Illés Nyomda – A.D.2001. Kft.

Huszka Zoltán: „Nyomdánk 1996-ban alakult, kezdetben Romayor ofszetnyomó gépen készültek a munkák. A cég dinamikusan fejlődött, és jelenleg már a legmodernebb technológiákkal dolgozik, folyamatos és alapos minőségellenőrzés mellett.” – olvasható a honlapon. Az eszközbeszerzések előtt milyen szempontok voltak a fontosak?

 

Illés Zoltán: Mindig valamilyen igény előzi meg ezeket a beszerzéseket. A Konica Minolta digitális nyomógép beszerzését a beérkező rendelések csökkenő mennyiségei alapozták meg. A kétszínes gépünk beszerzését gazdaságossági szempontok vezérelték. Aztán a legsűrűbben előforduló eset, amikor cserélnünk kell, mert a gép elhasználódott, vagy elavulttá vált. A cserénél jellemzően inkább nagyobbat fejlesztünk, mint az elérhető minimum, még akkor is, ha ez akár jóval többe kerül.
Kötészetben fordult elő, hogy egy adott munkára vásároltunk. A munka tartott 2 évig és időközben mást is gyártottunk a gépen. Amikor megvettük ezt a berendezést - természetesen - az is szempont volt, hogy széleskörűen használhassuk és ne csak az adott munkát gyárthassuk rajta.

 

Huszka Zoltán: A választási lehetőségek közötti döntésnél milyen szempontokat figyeltek?

 

Illés Zoltán: A tapasztalat nagyon fontos. Az a termékpaletta, amit gyártottunk a gépen, annak ezután is ugyanúgy, vagy jobban kell futnia. Mi nem a legolcsóbbat szeretjük megvásárolni, hanem egy picit mindig jobbat. Ebből adódóan nem is a legdrágábbat, hanem kicsit olcsóbbat. Általában a tervezetthez képest, mindig felül teljesítünk. Rendelkeznünk kell így tartalékokkal is, azért hogy biztonsággal tudjunk termelni és ezt a biztonságot tudjuk vevőink számára is átadni.
2 színes B2-es gépet mi már gondolati szinten 6-8 éve veszünk.

 

Azóta azonban jelentősen változott a környezet - pl. gazdasági válság -, meg tudjuk oldani más módon is a gyártást, és rendelkezünk még mindig lekötetlen kapacitással. Azaz nincs meg a kellő munkamennyiség egy ilyen léptékű befektetéshez.
A fóliázással is hasonló a helyzet. Régóta gondolkodunk egy fóliázó gép beszerzésén, de nincs annyi munka és ráadásul általában gördülékenyen megoldható is az igény. Itt a helyhiány is hozzájárul a halogatáshoz. Egyszerűen fizikailag nem tudom elképzelni hova telepíthetnénk a gépet. Telephelyet nem kívánunk váltani, a bővítés nem megoldott.

 

A következő digitális gép helye könnyebben kialakítható és a piac is megfoghatóbb. A járulékos költségeket is látom: átalakítás, logisztika, anyagmozgatás stb. Ezek a költségek elviselhető, elérhető mértékűek. Ezzel szemben a fóliázó gépet egyszerűen nem tudjuk hova bepréselni.

 

Huszka Zoltán: Miért Kodak CTP-re esett a választásotok?

 

Illés Zoltán: Összetett dolog volt. Több irányban is érdeklődtünk. Ez egy új, modern típus. Tud egy speciális rács típust, amire jelenleg nincs is szükségünk, de véleményem szerint új ügyfeleket szerezhet számunkra, bővítheti a technológiai választási lehetőségeket, emelheti a minőséget. Képes gyorsan, kiváló minőségben akár B2-es méretű lemezt is levilágítani.
Ugyan erre a méretre jelenleg nincs szükségünk, és a vételár is néhány millióval magasabb volt, de mégis az elkövetkező évek tervezett fejlesztései alapjául szolgálhat. Ugyanezen méret előző típusát üzemközben megtekintettük. Akkor már 2-3 éve használták, 2-3 műszakban. A felhasználók nagyon megbízhatónak, teherbírónak mutatták be. Mi sem csalódtunk.
Fizikailag nem néztünk meg konkurens CTP-et, csak az írott információkat, tulajdonságokat hasonlítottuk össze.
Döntésünk főbb szempontjai mégis a technológiai többlet (rácstípus), kiváló referencia, a vásárlási és kipróbálási lehetőség jó időzítése (kiállítás) voltak.

 

Mai fejjel már lehet, hogy másképp csinálnám. Ebben a gépben van egy technikai újítás: egy új típusú lemez, az előhívásmentes lemez előállítására képes. Tudtam, hogy ennek gyakorlati alkalmazásával voltak problémák. A témát jól körüljártam, Bécsben meg is látogattam egy nyomdát, a német tapasztalatokat is begyűjtöttem. Sajnos nálunk nem vált be. Utólag hívógépet kellett hozzá venni és felépíteni az ehhez tartozó technológiai sort. Lehet korai volt a belépésünk, pedig tudomásom szerint már jó néhány éve működik ez a lemezkészítési mód. Talán kicsit türelmetlenek voltunk? Lehet…

 

Huszka Zoltán: Milyen költségekkel számolsz az ofszet nyomógépek üzemeltetésekor?

 

Illés Zoltán: Ha én gépet vennék és nem lenne szűkös a hely, akkor az alábbi szempontokat vizsgálnám. Elsősorban van-e rá munka. Ha igen, hogyan csatlakoztatható meglevő berendezéseimhez, pl. a CTP-hez. Az alapozás költségeit is összevetném, hiszen a Heidelberg gépeknél komoly alapozásra van szükség, de van olyan konkurencia, ahol ilyenre nincs szükség. Az energiafelhasználás is számottevő, mindenképp összehasonlítanám. Ezen felül a legnagyobb költség már csak a munkabér és az általános rezsi (fűtés, világítás, stb.), de ez már csak részben függ össze az adott gép üzemeltetésével.

 

Huszka Zoltán: Van-e számottevő különbség az egyes gépek gyártók általi karbantartási költségei között?

 

Illés Zoltán: Igen és ez is szempont. Tapasztalatom szerint minél drágább egy gép, annál magasabbak ezek a költségek. Igaz szerintem annyival meg jobb is a gép. Ma a 4 színes gép esetében már nagyon meggondolnám, melyik gyártót válasszam, de valószínűleg szintén ugyanennél a gyártónál maradnék. Az 1-2 színes kategóriában közel sem ilyen egyszerű a helyzet. Ezekre a gépekre nem kerülnek olyan igényes munkák és oda megfelel, sőt gazdaságosabb az olcsóbb.
Nem vitatható pl. a Heidelberg magas minősége, ami ott le van írva, ott az is történik, nincs meglepetés és kiváló a minőség. Az alternatív gép, lehet, paramétereiben kicsit többet tud, de azt nem olyan minőségben.
Általában elmondhatjuk, hogy a 10-15 évvel ezelőtti állapotokhoz képest az egyes ofszet gép gyártók közötti különbség egyre csökken, mind árban, mind minőségben. 1-2 színes gép esetében nem Heidelberg gépet vennék, de 2-4 színes esetben már megfontolnám a kiváló minőségű Heidelberg gép megvásárlását. Míg 4 színes esetben csak a Heidelberg gép jöhet szóba.

 

Huszka Zoltán: A digitális nyomtatásra visszatérve. Miért Konica Minolta?

 

Illés Zoltán: Megnéztük a minőségét. Valamint van bennem egy előítélet is, hiszen a Minolta egy régen általam nagyon szeretett és kiváló minőséget jelentő márka. A Konica-t igaz, nem ismertem. A Konica Minolta-ról gyakorlatból származó jó vélemény is volt, azaz egy jó referencia. Nem tudom mennyire szabad a konkurenciáról beszélni, de a nyomatminősége nem felelt meg, nem tetszett, ezért, jöttünk ebbe az irányba. Volt azóta is megkeresés, változott a nyomatminőségük is, de mégis a Konica Minolta szimpatikusabb volt.

 

Az interjú a "Megtérülési idő, beruházási döntések az íves nyomógépeknél" cikkel kapcsolatban készült.
Az intrejú készítője Huszka Zoltán