán egy kapcsolatmenedzselő fórummá vált a Printexpo, de a fénye megkopott.
Gyerekkorom óta járok minden soron következő kiállításra, és kicsit ijesztő látni azt a hatalmas változást, amelyen keresztülment ez a kiállítás, gondolok itt a kiállítási terület zsugorodására, és a kiállítók számára. A tények tükrében és látva, hogy egyre kevesebb a látogató, és a kiállító, reális lépésnek tűnik, hogy többet nem rendezik meg. bár én személy szerint nagyon sajnálnám!
Napjainkban talán nem a kiállítás a legjobb, leghatékonyabb módja, hogy a cégek bemutassák szolgatatásaikat, erre már az Internet is remek lehetőségeket nyújt.

- Tervek a jövőre tekintve? Munkahely, család? És számíthatunk-e rád a következő szakmai versenyen?

Szakmai szempontból szeretnék minél többet tanulni, képezni magam, és egyre több tapasztalatot gyűjteni. A magánéletemet tekintve nemrég léptem a házas emberek népes táborába, és feleségemmel a jövőnk alapköveinek letételén fáradozunk. A versennyel kapcsolatosan, természetesen, szeretném jövőre is megmérettetni tudásomat, és már nagyon várom az első kérdéseket!

Ki Magyarország legjobb nyomdai szakembere? elnevezésű szakmai versenyünkön a 2. helyezést érte el.

Gratulálunk!