color management

Magyar fejlesztésű color management rendszer az Oláh Nyomdában

A nyomdaiparban ma alapvetően elvárt a megrendelők részéről, hogy egy nyomda hitelesített és ISO rendszer szerint üzemeltetett colormanagement rendszerrel rendelkezzen. Ezeknek a rendszereknek a kiépítése a legtöbb nyomdában egy nagyobb új gép beszerzéséhez köthető, hiszen egy új géphez könnyű egy új színkezelő rendszert is kiépíteni. Nagyobb kihívást jelent egy vagy több régebbi nyomdagéphez az ilyen rendszerek kiépítése. Azonban erre is van megoldás. Jól példázza ezt az Oláh Nyomda Kft., akik a Magyar mérnökökből álló Paletta Invent Kft.-t bízták meg egy színkezelő rendszer kiépítésével.

 

Oláh Dániellel (Oláh Nyomda Kft.) és Seszták Péterrel (Paletta Invent Kft.) beszélgettem a beruházásról.

 

Milyen rendszerről beszélünk, milyen alapegységekből épül fel ez a rendszer?

Seszták Péter: A rendszer neve immár hivatalosan LiNKFusion. A korábban installált rendszereink még CSYS néven futottak, de nemrégiben újra definiáltuk a termékkínálatot, és így megfogadva a marketingesek tanácsát a LiNKFusion márkanév mellett döntöttünk. A rendszer tulajdonképpen egy teljesen automatizált géptermi minőségbiztosítási rendszer, mely három fő alapegységből , modulárisan épül fel. Az automatizált mérőpult egység (LiNKFusion CSYS) tartalmaz egy robotizált színmérő spektrofotométert, mely a kézi színezet- és denzitásmérés terhét veszi le a gépmesterek válláról. Az előfestékező modul (LiNKFusion PREInk) a nyomógép tényleges karakterisztikáját és a CTP beállításait figyelembe véve készít egy előfestékezési állítást. Az automatizált pultvezérlés (LiNKFusion Loop) egy korrigáló modul, ami a nyomás közbeni eltéréseket automatikusan korrigálja, és a szükséges beállításokat (zónacsavar-állítás, stb.) a nyomdagép pultjára azonnal felprogramozza. Tehát ezzel a rendszerrel egy teljes körű, ISO PSO szintű géptermi colormanagement rendszer áll a nyomda rendelkezésére.

 

Honnan jött az ötlet egy ilyen rendszer megalkotásához? Tudomásom szerint ez egy teljesen magyar fejlesztés, hardver és szoftver oldalról egyaránt nézve?

Seszták Péter: Az embert élete folyamán több impulzus éri. Kezdődött ez ott, hogy valamikor a főiskolán tanárom, Schulz Péter, megkedveltette velem a színtant. A diplomamunkámat egy kézi Macbeth denzitométer használatáról írtam. Tovább haladva a Grafika Rt-nél Viptronic denzitométerekkel foglalkoztam. A Goodwill Kft.-nél pedig a Gretag Macbeth termékeivel. Minidig úgy gondoltuk kollégáimmal, hogy mi nem mérnök-kereskedők szeretnénk lenni, hanem alkotó mérnökök. A kilencvenes évek végén láttuk, hogy a nyugati világ színkezelő rendszerei általában elég rugalmatlanok, és mindemellett rendkívül drágák is. Számunkra sok logikusnak tűnő elképzelést, ötletet pedig egyáltalán nem használnak.
Ekkoriban gondoltunk arra céges szinten is, hogy készítsünk egyedi gépeket. A kollégáim végzettsége és szakértelme miatt szinte adta magát a dolog, hogy ilyen úton induljunk el. Nekünk a nyomdaipar a szívünk csücske, ezért fejlesztéseinket is erre az iparágra koncentráljuk. A kiépített rendszereinket úgy építjük fel, mind hardveresen, mint szoftveresen jóval nagyobb tartalékok legyenek benne, mint amit a megrendelőink elvárnak, így garantálhatjuk a biztonságos működést, és azt is, hogy a jövőben még fejleszthetőek legyen különböző egységekkel.
Egyik nagy előnyünk, hogy a szoftveres és hardveres fejlesztések is egy kézben vannak. Így teljes mértékben tudunk egy alkalmazást vagy ötletet esetleg egy másik projektnél is hasznosítani.

 

Miért épp a LiNKFusion rendszerét választottátok?

Oláh Dániel: A legtöbb rendszer nem volt kompatibilis a gépeinkkel, vagy ha az lett volna, akkor arányaiban mérve rendkívül drága lett volna a kiépítése. A LiNKFusion egy nagyon „hajlékony” rendszer. Teljesen az egyedi igényeinkre lett kialakítva, mindemellett egyszerű ötletek alapján lett beépítve a gépeinkbe olyan megvalósítással, amivel egy ajánlatban sem találkoztunk. Egy rotációs nyomdánál nem mellékes, hogy mennyi időre esik ki a gép a termelésből. Itt szinte szó sem volt ilyenről. Nem kellett hatalmas átalakításokat végeznünk a gépeken. Más rendszereknél meg kellett volna vásárolnunk olyan felesleges alkalmazásokat is, amiket valószínűleg nem, vagy alig használtunk volna ki. Ezek a rendszerek, mint egy csomag képzelendők el. Kapunk olyasmit is, ami nem kell, de nem kevés pénzt ki kell érte fizetni. Néhány esetben egyenesen azt javasolták, hogy cseréljük le jól működő gépeinket. Tehát gombot akartunk venni, de kabátvásárlásra szerettek volna rábeszélni.
A LiNKFusion ennek pont az ellenkezőjét kínálta: csak azt, amire szükségünk van, rugalmasan alkalmazkodva az igényeinkhez. Javaslatainkat is igyekeztek a lehető legjobban beépíteni a rendszerbe, ezért úgy gondolom, hogy a lehető legjobban sikerült testre szabnunk a gép minden funkcióját. Az együttműködésünkről a Paletta Inventtel pedig csak jót mondhatok ezek után. A rendszer 2010. decembere óta működik a nyomdánkban. Ennyi idő után úgy látjuk, hogy sokkal többet kaptunk, mint amennyit elvártunk. Viszont már most gondolkodunk további fejlesztéseken, amelyek még hatékonyabbá teszik ezt a rendszert. Ilyen például az inline mérés a futó gépen. Nagy előnye a LiNKFusion PREInk előfestékező egységének az intelligens taníthatósága. Minél több mérést végzünk a géppel, annál pontosabban megkapjuk a nyomógépünk állapotát. Ezt figyelembe véve a rendszer folyamatosan korrigál, és egyre pontosabb előfestékezést készít.
Nyomdászainknak egy olyan eszközt adtunk a kezébe, amivel gyorsabban és magasabb minőségi szintet elérve dolgozhatnak. Kevesebb selejt képződik, és a megrendelőink felől is folyamatosan kapjuk a pozitív visszajelzéseket. Az pedig, hogy magyar terméket vásároltunk és ezzel, így, vagy úgy, de a magyar szürkeállományt támogattuk, külön is jóleső érzés.

 

Hogyan jellemeznéd az általatok kiépített rendszereket?

Seszták Péter: Mi olyan intelligens eszközöket adunk a nyomdászok kezébe, ami alapvetően gyors és megbízható minőségi színkezelést biztosít. Természetesen a rendszer kezeléséhez szakértő intelligens emberek is kellenek. Nem egy önállóan gondolkodó robotról beszélünk. A maximum minőség eléréséhez továbbra is szükség van igazi nyomdászokra. Ha jellemezni kellene magunkat, akkor egy példával élnék: olyanok vagyunk, mint az egyedi sportautókat készítő cégek.
Manufakturális módszerekkel építünk Hi-Tech alkatrészekből csúcstechnológiás gépeket, egyedi igényekre szabva, tehát nem a nagyipari termelésre vagyunk ráállva. Ebből adódóan többször futottunk bele olyan helyzetbe, hogy az alkalmazott technika újszerűsége miatt még nem állt készen egy ismert operációs rendszer annak kezelésére. Ilyenkor aztán magunk állunk neki programozni. Többször kérdezték, hogy milyen mennyiségű papírt kell elhasználni a rendszer beállításához? Amikor azt mondom, hogy a részünkről egyetlen ívet/métert sem, a legtöbbször megdöbbenéssel fogadják. Nem arról van szó, hogy a rendszer egyből mindent tud.
Úgy kell elképzelni, hogy két hétig csak, megfigyeljük a munkákat, kiválasztjuk a tökéletes nyomatokat, majd a kiváló munkák mérési, és minden egyéb adataiból kiindulva írunk egy függvényt, ami már minden tényezőt figyelembe vesz. Gumikendőn, festéken, nedvesítő vízen keresztül a gép állapotán át minden apró részletet. Így igazából nem képződik abból selejt, hogy mi a rendszert kalibráljuk. Ezt pedig a legtöbb nyomdatulajdonos nagyon szereti.

 

 

Az Oláh Nyomdában került először kiépítésre, rotációs nyomdagépre, a LiNKFusion rendszer. Mennyiben jelentett ez kihívást?

Seszták Péter: Annyiban mindenképp kihívás volt, hogy egyszerre két pultot kezel a rendszer, valamint az íves gépekhez képest egy rotációs gép jóval, nagyobb sebességgel termel. Minden egyéb tényezőt figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy egy korrekt megbízható rendszert sikerült telepítenünk.

 

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Seszták Péter: Mivel mi alkotó emberek vagyunk, a termékeink fejlesztésével és telepítéseivel vagyunk legtöbbet elfoglalva, ezért a marketing kommunikációnk nem igazán volt erős. Jó hírként közölhetem, hogy ezen a téren gyökeres változások történtek. Mostantól kezdve a Print Control Hungária Kft. (Colormanagement.hu) csapatával közösen erősítjük egymást. A pár hónapos összehangolódás után a napokban kezdjük a termékek piaci bevezetését, megszületett a termék weboldala (www.linkfusion.hu), és számos nagyon fontos mérföldkő lerakása mellett döntöttünk.


A LiNKFusion rendszer így már a Regionális Nyomtatási Napokon, a Printexpon is megtalálható lesz a Print Control standján, és a Drupán való megjelenésen is gondolkodunk. Számunkra - mint fejlesztő mérnökök számára - fontos, hogy a kereskedelmi és support kérdésekkel a jövőben lényegesebben kevesebbet kell foglalkoznunk, így már valóban minden időnket a rendszereink fejlesztésének és finomításának szentelhetjük. A Print Controllal való együttműködés első gyümölcse egyébként már be is érett, hiszen az egyik legnagyobb szlovák nyomda is a LiNKFusiont választotta.


Önmagában ez a százezer Euró feletti megrendelés is mutatja a rendszer piac- és versenyképességét, és itt nem csak a hazai piacra kell, gondoljunk. Azt hiszem, ez egy nagyon pozitív jövőképet tár elénk.