Xeikon ICE toner

Drupa Hírek: Nyomtasd a jövőt!

Az ’Érintsd meg a jövőt’ témával, a 2016-os Drupa az egyik legjobbnak ígérkezik. Jelentős fókusz lesz a tintasugaras termelés és a 3D nyomtatás technológiákon és ezek az ipar fontos témái.

 

De nem szabad elfelejtenünk, hogy mi folyik éppen az elektrofotográfia világában. A száraz toner oldalon, a készítők folytatják a minőségi és funkcionális fejlődéseket. Mechanikusan és kemikáliásan készített tonerek lehetővé teszik a kisebb szemcséket és a magasabb minőséget. Most már vannak olyan száraz tonerek is, amelyek sokkal kisebb fixáló hőfokot használnak, mint korábban.

 

Ez nemcsak lecsökkenti az energiafelhasználást, de lehetővé teszi a különböző anyagok használatát is, mint például a hőérzékeny anyagokét.
A Xeikon ICE tonere egy jó példa erre; csökkenti a fixáló hőfokot 10°-ról 15°-ra. BSB-label, egy gyorsan növekedő, független része a Bielefeld-i bsb-bentlage GmbH and Co KG-nak, az egyik korai használója az ICE tonereknek.

 

A cég az öntapadós címkék gyártására specializálódott. Brigitte Alers, menedzser, elégedett volt az eredményekkel, amit a vállalat elért a minőség, a kopásellenállás és az telt fehér területén. „A PE termékek kereslete nagyon magas, ezért örülünk, hogy találtunk egy megfelelő megoldást az ICE tonerekkel.” –egészítette ki.

 

Az elektrofotográfia másik aspektusa, ami sok figyelmet kap, a folyékony toner, ami két formában is elérhető: alacsony viszkozitású Isopar toner, ami polymer keverést használ és a magas viszkozitású folyékony toner. A folyékony toner története egészen az 1950-es évekig nyúlik vissza, de csak az elmúlt években jelentek meg olyan digitális nyomtatási technológiák, amelyek kiváló minőséget nyújtanak folyékony tonerrel is. Az egész 1993-ban kezdődött igazán, az Indigo digitális nyomdagép bemutatásával.

 

A 2012-es Durpán láthattunk több új kezdeményezést is a folyékony tonerek között, de ezek nagy része a cikk megjelenéséig nem kerültek forgalomba. Az egyik kivétel a Xeikon Trillium nevű gépe, ami a 2012-es drupán lett bemutatva, a technológia bemutatásaként, és ma már több helyen is működésben van, Trillium One néven.

 

Egy magas viszkozitású folyékony tonert használ és egy olyan festék felviteli folyamatot, amely 4 nedves-nedves felvitelt használ. A 2x1 ezredmilliméter nagyságú szemcsék egy fehér olaj tartóban oldódnak fel, ezek nagy részét a toner lerakódása során újrahasznosítják.
Összehasonlításképp, a száraz tonerek szemcséinek optimális mérete 6 és 7 ezredmilliméter között van.

 

Ha ennél kisebbek, a képalkotó folyamat alatt túl nehéz lenne kezelni őket és vélhetőleg biztonságtalan is. Mivel ehhez a magas viszkozitású toner képalkotó folyamathoz nincs szükség sem porlasztásra, sem fixálásra, nem keletkeznek illékony szerves vegyületek a nyomtatás alatt és így nincs szükség a gép szellőztetésére sem.

 

Egy másik előnye a folyékony tonernek a magas minőség, amihez sok tintasugaras nyomtatóval ellentétben, nincs szükség optimalizált papírra. Illetve, a száraz tonereknél vékonyabb film ad.

 

 

A 4 színű Trillium One nyomdagép 60 méter per perc gyorsasággal, 1200 dpi-vel és 500 mm szélességgel nyomtat. A Trillium One kifejezetten a nagy volumenű marketing anyagok és katalógusok magas minőségű termelésére lett tervezve. Alacsony fixáló hőfokot használ, ami az anyagok széles körű felhasználását nagyban segíti.

 

A gépen nagyon kicsi a hengerek távolsága – pontosan 2 ezredmilliméter – amit microgapping-nek neveznek. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagoknak teljesen kapcsolatban állnak egymással, amíg a kép másolódik. Összehasonlításképp, a tintasugaras nyomtatókban kb. 1500 ezredmilliméter a tintasugár fejek és az anyag közötti távolság, míg a száraz tonerek és az alacsony viszkozitású tonerek esetén ez a távolság 200 ezredmilliméter.

 

Ez a microgapping az egyik fő oka a magas minőségnek, amit a magas viszkozitású folyékony toner technológiák nyújtanak.