A nyomtatott könyv élni fog és beszélni

A nyomtatott könyv élni fog és beszélni

Kötetbe zárt mozgó rajzok és hangok – Okostelefonnal terjeszthetjük ki a papíron megjelenő valóságot,

 

A digitális mellékletek megjelenése lehet a nyomtatott könyv (egyik) jövője, bár Magyarországon még nem elterjedt műfaj. Annyira nem, hogy a Mészáros Márta Aurora borealis (Északi fény) című új, hamarosan mozikba kerülő filmjéhez készült beszélgetőkönyv alkotói úgy készülnek: sokan talán észre sem veszik a Törőcsik Mari–Mészáros Márta-duplainterjúk és a sok fotó közepette, hogy egy okostelefonnal meg is hallgathatják a művészeket olvasás közben. – Néhány éve már használnak ilyesmit a könyvkiadók. A technológia koncepciója az, hogy a kinyomtatott szöveg vagy kép mögött megjelenik valamiféle digitális tartalom: hang, videó vagy bármi más, ami digitális felületeken működhet – magyarázta el a Librarius.hu-nak adott interjúban Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó vezetője. Ehhez egy applikáció szükséges, ami egyszerűen, ingyenesen letölthető. Utána a telefon kameráját kell a LivePrint feliratú képekre irányítani, és az alkalmazás le is hívja a hozzá tartozó digitális tartalmat, ami gyakorlatilag bármi lehet, ami a telefonon megjeleníthető. Az Aurora borealis-beszélgetőkönyv esetében hangfelvételek vannak Törőcsik Mari és Mészáros Márta beszélgetéseiből. Marina Vlady fotójánál Vladyról és Viszockijról mesél a rendező, a régi Nemzeti Színház képénél a színésznő magyarázza el, mi a különbség a színházi és a filmes munka között. „Volt hat-hét estém és néhány pillanatom, és ez nem kevés” – halljuk a jól ismert, összetéveszthetetlen Törőcsik-hangon. Ebben a formában nem nagyon különbözik a LivePrint attól, mint ha CD-mellékletet adnának a könyvhöz. Csak éppen nem létezik fizikai formában a hordozó.

 

Szabó Tibor Benjámin szerint azért is lett jobb így, digitális mellékletekkel együtt ez a könyv, mert egyszerűen nem mindent bír el a papír, amit a hangfelvétel igen: – Törőcsik Mari elmeséli, hogy a 70-es években egy alkalommal mit és hogyan mondott Fejes Endre Pilinszky Jánosnak. Azt még ma is sokan tudják, hogy Fejes Endre nagyon durván tudott fogalmazni, Törőcsik Mari pedig úgy és azt mondja el, ami és ahogyan akkor elhangzott. Meghallgatva ez egy izgalmas, élő, eleven történet, de leírva sokkal problémásabb.

 

Az Aurora borealis a harmadik olyan kötete az Athenaeum Kiadónak, amelyhez digitális mellékleteket is adnak. Korábban Kordik Zsolt, alias Mr. Busta életrajzához „csomagoltak” hangmellékleteket, aztán Haász János svéd típusú gyerekverseit közlő kötetben Grafitember (Merényi Dániel) rajzainak egy részét csinálták meg úgy, hogy a telefon segítségével megmozdulnak a könyvben található grafikák, és egy gyerekhang elmondja a verseket. És így készült 2015-ben a Dévai Szent Ferenc Kiadónál egy Csíksomlyóról szóló, Böjte Csaba gondolatait tartalmazó könyv.

 

A LivePrint nevű technológiát a Reálszisztéma Dabasi Nyomda leányvállalata készíti. Külföldön már évek óta alkalmaznak hasonló technikákat, a nyomdák vagy kiadók saját alkalmazásokat fejlesztenek a könyveik digitális tartalmainak eléréséhez.

 

Egyelőre a mesekönyvek képeinek életre keltéséhez használják szélesebb körben ezt a technikát, de Németországban például már tankönyvcsalád is kapható ilyen nem mindennapi digitális kiegészítőkkel.

 

Forrás: Magyar Nemzet: A nyomtatott könyv élni fog és beszélni