Drupa Cube

Drupa Cube – Interjú a bestseller író Frans Johanssonnal

A 31-i Drupa Cube megnyitó előadásában Frans Johansson, a Medici Csoport vezérigazgatója a Drupa idei témáját (érintsd meg a jövőt) és az interszekcionális gondolkodást mutatta be.

 

Mint gondolati vezető, Frans világhírű cégek, mint például az American Express, az IBM, a Metlife, a Microsoft, a Starwood Hotels and Resorts, a Volvo vezetőit látta el tanácsokkal. Dolgozott startup cégekkel, kockázati tőke-társaságokkal, kormányhivatalokkal és különböző egyetemekkel is.

 

1. Medici Effect című könyved 2004-es publikálása után rögtön bestseller lett. Mi az üzenete?

 

A Medici Effect kulcsfontosságú üzenete az, hogy akkor van a legnagyobb esélyünk úttörő innovációk kitalálására, mikor különböző iparokat, kultúrákat, háttereket keresztezünk. Más szóval, fogadjuk be a változatosságot –gondolatok, perspektívák, tapasztalatok, szakértelem – mind szükséges az innovációhoz. A Medici Effect ezen koncepcióját a firenzei Medici család inspirálta, akik közt találunk művészeket, építészeket, tudósokat, filozófusokat. Nagyban hozzájárultak a kreativitás, felfedezés és innováció korszakának eljöveteléhez Európában. Ezt a korszakot ma reneszánsz néven ismerjük.

 

2. Mi az oka, hogy ez az üzenet ennyire népszerű – különösen az angol és amerikai világban?

 

Nem tudom, hogy az üzenet népszerűbb-e ezeken a területeken vagy csak a könyv könnyebben elérhető és olvasható. A legerősebb visszajelzések Kínából, Indiából, Olaszországból és Törökországból érkeztek. Az olvasók véleményét így tudnám összefoglalni: Az emberek őszintén izgatottak az ötlettől, hogy teljesen különböző területeket ötvözve hozzunk létre valami új és izgalmas dolgot. Plusz, a Medici Effect lehetővé teszi, hogy a saját személyiségüket is belevigyék, nem csak a tudományos és szakmai oldalukat, de a hobbijaikat, érdeklődéseiket és tapasztalatukat is. Egy olyan világban, ahol a személyiségünket főként a karrierünk határozza meg, megtalálható az egyensúly.

 

3. A nyomdaiparnak alapvető kihívásokkal kell szembe néznie. Miért olyan fontos az interszekcionális gondolkodás a nyomdaipar számára?

 

Az interszekcionális gondolkodás azt jelenti, hogy megkérdőjelezzük az iparunkat, keressük a váratlant és az ésszerűtlent inspiráció szerzés végett és segítséget kérünk az iparon kívülről a kihívások megoldásához. Minden iparágnak megvannak a maga szabályai, szokásai: ha az ipar nem kérdőjelezi ezeket meg, valaki más meg fogja. Csak kérdezzék meg a TV ipart, Detroit-ot és a légitársaságokat. Kihívás elé állította őket a Netflix, a Tesla, a Virgin és a Jetblue.

 

4. Szerinted miért kell egy Drupa látogatónak megnéznie a Drupa cube-t?

 

Egy hihetetlen műsort szerveztetek. Különösen fontos, hogy a nyomdászat legfőbb változásait helyezitek előtérbe, és aki mélyebben bele szeretne látni az ipar trendjeibe, evolúciójába, annak mindenképpen el kell töltenie egy kis időt a Drupa Cube-nál.

 

5. A Drupa Cube programjában közel 60 prezentáció és előadás található, különböző témákról. Melyiket ajánlod?

 

Jó kérdés! Eléggé sűrű ez a 10 nap. Természetesen nagyon ajánlom az Innovation@the Intersection értekezleteket, amit a kollégám Ryan Van Echo vezet. Úgy terveztük ezeket, hogy interaktívak legyenek és bemutassák, hogyan vezet az interszekció új gondolkodáshoz és új ötletekhez. Ezenkívül nagyon izgalmasnak találom a „Válaszd a tartósságot” és a „Tehetség a siker kulcsa” előadásokat. A tartósság egy univerzális kihívás több iparág számára is, míg a tehetség nagyon meghatározza egy-egy cég innovációs kapacitását.

 

6. Johannes Gutenberg és Lorenzo Medici mindketten a 15. század gyermekei voltak. Látsz bármilyen párhuzamosságot e két meghatározó alak között, akik ennyire meghatározóak voltak az emberi kultúra fejlődésében?

 

Mindenképpen van kettejük közt párhuzam. A legkézenfekvőbb, hogy mindketten befolyásolták a könyveket, a tanulást és az ötletek elterjesztését. Johannes Gutenberg a nyomdagépe, Lorenzo Medici pedig a családi Laurentian Könyvtár gyarapítása által. Azt is érdekesnek tartom, hogy Gutenberg nyomdagépei segítették a vallási anyagok terjesztését, ami segítette a vallási reformáció terjedését, míg Lorenzo a humanizmus és a klasszikus tudományokat támogatta, ezzel teljesen megkérdőjelezve a vallásokat.

 

7. Van olyan, amit te személy szerint nagyon vársz a Drupán?

 

Már eltelt egy kis idő mióta utoljára Düsseldorfban voltam, de nagyon várom már a fantasztikus düsseldorfi senfrostbraten-t (hagyományos német étel)!