Miért fontos a megfelelő papír kiválasztása?

Szerző: Posztós István - ofszet, műnyomó és könyvpapír termékmenedzser
Megjelent: magyar nyomdaipar 2013 című kiadványban

 

A kérdés megválaszolásához néhány alapfogalomnak a birtokában kell lenni.

 

Mivel nem tudom, hogy a kedves olvasó milyen mélységű ismeretekkel rendelkezik a papírok vonatkozásában, először a legalapvetőbb fogalmakról ejtsünk néhány szót. A papírok leggyakrabban emlegetett tulajdonsága a grammsúly. Ez a szám azt mutatja meg, hogy az adott papírból egy m2 hány gramm tömegű. Ebből a számból következtetni lehet a majdani termék súlyára, a lapjainak vastagságára. A leggyakoribb papír grammsúly a 80 g/m2. A fénymásoló papírok szinte mindegyike 80 g/m2 grammsúlyban készül.

 

A papírok anyagösszetétele szempontjából két fontos csoportot különböztetünk meg a famentes és a fatartalmú, recyckling papírokat. A famentes papírok a korábbi életükben nem voltak még papírok alapanyaguk nagyrészt cellulóz, ami a fehérségüket biztosítja.

 

A fatartalmú, recyckling papírok anyagukban sárgásak, szürkések attól függően, hogy hány százalék facsiszolatot, hulladékot tartalmaznak. Ilyen pl. a napilapok papírjai. Itt jegyzem meg, hogy a fatartalmú papírok kategóriáját környezetbarát papíroknak is szokták nevezni. Ez nem teljesen helyes elnevezés, hiszen minden papír környezetbarát, a természetben lebomló, megújuló anyagból készül. Ellenben a papír kiváltására napjainkban használatos elektromos eszközökről ez messze nem mondható el!

 

A tömegpapírok harmadik legjellemzőbb tulajdonságát a felületén láthatjuk. Megkülönböztetünk, natúr papírokat és mázolt papírokat. A natúr papírok lehetnek famentesek vagy fatartalmúak egyaránt, a közös ismertető jegyük nincs mázréteg a felületükön. Ellenben a mázolt papírok felületére mázréteget hordanak fel. Ezzel a nyomtathatósági tulajdonságaikat nagyon feljavítják, a színes képek a felületükön fényképszerűvé válnak. A mázolás lehet matt, selyemfényű vagy fényes.

 

Ez esztétikai és funkcionális különbséget, is okozhat. Pl. villanyfénynél olvasott tankönyvet nem célszerű fényes papírra nyomtatni, mert zavaróan csillog, viszont művészeti albumokra kiváló. A mázolt papírok jelentős részét a műnyomó papírok teszik ki. A papírok kiszerelése szempontjából két nagy csoportba sorolhatjuk a termékeket. A papírok lehetnek tekercses kiszerelésűek vagy ívre vágott papírok.

 

A két kategória használata között anyagi és technikai megfontolások döntenek. A nagy mennyiségű termékeknél célszerű a tekercses papírok használata pl. újságok, magazinok, nagy példányszámú könyvek. A tekercses nyomtatás termelékenysége jelentősen magasabb, mint az íves nyomtatásé. Tekercses nyomtatást nagyobb nyomdák használnak Az íves nyomtatást kisebb közepes és néhány nagy nyomdában alkalmazzák elsősorban. A könyvek, prospektusok, szórólapok döntő többsége íves nyomtatással készül.

 

Ennek a technológiának nagy előnye, hogy kisebb példányszámok esetén is gyorsan tudják változtatni a különféle termékek gyártását. Az utóbbi időben a nyomdaiparban kezd szélesen elterjedni a digitális nyomtatás. Ezzel a technológiával lehetőség nyílt arra, hogy kis példányszámban, akár egy példányban is (pl. fotókönyv) készüljenek gazdaságosan könyvek. Emellett lehetőség nyílik a termékek megszemélyesítésére, vagy teljesen eltérő nyomdatermékek egymás utáni nyomtatására.

 

Az ofszet és a digitális technikához speciális papírokat gyártanak a gyártók, mert míg az ofszet technológia nedves eljárással dolgozik ehhez kell igazítani a papírokat, míg a digitális eljárásnál a papír nagy hővel találkozik ezért a tulajdonságait ehhez kell igazítani.

 

A papíroknak természetesen vannak további fontos tulajdonságai, amit nem részletezek. De említés szintjén egy néhány:

 

• fehérség % a 100 körüli papír hófehér (pl.másolópapírok, famentes ofszetpapírok)
• vastagság kb. 80 grammos papír 1 tized mm vastag
• opacitás: átlátszatlanság
• relatív nedvesség tartalom kb. 20 C fokon 50%-ra van beállítva

 

De térjünk vissza az alapkérdésre.

 

A papírválasztást meghatározzák: esztétikai, anyagi és technikai szempontok. Vegyünk sorra néhány esztétikai szempontot:

 

- Ha színes képekkel tele nyomtatott nyomdaterméket szeretnénk rendelni, célszerű mázolt papírt választani. A mázolt papíron a képek fényképszerűen jelennek meg. Ha a kiadvány stílusához illik, választhatunk magas minőségű natúr papírt is de figyelni kell, hogy sima zárt felület legyen a papír.
- Ha jellemzően egyszínű képeket és szöveget tartalmaz a kiadvány célszerű famentes, vagy fatartalmú ofszetpapírt vagy könyvpapírt választani.
- Könyvekhez célszerű sárgás vagy kékesfehér könyvpapírt választani. Érdesebb felület kellemesebb olvashatóság.
- Rövidebb kézirat esetén vagy ha azt akarjuk, hogy nagyobb vastagságú legyen a termék volumenizált könyvpapír vagy műnyomópapír lehet a jó megoldás. A volumenizáltság azt jelenti, hogy azonos grammsúly esetén a volumenizált papír vastagabb.
- Ha a végtermék sok képet tartalmaz figyelni kell arra, hogy a papír opacitása azaz átlátszatlansága, megfelelő legyen. Az olvasást vagy a könyv esztétikáját rontja, ha a hátoldali nyomat nagyon látszik.

 

 

Néhány anyagi szempont:
• Megfelelő minőségű papírt válasszunk.
• Nem mindig a papír ára döntse el, melyiket válasszuk. Ha esetleg kicsit drágább a papír, de azzal esztétikai értéke is magasabb az a piacon is előnyt jelent.
• Ha postázzuk a végterméket, a postaköltség csökkentése érdekében célszerű alacsonyabb grammsúlyú papírt vagy volumenizált papírt használni.