Íves ofszetnyomó gépek

Íves ofszetnyomó gépek

Az egy színnyomó íves ofszetgépek kevés kivételtől eltekintve azonos szerkezetűek: a hajtómű, a nyomómű, a festékezőmű és a nedvesítőmű, valamint a papírtovábbító berendezések (berakó, illeszkedést biztosító berendezések, kirakó).

 

Az egyszínes gépek nyomóműhengereinek átmérője általában azonos. A nyomómű három hengere egymáshoz képest meghatározott mértékű szöget zár be, így a nyomás ráadásakor és levételekor a gumikendős henger mozgása biztosított. A gumikendős henger körhagyós csapágyazása teszi lehetővé az ellennyomó hengerhez állítását, amely a különböző vastagságú papírok nyomtatásakor szükséges.

 

A formátum és a gépsebesség függvényében alacsony és magas kirakókat alkalmaznak. Kisebb formátumú egyszínes gépekhez a kedvező helykihasználás miatt előnyösebb az alacsony kirakó.
Az irodai sokszorosítóberendezések és az ofszetnyomó gépek között helyezkednek el a kis ofszetnyomó gépek. A kis ofszetnyomó gépek meghatározó tényezője a formátum, amely 35x50 cm-ig terjed (egyes esetekben A/2 is lehet), valamint különösen alkalmasak kis példányszámú munkák gazdaságos elkészítésére.

 

Ofszetgépek felépítése:
1 = adagolóhenger
2 = felhordóhenger
3 = dörzshenger
4 = formahenger
5 = gumikendős henger
6 = ellennyomó henger

 

Heidelberg GTO egyszínes ofszetgép

1 = berakó;
2 = kirakó;
3 = formahenger;
4 = gumikendős henger;
5 = ellennyomó henger;
6 = festékezőmű;
7 = nedvesítőmű;
8 = kirakólánc;
9 = berakóasztal;
10 = benyomómű

 

Kevés kivételtől eltekintve a kis ofszetnyomó gépek háromhengeres egyszínes gépek. Az ismertebb típusok: Romayor, Gestettner, Mercedes, A. B. Dick, Adressograph Multigraph stb.
Néhány kivételtől eltekintve a kisofszetgépek a hagyományos, a festékezőműtől elválasztott nedvesítőművel dolgoznak.

 

A kis, közép- és nagy formátumú egy színnyomó ofszetgépek háromhengeres rendszerben dolgoznak. Kevés kivételtől eltekintve mindhárom henger: a lemez-, a gumikendős és az ellennyomó henger azonos átmérőjű. Fontos jellemzőjük a különböző papírformátumokhoz kialakított gépnagyság.

 

A kis, a közép- és a nagy formátumú ofszetgépek felépítésükben azonosak, nevük csak a rajtuk előállítható nyomdatermékek formátumát jelöli.

 

 

Magyar Nyomdász Társaság - Könyvdigitalizálási program

Célunk, hogy a megmentsünk a nyomdaipari szakkönyveket, kiadványokat, újságokat és mindenki számára elérhetővé váljanak. A 21. század technikáit használva a legmodernebb szoftverek segítségével olvashatják az elkészült szakmai anyagokat.


Szilágyi Tamás: Ofszetnyomtatás kézikönyve Forrás: Szilágyi Tamás - Ofszetnyomtatás kézikönyve


Megjelent: 1996

Oldalszám: 207 old.

ISBN 963 04 7056 X

A szedés és nyomtatás a Mesterprint Kft (96.0347) munkája