Leállítja szolnoki papírgyárát a Mondi

Leállítja a termelést március közepén szolnoki gyárában a Mondi Business Paper Hungary Zrt., a tulajdonos az egységet értékesíteni kívánja - közölte Ferencz Gábor, a cég igazgatóságának elnöke hétfőn az MTI-vel.

 

A tulajdonosi döntést hétfőn munkásgyűlésen jelentette be a dolgozóknak a gazdasági vezető. Ferencz Gábor tájékoztatása szerint a Mondi-csoport az irodai kommunikációs papírok piacának telítettsége miatt kényszerült erre a lépésre. A jelenleg 265 dolgozót foglalkoztató szolnoki papírgyárat felkínálták eladásra, a vevők keresése megkezdődött.

 

Újságíró kérdésre elmondta, több hazai és külföldi érdeklődő van, és április végéig 80 százalék esélyt ad arra, hogy sikerül szakmai befektetőt találni. A vevővel szemben egyetlen kikötésük van: iroda kommunikációs papírokat nem állíthat elő Szolnokon.

 

Ferencz Gábor kitért arra is, amennyiben nem sikerül a gyárat értékesíteni, a 265 dolgozóból 230-nak felmondanak, ők átlagosan hat hónapi végkielégítést kapnak majd.
 

A Mondi világcég internetes honlapján olvasható, hogy az 1936-ban alapított, korábban cellulóz előállításával is foglalkozó gyárban jelenleg egyedüliként a "PM8" papírgép üzemel, és folyamatos fejlesztése révén képes volt lépést tartani az egyre növekvő piaci elvárásokkal. A 2006-os adatok szerint 125 ezer tonna famentes üzleti papírt készítettek.

 

Szolnokon, ahol már hetek óta beszédtéma volt a papírgyár leállítása, az elmúlt két évben két jelentős, a város ipari arculatát meghatározó vállalkozás fejezte be működését. A 124 embernek munkát adó Henkel Magyarország Kft. 14 évi tevékenység után 2006 júniusában a konszernen belüli átszervezés miatt zárta be szolnoki mosópor-gyártó üzemét. A Mátra Cukor Zrt. pedig tavaly novemberben jelentette be, hogy 93 éves múltra visszatekintő szolnoki gyárában leállítja a cukortermelést, amelyet az európai cukorpiac és a cukoripari szabályozás változásával indokolt.

 

Forrás: MTI/Menedzsment Fórum