Az Agfa bejelentette az ofszet üzletág eladását

Az Agfa bejelentette az ofszet üzletág eladását

Az Agfa talált vevőt az ofszet üzletágára, és azt tervezi, hogy 92 millió euró (78,7 millió font) értékben eladja azt az Aurelius Groupnak.

 

Az Agfa részvényárfolyama több mint 10%-kal ugrott meg a megállapodás ma reggeli (augusztus 30.) bejelentése után.

 

Az ofszet üzletág az Agfa legnagyobb üzletága. Tavaly 748 millió eurós árbevételt ért el, és a javított EBITA veszteségét 21,9 millió euróról 6 millió euróra csökkentette. Az idei év első és második negyedévében az üzletág az áremelések és költségcsökkentő intézkedések kombinációjának köszönhetően ismét nyereséges volt. A múlt év elején az Agfa megkezdte az ofszet üzletág különálló egységgé történő átszervezését, ami megkönnyítené a tevékenység eladását vagy egyesülését.

 

A luxemburgi székhelyű Aurelius Group széles körű befektetési portfólióval rendelkezik, többek között a média és technológia, a vegyipar, az üzleti szolgáltatások, a fogyasztási cikkek, az élelmiszerek és italok, valamint a távközlés területén. Tavaly közel 2,6 milliárd eurós konszolidált bevételt ért el.

 

Az AGFA ofszet üzletága világszerte mintegy 1700 embert foglalkoztat gyártási és értékesítési tevékenységében, és több mint 75 országban tevékenykedik. A kutatás-fejlesztésben mintegy 130 alkalmazott vesz részt.

 

Termékválasztéka ofszetnyomó lemezeket, CTP-rendszereket, munkafolyamat-szoftvereket, nyomdai vegyi anyagokat, filmeket és proofing médiumokat foglal magában.

 

Az Aurelius alapító partnere, Dr. Dirk Markus elmondta, hogy az új tulajdonosi kör lehetővé teszi az ofszet üzletág számára, hogy az iparági konszolidáció vezető szereplőjévé váljon.

"Az Agfa Offset Solutions jól illeszkedik az Aurelius portfóliójába. A lemeztechnológia és a kapcsolódó szoftvermegoldások folyamatos innovációja, valamint elmúlt időszak utáni piaci trendek lehetőséget teremtettek az Aurelius számára, hogy meglévő szakértelmét kihasználva növekedést érjen el az prepress piacon" - mondta.
"Ezt támogatja a növekedési piacokra, például a csomagolási és az prepress szoftverekre való összpontosítás. Az innovatív kutatás és az Aurelius támogatása lehetővé teszi, hogy a cég vezető szerepet töltsön be a folyamatban lévő iparági konszolidációban"."

 

Az ügylet a szabályozó hatóságok jóváhagyásától és a munkavállalókkal folytatott konzultációktól függ. A tranzakció várhatóan 2023 első negyedévében zárul le.

 

Pascal Juéry, az Agfa vezérigazgatója az eladást "jelentős lépésnek" nevezte az Agfa folyamatban lévő átalakulási folyamatában.

 

"Ez lehetővé teszi számunkra, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a növekedési üzletágainkra, ami kulcsfontosságú a jövőbeni sikereinkhez a piacainkon. Miután minden lehetőséget megvizsgáltunk, úgy véljük, hogy a javasolt tranzakció a lehető legjobb megoldás minden érdekelt fél számára: az üzletágban dolgozó alkalmazottak, az ofszetiparban dolgozó ügyfelek és részvényeseink számára" - jelentette ki.
"A vállalati kiválásokhoz tapasztalt partnerekre van szükség. Az Aurelius személyében az Agfa megtalálta az ideális partnert a tranzakcióhoz. Meg vagyunk győződve arról, hogy az Aurelius lenyűgöző eredményei az ipari szektorban megalapozzák az „Offset Solutions” divízió jövőbeli növekedését."

 

Az Aurelius korábban a nyomdaiparban való részvétele a Stralfors, amelyet Imprimus néven átnevezett, és az Office Depot Europe tulajdonosa révén valósult meg.

 

Az Agfa részvényeinek árfolyama 10,6%-kal 3,85 euróra ugrott a korai kereskedésben a híreket követően. A cikk írásakor 3,76 eurón állt (52 hetes csúcs: 4,43 euró, mélypont: 2,92 euró).