A Koenig & Bauer teljesítmény 2022 első felében

A Koenig & Bauer teljesítménye 2022 első felében

 

Az ügyfelek 2022 első félévében mintegy 13%-kal többet rendeltek, mint az előző év amúgy is jó időszakában. Ezt a teljesítményt különösen a megrendelések mintegy 22%-os növekedése támasztotta alá az íves nyomtatott papírgyártás szegmensben és mintegy 46%-os növekedése a digitális és rotációs nyomtatott papírgyártás szegmensben.

 

A Koenig & Bauer csoport ("Koenig & Bauer") 2022 első félévének kihívásokkal teli időszakát tudhatja maga mögött. A jelenlegi működési környezet az egyik legnehezebb az európai közelmúlt történetében. Szinte valamennyi gyártó vállalat egyrészt a magas vevői igények, másrészt a főként a kínálati oldalon jelentkező kedvezőtlen tényezők hosszú listája között működik. "A jelenlegi bizonytalanságok és átmeneti hatások ellenére több szempontból is jól pozícionáltuk magunkat, és továbbra is a növekvő csomagolási piac mentén igazítjuk stratégiai szempontból üzleti modellünket" - mondta Dr. Andreas Pleßke, a Koenig & Bauer vezérigazgatója, hozzátéve, hogy "végpiacaink, amelyek elsősorban az élelmiszer-, ital-, gyógyszer- és kozmetikai ágazatot célozzák, egészségesek".

 

A megrendeléseket az íves és a digitális és rotációs nyomtatású szegmensek növekedése növelte.

 

Az ügyfelek 2022 első félévében mintegy 13%-kal többet rendeltek, mint az előző év időszakában. Ezt a teljesítményt különösen a megrendelések mintegy 22%-os növekedése támasztotta alá a Sheetfed szegmensben és mintegy 46%-os növekedése a Digital & Webfed szegmensben. A 692,9 millió euróval a rendelésállomány az első öt hónapban ismét meghaladta a nyomdaipari átlagot, és alig 5%-kal nőtt. A Koenig & Bauer június 30-i, mintegy 1 milliárd eurós rendelésállománya a vállalat közelmúltbeli történetének egyik legmagasabbja volt. A vevők beruházási döntései tehát azt mutatják, hogy a Koenig & Bauer az elmúlt években jó munkát végzett, és hogy a döntés, hogy a strukturálisan növekvő csomagolási piac termékeire és megoldásaira összpontosít, kifizetődő.

 

A Koenig & Bauer szisztematikusan követi ezt az utat, és most egyesítette erőit a Celmacch Group S.r.l.-vel, amely a hullámkarton-iparban működő flexográfiai nyomógépek és rotációs stancológépek vezető gyártója. A Koenig & Bauer a CorruCUT és a CorruFLEX termékekkel már most is a hullámkarton piacot célozza meg, amely értékét tekintve a teljes csomagolási piac legnagyobb részét teszi ki.
A jövőben a Celmacch Koenig & Bauer Celmacch néven fog kereskedni, és a közös termékcsalád "Chroma" néven fogja lefedni e piaci szegmens valamennyi ár- és teljesítménykategóriáját. Christoph Müller, az igazgatótanács Digital & Webfed szegmensért felelős tagja megjegyzi: "Az egyesülés sikere az egymást kiegészítő készségeken alapul, amelyekkel aktívan ki lehet aknázni a hullámkarton piacán rejlő növekedési lehetőségeket."

 

Az igazgatótanácsban a folytonosságot biztosító szerződések korai megújítása fontos lépés
 

Ebben az összefüggésben Christoph Müller szerződését idő előtt megújították, ami azt jelenti, hogy az eredetileg 2006-ban kinevezett Christoph Müller 2026. június 30-ig marad az igazgatótanács tagja. Ő felel a hullámkarton és a digitális nyomtatás új fejlesztéseiért, valamint a stratégiai partnerségekért, például a HP-vel. Ez a megújulás biztosítja a Celmacch zökkenőmentes integrációját a Koenig & Bauer globális értékesítési és szervizhálózatába. Ralf Sammeck 2007 óta tagja az igazgatóságnak. Ő felel a csoporton belüli digitális átalakulásért, és tapasztalatával biztosítja, hogy a Sheetfed szegmens a drupa 2024 után is tovább bővítse sikeres pozícióját a növekvő csomagolási piacon, és folytassa a digitalizációt. Szerződését további egy évvel, 2025. június 30-ig meghosszabbították.

 

Fokozódik a vezetékes gáztól való függetlenség a maximális önellátás elérése érdekében
 

Folyamatosság és függetlenség - ez a két tulajdonság a jelenlegi helyzetben kétszeresen is kifizetődő, tekintettel a kedvezőtlen tényezők listájára: geopolitikai bizonytalanságok, a gázellátás közelgő befagyasztása és a globális ellátási láncok megszakadása. Az elmúlt hónapokban a Koenig & Bauer azon dolgozott, hogy a közelgő gázhiányt megelőzően csökkentse a csővezetékes gázra való támaszkodását. Ez azt jelenti, hogy a termeléshez korábban szükséges technológiai gáz 2022. július végétől teljesen kiváltható. Emellett szeptember elejéig a fűtési energiához szükséges tüzelőanyag-ellátást is módosítják a fő gyártási helyszíneken. A korlátozott gázellátás következtében nem zárhatók ki előre nem látható ingadozások az elektromos hálózatban. A Koenig & Bauer erre a forgatókönyvre is felkészült, és a meghozott intézkedésekkel saját termelését az összes európai üzemben nagymértékben biztosítottnak látja, még egy esetleges orosz gázszállítás befagyasztása esetén is.

 

Javult a működési eredmény a globális ellátási láncok zavaraiból eredő, nem hatékony termelési költségek növekedése ellenére is
 

Az első hat hónap végén elért 491,8 millió eurós árbevétel gyakorlatilag nem változott az előző évhez képest, és jóval meghaladta az iparági átlagot, amely az első öt hónap után mintegy 13%-os csökkenést mutatott. Az egyes negyedéveket tekintve a második negyedév bevételei magasabbak voltak, mint az előző év azonos negyedévében, valamint 2022 első negyedévében. Az eredményt tekintve a magasabb anyag- és energiaköltségeket szinte teljesen ellensúlyozták a bejelentett áremelések. Az ellátási láncok világméretű zavarai miatt azonban a második negyedévben nőtt a nem hatékony termelési költségek aránya. Ezek emellett a rendszereken és a nyomdagépeken további vagy utólagos munkálatokat tesznek szükségessé, és megterhelik a termelékenységet az üzemekben és az ügyfeleknél a helyszínen.

 

A P24x hatékonysági program keretében bevezetett központi beszerzési rendszer szintén kifizetődő, tekintettel a megszakadt globális ellátási láncokra. Általánosságban elmondható, hogy az év első felében sikeres előrelépés történt a P24x programmal, amely mintegy 22 millió euró megtakarítást eredményezett. A csoport kamat- és adófizetés előtti eredménye (EBIT) 13,8 millió euróval még mindig negatív tartományban volt. Az előző évi 6,4 millió eurós értéket a P24x személyzeti intézkedések hatékonyabb végrehajtásából származó 21,3 millió euróval növelték, és üzemi szinten 14,9 millió eurót tett ki. Ennek megfelelően a működési EBIT 1,1 millió euróval javult, ami -2,8%-os működési EBIT-aránynak felel meg, szemben az előző évi -3,0%-kal. A nyereségadók után a csoport 2022. június 30-án 15,8 millió EUR nettó veszteséget könyvelt el (előző év: 1,1 millió EUR nettó nyereség). Ez egy részvényre vetítve 0,98 € eredményt jelent (előző év: 0,05 €). Tekintettel a 29,1%-os saját tőke arányra (2021 vége: 28,7%), a Koenig & Bauer pénzügyileg jól pozícionált, köszönhetően ennek a saját tőkealapnak és a több mint 250 millió eurós szabadon felhasználható pénzeszköznek és pénzeszköz-egyenértékesnek.

 

A 2022-es egész éves előrejelzés és a középtávú célok megerősítése
 

Az év második felét továbbra is nagy bizonytalanságok jellemzik. Az ellátási láncok globális zavarai éppúgy kiszámíthatatlanok, mint a geopolitikai helyzet és a magas infláció Európában és az Egyesült Államokban, és az év második felében a világgazdaságot is visszavethetik. Ezt súlyosbítja a világjárvány jelenleg ismeretlen lefolyása a téli hónapokban. A nyomdagépeink és rendszereink 2022 második felére tervezett szállítása komoly kihívást jelent, és újra kell értékelni, ha a globális ellátási lánc helyzete tovább romlik. Ennek megfelelően az első félévről szóló jelentés elkészültének időpontjában még mindig nem lehet megbízható egész éves előrejelzést adni 2022-re vonatkozóan; a Koenig & Bauer 2022-ben továbbra is a csoport működési árbevételének és a működési EBIT-marzsnak az előző évhez képest enyhe növekedésével számol, és megerősíti középtávú célkitűzéseit.

 

Dr. Stephen Kimmich, a Koenig & Bauer pénzügyi igazgatója: "Minden külső bizonytalanság ellenére úgy érezzük, hogy jól állunk ahhoz, hogy a középtávú céljaink elérésének alapjául szolgáló 2022-es céljainkat elérjük".

 

www.koenig-bauer.com