Aktuális programok

Szakmatörténeti kiállításunk támogatási lehetősége - 1%

Kedves Kollégák, Nyomdászok!

 

Az idei évtől civil szervezetünk a Magyar Nyomdász Társaság fogadja az adóból felajánlott 1%-t, melyet teljes egészében a szakmatörténeti kiállításunk programjaira, bővítésére használunk fel.

 

Adószámunk amit fel kell tüntetni:

 

18206926-1-12


Szakmatörténeti kiállítás és interaktív bemutató

Kedves Kollégák, Nyomdászok!

 

Sokan tudunk olyan történetet, amikor szakmai örökségünk eszközei lettek az enyészeté. Így szinte alig maradt meg mára valami a régmúlt nyomdász elődeink gépei szerszámai, eszközei közül.

 

Az elmúlt egy évben folyamatosan kerestük a lehetőséget egy olyan állandó kiállításra, amire méltán lehet majd büszke minden nyomdász. Összegyűjtöttünk már sok relikviát, és a kiállítás gerincét adó gépeket is hosszú távú bérletbe megkapjuk gépmentés programunkban Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum romos raktárából. Csak ízelítőül hogy milyen ereklyékről is van szó. Fém Gutenberg sajtó, pedálos tégelysajtó, lehúzó prés, szedőszekrények, ólombetűk, fabetűk, litográfiai kövek, kézi könyvkötészeti eszközök, minikönyvek.

 

Sok szervezés után, sikerült a helyi önkormányzatot megnyernünk az elképzelésünk megvalósításához, akik egy gyönyörű környezetben, a világörökségi környezetben, Hollókő Ófalujában, a Kossuth út 84. alatt a volt község házban biztosítanak helyszínt a kiállításhoz. Ezzel is elismerve, hogy a kézműves nyomdászatot egykoron művészi szinten művelték és megmentése, az utókornak való bemutatása kiemelten fontos feladatunk.

 

Nem egy átlagos kiállítást szeretnénk ahol a gépek kordon mögött csak, mint vasdarabok állnak. Egy olyan kiállítást kívánunk létrehozni ahol századfordulós évekbeli, működő, kipróbálható interaktív nyomdaműhelyben tehet időutazást a látogató. Az összes kiállított gép, emberi erővel működtethető, szakértő nyomdászok vezetésével minden gép kipróbálható lesz.

 

A nyomdász szakma igazi szépségei kézzel fogható közelségbe kerülnek. Kidolgoztunk a szakmai programokat, gyermekfoglalkozásokat, bemutatókat és szakmatörténeti előadásokat.


GÉPMENTÉS

Gondoltunk egy merészet, elterveztük, hogy megmentünk minden nyomdai gépet, berendezést, eszközt, betűkészleteket, bármit, ami szakmánkhoz kapcsolódik és a hulladéktelep lenne a végzete.

 

A felajánlott vagy megvásárolt gépekről részletes nyilvántartást vezetünk.

Vállaljuk ezeknek a gépeknek az elszállítását, rendbehozatalát és állapotmegőrzését, egy önálló raktárban, hogy majd egy működő nyomdamúzeum aktív tagjai legyenek.

 

Ha tud olyan nyomdai gépről, berendezésről, melynek sorsa a vastelep lenne, kérjük, jelentkezzen és Mi megmentjük szakmai múltunk egy darabját.

 

Tel: 06/70 774-8060, 06/20 237-5445


DIGITALIZÁLÁS

Szakkönyveink, nyomdai témájú kiadványainkat szeretnénk megmenteni a 21. század által nyújtott technológiai vívmányaival.

 

Könyvdigitalizálási akciónkban elsősorban olyan szakkönyveket keresünk felajánlásként, amelyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, már csak 1-1 példánya található meg, illetve olyan szakmaiságot képvisel, amelyet mindenképpen meg kell menteni a jövő nyomdászainak.

 

A felajánlott könyveket két-három hét alatt feldolgozzuk, és köszönhetően a technikának teljesen sérülésmentesen, kitöredezettség nélkül tudjuk elkészíteni a digitális anyagokat kereshető formátumban.