Élmetszés a Zorán Aranyozó Kft-ben

Kézműves technika, modern köntösben: Élmetszés a Zorán Aranyozó Kft-ben

A könyvek díszítése nagyjából egyidős a kódexek megjelenésével. A díszítőelemek használatával hívták fel a figyelmet a könyvek tartalmára, utaltak tulajdonosaik státuszára, gazdagságukra.

 

Az élmetszést és élfestést már a középkorban is alkalmazták. A fehéren hagyott metszésen a piszkolódás jobban meglátszik, mint egy színes felületen. A metszések színe eleinte vörös és sárga volt. Az évszázadok alatt sok metszésfajta alakult ki: egyszínű, felhő, peremezett vagy fröccsentett metszés, batikolt és viaszmetszés, a homok vagy fűrészporral és az apró magvakkal készített metszések.

 

A keményítős metszések, melyek a legrégibb módszerekhez tartoznak. Régebbi eredetű a hamuval készült metszés is. Díszíthetjük a könyvek metszéseit festés nélkül is, reszelt vagy fűrészelt technikával. A XVII. század óta alkalmazott márványozási technikával az értékesebb könyvek metszéseit szokták díszíteni. Az igazán prémium megjelenést azonban a könyvek aranymetszésével érhetjük el. Ez az egyik legnagyobb szaktudást igénylő, de egyben a legszebb metszésfajta is. Három fajtája ismeretes: sima, cizellált és festett cizellált aranymetszés.

 

Forrás: Türk Péter - Könyvkötés)

Aranymetszetnek hívják a könyvkötésben a könyv aranyozott szélét. Úgy készül, hogy a tojásfehérjével bevont könyvszélekre aranyfüstöt visznek fel.

 

(Forrás: Biró Miklós-Nyomdászati Lexikon)

Napjainkban a tömegtermelés mellett egyre inkább előtérbe kerül a nyomdatermékek egyediségét és prémium megjelenését kiemelő eljárások alkalmazása. A digitális világban egyre inkább érezhető egy olyan réteg megjelenése, akik a könyveket újra megbecsülik, és egy kiadvány megvásárlásánál az is fontos szempont, hogy az a könyv minőségi alapanyagokra, időnek ellenálló kivitelezésben, sokszor kézzel készült kötéssel készüljön. Az aranyozás, dombornyomás és az élmetszés pedig a könyvek egyediségét, prémiumkategóriába tartozását hivatottak kiemelni.

 

2016 januárjában került beüzemelésre a Zorán Aranyozó Kft-nél egy Ochsner+co típusú, svájci gyártmányú, félautomata élmetszőgép.

 

Zorán Radisicet kérdeztük az új beruházásról.

 

Miért erre a gépre esett a választás?
Sokat gondolkodtunk, hogy félautomata vagy teljesen automata gépet vásároljunk. Az automata gépek mellett szól a teljesen gépi beállítás és a nagy termelékenység. Egy félautomata gépen megmarad a kézi beállítás lehetősége, valamint az is e gép mellett szólt, hogy míg egy teljesen automata gépen főleg a nagy példányszámú munkák gyárthatók gazdaságosan, addig ezen a gépen, akár 100 darab névjegy élmetszése is gazdaságosan kivitelezhető, de akár több ezres példányszámok is legyárthatók.

 

Miért svájci gép?
Egyértelműen a minőség, a gép kezelhetősége és a legyártott termékek minősége döntött. Jelenleg nincs a piacon olyan gép, ami ezt a minőséget felülmúlná.

 

Hogyan történik egy nyomdatermék élmetszése?
Két fő munkafázisban készítjük az élmetszést. Nincs két egyforma munka és két egyforma alapanyag, ezért az előkészítés az egyik legfontosabb művelet.
A nyomathordozó típusához kiválasztjuk a legjobban megfelelő csiszoló alapanyagot. Precíz beállítást követően több menetben addig csiszoljuk a nyomdatermékek oldalait, amíg szinte tükörsimák nem lesznek, vagy még simábbak. Ez egy többlépcsős, nagy figyelmet és precizitást igénylő munkafolyamat. A második munkafázisban egy fűthető henger segítségével kerül fel a kiválasztott színű fólia a felcsiszolt ívek oldalára.

 

Ugyanolyan fóliákkal készül az élmetszés, mint a könyvtáblák aranyozása?
Természetesen nem. Speciális fóliákat használunk, amiket kifejezetten erre a célra gyártanak. A leglátványosabbak az arany-és az ezüstfóliák, de speciális igények fogadására is felkészültünk, így nagyon sok színvariációban tudjuk elkészíteni az él-metszett munkákat, akár hologram mintázattal is. Ezek a fóliák drágábbak, mint a hagyományos aranyozó fóliák. Cserébe viszont ellenállóbbak, hiszen egy él-metszett könyvnél vagy magazinnál nem megengedhető, hogy használat során a fólia az olvasó kezére tapadjon. Mivel nálunk a tökéletes minőség az alapkövetelmény, ezért van olyan munka, amit több rétegben fóliázunk.

 

A végeredmény pedig önmagáért beszél. Szeretjük, ha a megrendelőink, mintha csak tükörbe néznének, úgy látják meg magukat a hozzánk hozott munkáikban. Ügyfélkörünk és a legtöbb megkeresésünk a prémium kategóriában mozog. Az előzetes visszajelzéseink nagyon jók. Olyan lehetőséget kínálunk, amivel egy nyomdatermék hozzáadott értéke jelentősen növelhető. Ha egy kiadvány, legyen az magazin, könyv, meghívó vagy akár névjegykártya, különleges, és fel kívánja hívni magára a figyelmet, akkor arra az élmetszés egy nagyon jó lehetőség.

 

Web: http://zoranaranyozo.hu/