Szakmai

Új ROLAND 700 HiPrint – a beigazítási idők új szintre csökkennek

Az új ROLAND 700 HiPrint a 2014 novenber 5-én és 6-án megtartott Manroland Sheetfed-Evolution Event rendezvény keretében a Print Technology Centerben (PTC) mutatkozott be a világ nyomdai szakembereinek. Több mint 450 szakértő tekinthette meg a gyakorlatban a HiPrint gép SimultaneousPlateLoading (SPL) – azonos idejű lemez beigazítás – technológiáját és más műszaki újdonságait.

 

Rafael Penuela úr (a Manroland Sheetfed ügyvezetője) üdvözlő beszédében elmondta, hogy a Manrolandot sokan ismerik, mint a nyomtatás és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások új irányvonalainak kialakítóját.

Új kiegészítő a SpectroProofer

Az Epson bejelentette a SpectroPhotometer ILS30EP készüléket, egy új kiegészítőt a SpectroProofer automatikus színkalibráló, mérő, és tanúsító eszközhöz. A legfrissebb ISO M1 színszabvány előírásainak megfelelve kielégíti az előkészítő, ügynökségi és márkafelhasználók igényeit, akiknek fontos a precíz, nyomtatók közötti színkezelés és a pontos proofkészítés.

 

A SpectroProofer és az új SpectroPhotometer ILS30EP termékek kombinációja egy új alternatívát kínál a 10 színű Epson Stylus Pro 4900, 7900 és 9900 széles formátumú nyomtatók számára, amelyek manapság a proofkészítési eljárások vezető termékeként ismertek. Az Epson Stylus Pro nyomtató, UltraChrome HDR tinta és a SpectroProofer az új ILS30EP termékkel kiegészítve tökéletes színkezelési és proofkészítési megoldást biztosít a professzionális felhasználók számára.

Színtan alapjai, színkeverés

A szín fogalom egyértelmű meghatározása azért nehéz, mert a szín több dologhoz kapcsolódik.

 

A szín lehet:
- a fény tulajdonsága,
- a tárgyak tulajdonsága,
- az érzékelés sajátossága.

 

A fénysugár színe azt jelenti, hogy az a szemünkbe jutva milyen érzetet kelt bennünk. Ez többek között attól függ, hogy a monokromatikus fénysugárnak milyen a hullámhossza, illetve az összetett fénysugár alkotórészeinek az egyes hullámhosszokon milyen az energiája.

Denzitás

A denzitás fogalmának levezetéséhez a rétegek tulajdonságait kell megvizsgálni: mit tesznek a rétegek a rájuk érkező fénysugárral.

 

Fénytani rétegnek tekinthető minden tárgy, amely a fény útjába kerül. A rétegek határfelületek között elhelyezkedő részei fénytani szempontból azonos anyagi minőségűek. A nyomdaipar szempontjából a legjelentősebb rétegek: a nyomathordozók felülete, a rányomtatott festék- és lakkréteg, valamint a fényérzékeny rétegek.

Nyomdai mértékrendszerek alkalmazása

A nyomdai mértékrendszer egységesítését és rögzítését az üzemek közötti anyagszállítás tette szükségessé. Az európai kontinensen ma is használatos nyomdai pontrendszer kialakítását a francia Pierre Simon Fournier kezdte meg 1737 körül.

 

Rendszerének lényege az, hogy a betűtörzsméretek egy alapegység többszörösei lehetnek csak. Fournier rendszerét 1770-ben Francois Ambroise Didot módosította, és a francia
királyi lábméretekkel hozta összefüggésbe. Az egység – a nyomdai pont – a lábnak a 6×12×12-ed, azaz 864-ed része (≈ 0,376 mm) lett.

 

Az Európában használatos metrikus Didot-féle pontrendszert egy nemzetközi nyomdászkongresszus Hermann Berthold feldolgozása alapján rögzítette 1881-ben. Olyan, 300 mm-es etalon mércéket adtak közre, amelyek megfeleltek 798 Didot-féle pontnak (jele: p), ebből következett, hogy 1 méter = 2660 Didot-féle pontnak felel meg.

A FLEXÓ NYOMTATÁS

A flexó nyomtatás, ugyanúgy, mint a magasnyomás egy közvetlen nyomtatási eljárás. A flexó nyomtatás abban különbözik a magasnyomástól, hogy a nyomófesték kémiailag másképpen összetett, kis viszkozitású, a nyomóforma flexibilis (rugalmas) és nagyon különböző anyagok nyomtathatók ezzel az eljárással.

 

A flexó nyomtatás a rotációs magasnyomtatás egyik legfiatalabb és legdinamikusabban fejlődő ága, ahol a nyomtatáshoz szükséges rugalmas nyomóforma különböző kerületű hengerpalástra van rögzítve.

 

A nyomóformát egy hengerrel vagy rákellel lehúzott raszterhenger festékezi be és a folyékony (oldószer- és vizes bázisú), vagy paszta formájú (UV-festékek) nyomófestékeket tetszőleges fajtájú nyomathordozóra adja át.

 

Manapság már hasonló minőségre képes, mint az ofszet- vagy a mélynyomási technológia. Magyarországon elsősorban a csomagolástechnika területén alkalmazzák: csomagolóanyagok, címkék előállítására.

Magyar fejlesztésű colormanagement rendszer az Oláh Nyomdában

A nyomdaiparban ma alapvetően elvárt a megrendelők részéről, hogy egy nyomda hitelesített és ISO rendszer szerint üzemeltetett colormanagement rendszerrel rendelkezzen. Ezeknek a rendszereknek a kiépítése a legtöbb nyomdában egy nagyobb új gép beszerzéséhez köthető, hiszen egy új géphez könnyű egy új színkezelő rendszert is kiépíteni.
Nagyobb kihívást jelent egy vagy több régebbi nyomdagéphez az ilyen rendszerek kiépítése.

 

Azonban erre is van megoldás. Jól példázza ezt az Oláh Nyomda Kft., akik a magyar mérnökökből álló Paletta Invent Kft.-t bízták meg egy színkezelő rendszer kiépítésével.

Nyomdamúzeum a város szélén

Nemrégiben egy régi ismerősömnél érdeklődtem mi is lett a régi magasnyomó gépeikkel, amelyek egykoron a nyomdájuk termelésének gerincét adták. Sajnos a szokásos történetet mesélte. A rendszerváltás tájékán a magasnyomó gépek, mint elavult technika az ólombetűkkel együtt a MÉH telepen kötöttek ki. Szinte minden mai nyomdász tud hasonló szomorú történetet. Ami több száz évig a nyomdászatot jelentette egyik pillanatról a másikra dobták a szemétbe. Azóta eltelt lassan húsz év.

 

Sokan most kapnak a fejükhöz, hogy amit kidobáltak az valójában milyen értéket is képviselt, és itt elsősorban nem anyagi értékre gondolok. Két évtizeddel a rendszerváltás után nagyítóval is alig találunk már magasnyomó gépet, ólombetűket, nem beszélve a fabetűkről.

 

Ahogy ezekről a szomorú dolgokról beszéltünk ez az ismerősöm, mint egy szalmaszálat nyújtva említette meg egy barátja Novokrescsenszkov Tamás nevét.

 

Kettészakadó nyomdaipar

A Canon legújabb tanulmánya szerint a digitális nyomtatás radikálisan átértelmezi a nyomdaipart

 

- A kisebb szolgáltatóknál tovább növekszik a digitális technológia jelentősége, az ofszet nyomtatás pedig a nagyobb nyomdákban marad jól alkalmazható technológia

 

- A digitális nyomtatási technológiát bevezető szolgáltatók sikeres működésének három legfontosabb alappillére az értéknövelt szolgáltatások bevezetése, a személyes kapcsolat kialakítása és a bizalmas adatkezelés.

Papírbrikettáló rendszerek a nyomdaiparban

Manapság a nehéz gazdasági körülmények között azt szokták javasolni a vállalkozásoknak, hogy a legjobban úgy jöhetnek ki a válságból, hogyha előre menekülnek, és fejlesztenek, beruháznak. Azon szerencsés vállalatok, akik a nyomdaiparban rendelkeznek megfelelő forrásokkal és biztos háttérrel új beruházások kivitelezéséhez, többnyire a termelési eszközök frissítésén, bővítésén szoktak elgondolkozni. Cikkemmel egy merőben új irányt szeretnék bemutatni a nyomdaipar szereplőinek. Egy olyan lehetőséget, ami a mikrovállalkozásoktól a nagyvállalkozásokig jelentős bevételeket eredményez a vállalat számára, egészen pontosan jelentős kiadásokat takarít meg a vállalat számára, már a beruházás működésének első évétől.
És ami a legfontosabb kisebb vállalatok is megengedhetik maguknak.

Tartalom átvétel