Ajándéktárgyak feliratozása

Ajándéktárgyak feliratozása

Szerző: Karácsony Gábor - Webajándék Kft.
Megjelent: magyar nyomdaipar 2013 című kiadványban

 

A mai rendkívül gyorsan változó piacon az állandóan megújulni tudó cégek vállalkozások kreatív stúdiók, nagy előnyt élveznek a régi technológiákat használó versenytársaikkal szemben.
A megrendelők szempontjából rendkívül fontos, hogy az utolsó pillanatokban megálmodott terméket minél hamarabb a kezébe foghassa, a lehető legkisebb költségráfordítás mellett. Egyre nagyobb igény mutatkozik az ügyfelek részéről a kreatív termékek iránt, sokszor nem kívánnak egy tárgyból nagy darabszámot gyártatni, inkább többfélét vagy akár egy-egy darabot szeretnének ajándékozni. Ha lehet az elkészült darab legyen egyedi, kereskedelmi forgalomban nem kapható.

 

Nézzük meg sorban milyen lehetőségek vannak speciálisan ajándéktárgyak elkészítésére.

 

Ebben a cikkben szeretnénk bemutatni az egyedi, kis és nagyszériás ajándékkészítés fortélyait. Segítünk, hogy a megrendelők, vagy a leendő gyártók, tisztában legyenek a gyártás lehetőségeivel, korlátaival, így egyszerűbben megtalálják a számukra alkalmas technológiát.

 

Elsőként tegyük helyre a nyomási alapfogalmakat, mint direktnyomás, szitanyomás, tamponnyomás, transzfernyomás, szublimáció, …

 

Direktnyomás:
a technológia lényege, hogy a speciálisan erre a célra átalakított nyomtató segítségével különféle festékeket (textil, oldószeres, ECO oldószeres) használva sík és hengeres felületeket nyomtathatunk úgy, hogy az alapanyagot közvetlenül a nyomtatóba helyezzük. A számítógépbe lévő képi anyagot egyszerűen rányomtatjuk az ajándéktárgyra.

 

Előnye:
a késztermék előállítása rendkívül gyors. A képminőség tökéletes.
Egyedi vagy kis példányszám előállítására kiváló. A nyomtatási méretek 35x50 cm-től akár a 2x3 méteresig terjed.

Hátránya:
A gép bekerülési költsége nagyon magas (3-30millió Huf), nem minden modell tartalmaz fehér festéket, így csak világos alapanyagra tudjuk használni. Nem ajánlatos a festék cserélgetése pl. textilről oldószeresre, így mind a textil, mind a kemény tárgyak nyomtatásához külön-külön berendezésre van szükségünk.

 

Szitanyomás:
a technológia lényege, hogy egy keretre feszített szúnyogháló szerű anyagon keresztül átnyomjuk a festéket a munkadarabra. Az előkészítés munkaigényes és szakértelmet igényel. A szitaszerű kifeszített anyagot bevonunk egy fényérzékeny réteggel, majd a számítógépbe előkészített filmeket kinyomtatjuk, elkészítetjük, rávilágítjuk a fényérzékeny szitaszövetre és azután a felesleget vízzel kimossuk. A szitakeretet befogjuk egy befogóba, festéket teszünk bele és egy gumilap segítségével átnyomjuk a munkadarabra. Ezt a műveletet színenként megismételjük, majd következik a végleges szárítás, hőrögzítés.

 

Előnye:
nagy példányszám esetén rendkívül gazdaságos


Hátránya:
szakértelmet igényel, magas előkészítési idő, tökéletes fényképminőség nyomására nem alkalmas, nagy a helyigénye, viszonylag magas a beruházási költség.

 

Tamponnyomás
a tamponnyomás lényege, hogy egy elkészített sablonról a festéket egy puha, speciális gumiból készült fejjel felvesszük, és azt a munkadarabra rányomva átvisszük. A művelet hasonló a mindenki által ismert gyereknyomda működéséhez, pecsételéshez.

 

Előnye:
nagy példányszámú egyenetlen felületű, vagy kisméretű tárgyaknál kiválóan használható.

 

Hátránya:
költségigényes előkészítési munkák, sablonkészítés, általában kis méretű maximális nyomtatás (szokványosan maximum: 10*10 cm) többnyire csak direktszínek állíthatók elő *fotóminőség nem. (*vannak ma már professzionális tamponnyomók akik 4 szín color-ban, fotóminőségben tudnak dolgozni)

 

Transzfernyomás:
a transzfernyomás az egyik legegyszerűbb eljárás ahol a digitálisan (számítógéppel) előkészített mintát kinyomjuk egy speciális transzfer anyagra, majd ezt egy hőprés, vasalógép segítségével felnyomjuk a munkadarabunkra. A hő és nyomás hatására, a transzfer anyagon lévő ragasztó megolvad és a transzferanyag képpel együtt ráragad az ajándéktárgyra.
Napjaink technológiájának és az állandó technikai fejlesztéseknek köszönhetően a transzfer alapanyag gyártók, egyre jobb minőségű alapanyagokat tudnak biztosítani a számunkra, akár világos vagy sötét anyagokra való kivitelben. Különféle nyomtatható transzfer matricák kaphatók a piacon. Léteznek laser és tintasugaras nyomtatókhoz gyártott, és tekercses kivitelű széles, nagyformátumú nyomtatókhoz gyártott termékek.

 

Előnye:
otthoni, kisipari kivitelezés, fotó minőségű nyomtatás, gyors kivitelezés

 

Hátránya:
tapintásra érezhető a transzferanyag, mivel a nyomáskor csak felragad a felületre. Drága transzfer alapanyag, az olcsóbb matrica könnyen kitöredezik.
Némelyik gyártó matricája speciális, drága lézernyomtató beszerzését írja elő.

 

Szublimáció:
ez a kategória, ami szinte a legtöbbet fejlődött az elmúlt években. A legtöbb ajándékkészítő a világon ezt az eljárást használja! Az egyik legegyszerűbb széleskörűen alkalmazható eljárás. A munkafolyamat lényege, hogy a számítógépben előkészített mintát, képet kinyomtatjuk és azt egy hőpréssel, vasalógéppel a kiválasztott alapanyagra nyomjuk. A szublimáció annyiban különbözik az előbb említett transzfernyomástól, hogy ennél az eljárásnál a papíron lévő megszáradt tintánk a hő hatására gázneművé alakul és „beleég” a megfelelő alapanyagba.
A szublimációs eljárás folyamán a festék kémiai kötést alkot az alapanyaggal, így nem lesz tapintható az ajándéktárgyon! A technológia házilag is kivitelezhető, pár órás tanulási folyamat után tökéletes minőségű ajándéktárgyak készíthetők.
Már utolérhetők az úgynevezett 3D szublimációs gépek is, aminek a lényege, hogy a kinyomtatott szublimációs mintát egy vákumgép rászorítja az idomtalan alakú tárgyra (pl. telefonhátlap) és így a teljes felületre kép vihető fel!

 

Tudnunk kell, hogy a szublimálható alapanyagok vagy speciális anyagból készültek, vagy speciális felülettel, úgynevezett szublimációs, polyester lakkal vannak ellátva. Mivel ezt az eljárást alkalmazzák a világon, a legtöbb helyen, így az alapanyag gyártók rengeteg ajándéktárgyfajtát kínálnak számunkra. A teljesség igénye nélkül: kerámiák, bögrék, korsók, kávé és üveg bögrék, fémbögrék, műanyag bögrék, kulcstartók, öngyújtók, pólók, polárok, sálak, törölközők, lábtörlők és még rengeteg termék.

 

De jogosan felmerül a kérdés, hogy mi van azokkal a termékekkel, amin nincs szublimációs bevonat? Erre is találtak megoldást a gyártók! Spray flakonba töltött szublimációs bevonatok kaphatók, pamut textilekre, fára, fémekre, még fehér színű bevonat is van, a sötét színű alapanyagok szublimálásához.

 

Előnye:
egyszerű, gyors ajándékkészítés, kicsi helyigény, egyedi vagy kisszériás darabok gazdaságos kivitelezése, kicsi beruházási költség, könnyen bővíthető.

 

Hátránya:
sötét alapszínű anyagok csak speciális papírral, vagy speciális előkezeléssel nyomhatók.

 

Amennyiben egy megrendelő azt kérdezi, hogy milyen technológiával készíttessen ajándéktárgyat kis költségből, én azt javasolnám, hogy nézzen körül a szublimálható ajándékok között!

 

Mi kell hozzá?
Tintasugaras nyomtató (Epson vagy Ricoh típus) tölthető kazettarendszerrel, szublimációs festék, megfelelő hőprés (sík és hengeres), üres nyomtatható ajándéktárgyak.