Drupa Hírek: Miért olyan nagydolog a Siegwerk új UV LED étel és gyógyszerfestéke?

Siegwerk, a csomagoló anyag, címke és katalógus nyomdafestékek gyártója leleplezte legújabb, kis migrációs LED UV flexo festékeit: a SICURA Nutriflex LEDTec festék sorozatot.

 

Ma a Siegwerk az első olyan cég a piacon, aki LED UV festéket készít étel és gyógyszer csomagoláshoz.

 

Mivel a gyógyszer- és ételipar biztonsági és hatékonysági elvárásai nagyon magasak, Siegwerk új tintája egy igazi áttörésnek számít.

 

A legfőbb előnye az új festékeknek a LED UV technológiában rejlenek. A konvencionális UV-t kibocsátó higanygőzlámpákhoz képest, a LED UV technológia kb. 40% energiát tud megtakarítani. Valamint az előnyök közé sorolhatjuk az alacsony hőtermelést, a LED UV lámpák relatíve hosszú életét, plusz mivel a használatuk során nem generálódik ózon, nincs szükség szivattyús eltávolításra.

 

Továbbá, az UV erő elérhető, amint egy LED UV rendszer aktiválódik, ezért a folyamatnak nincs szüksége semmilyen felmelegítésre.
Mivel ezek a festékek újdonságnak számítanak, a Siegwerknek több problémát is meg kellett oldania, ahhoz, hogy létrehozzák ezt a sorozatot. Az egyik kihívás, amivel a Siegwerk szembe nézett a migrációs esély minimalizálása volt az optimális hatékonyság, teljesítmény és a rövid termelési idő alatt.

 

„Az egyik nehézség az újfajta festék kifejlesztése során a szükséges nyersanyagok limitált elérhetősége volt.” – mondta Rolf Montag, a Siegwerk Switzerland AG termék menedzsere.

 

Egy másik probléma, amit a Siegwerk sikeresen megoldott, egy olyan színrendszer elkészítése, ami hibátlanul működik a LED fény hullámhosszával is, és ami magas szín teljesítményt nyújt, alacsony migrációs eséllyel.

 

A Siegwerk elkötelezett a LED UV festék sorozatok további fejlesztése mellett, hogy jobb lehetőségeket tudjanak adni ügyfeleiknek e technológia használatában. A különösen alacsony migrációs kockázatú festékek fontosságot nyernek, ezért számít arra a Siegwerk, hogy a hagyományos festékek helyett az alacsony migrációs UV festékekre lesz nagyobb a kereslet 2016-ban.
Most nem egyszerű megjósolni, hogy hogyan fog fejlődni az étel és gyógyszeripari LED UV festékek piaca.

 

„Általánosságban azt látjuk, hogy címke gyártók érdeklődése megnövekedett a LED UV rendszerek iránt.” –tette hozzá Rolf Montag. A LED UV rendszerekben sok a lehetőség, mivel öko-barát, költségmegtakarító és hatékony. Ezért tekintjük őket vezetőknek a piacon.

 

„A applikációk további fejlesztése lehetővé fogja tenni a LED UV festékek használatát minden munkafolyamat során.” – mondja Montag.

 

Mivel ez a technológia még mindig új és a piac is a fejlődés elején van, nehéz pontosan megjósolni, hogyan fog nőni a jövőben. A legtöbb szakértő viszont egyetért, hogy mindenképpen sok potenciál van a növekedésben.