Nyílt és átlátható: LEONHARD KURZ megvalósítja a fenntarthatósági stratégiáját

Nyílt és átlátható: LEONHARD KURZ megvalósítja a fenntarthatósági stratégiáját

A fenntarthatóság, a környezetvédelem és a körforgásos gazdaság is a legfontosabb témák középpontjába kerülnek az október 19. és 26. között Düsseldorfban megrendezésre kerülő K 2022, az iparág vezető szakvásárának szervezői és kiállítói.

 

A LEONHARD KURZ a műanyagipar fenntarthatóságának úttörőjeként elkötelezett az erőforrások felelős felhasználása mellett, és évtizedek óta fejleszt környezetbarát megoldásokat és eljárásokat. A VDMA-nak adott interjúban Dr. Andreas Hirschfelder, a KURZ vezető alelnöke és ügyvezető igazgatósági tagja elmondja, hogyan valósul ez meg, milyen mérföldköveket értek már el, és milyen célokat követ a vállalat hosszú távon.

 

A fenntarthatóság, a környezetvédelem és a körforgásos gazdaság is a legfontosabb témák, amelyeket az október 19. és 26. között Düsseldorfban megrendezésre kerülő K 2022, az iparág vezető szakvásárának szervezői és kiállítói a középpontba helyeznek. A Messe Düsseldorf szabadtéri területén megrendezésre kerülő, lenyűgöző VDMA Circular Economy Forumon a LEONHARD KURZ és más szövetségi tagok innovatív megközelítéseket és jövőbe mutató megoldásokat mutatnak be, például.

 

Egy körforgás elindítása

A KURZ évtizedeken át fejlesztett ki egy különleges befejező eljárást, és honosította meg azt a műanyagiparban. Különlegessége abban rejlik, hogy sokkal, vékonyabb rétegekkel dolgozik, mint amilyeneket a lakkozási ágazatban általában használnak. Ez biztosítja a nagyfokú anyagmegtakarítást egyenletes felületi teljesítmény mellett. Mivel azonban az vékony díszítőréteg termékre történő átviteléhez továbbra is szükség van hordozóközegre, a KURZ itt is fenntartható megoldásokat fejlesztett ki: Az egyedülálló KURZ RECOSYS visszavételi rendszert és az ebből származó RECOPOUND újrahasznosított anyagot, amelyek már mind forgalomban vannak. "Itt egy körforgást szeretnénk beindítani, hogy a PET-anyag újra felhasználható legyen, ideális esetben akár többször is" - magyarázza Dr. Andreas Hirschfelder, majd így folytatja: "Ügyfeleink gyakran nagyfogyasztók. Tehát tudjuk, hogy hol használják fel az anyagunkat. Ezért indítottunk el egy visszavételi rendszert néhány ügyfelünk számára. Összegyűjtjük a hulladékanyagukat, és saját üzemünkben újrahasznosítjuk, hogy új, kiváló minőségű fröccsöntött alkatrészek készülhessenek belőle"."

Ez egy összetett folyamat első szakasza. A második szakaszban a KURZ a visszanyert anyagot RECOPOUND formájában visszavezeti a poliészter körforgásba, aminek eredményeképpen rendkívül kifinomult termékek készülnek.

 

Az erős ipari partnerekkel való együttműködés mellett itt az úttörő tervezés is fontos szerepet játszik. "Úgy fejlesztjük ki a transzfertermékünket, hogy a hordozóanyagot könnyedén újrahasznosítani tudjuk. Ez egy új megközelítés a korábbi lineáris gondolkodásunkhoz képest. Ma már fontos a holisztikus szemlélet kialakítása" - mondja Dr. Andreas Hirschfelder. A fürthi telephelyen jelenleg épülő újrahasznosító üzem, amely a visszaküldött hordozóanyagok tisztítására szolgál, szintén bizonyítja, hogy a KURZ következetesen halad előre. Az ebben az üzemben alkalmazott eljárás végül több mint 99 százalékos tisztaságú PET-pelletet eredményez.

 

A fenntarthatóság következő szintre emelése

A KURZ az vékony fóliákkal elért anyagmegtakarításon túlmenően más fenntartható koncepciókat is folyamatosan fejleszt. A vállalat felületi dekorációinak összetétele nagyon hasonlít a fröccsöntési anyagokéhoz. "Meg tudtuk mutatni, hogy a bevonatainkkal ellátott alkatrészek tetszőlegesen újrahasznosíthatók, és a vékonyréteg-technológiánkkal ugyanarra a vizuális minőségi szintre hozhatók vissza" - magyarázza Dr. Andreas Hirschfelder.
Ezen kívül az újrahasznosított anyagokat a KURZ felületkezelési módszereivel ugyanolyan magas minőségben lehet használni, mint az új anyagokat.

 

Segítség a változás alakításához

Az iparág úttörőjeként a KURZ új szabványokat is felállít és folyamatosan optimalizálja a meglévő eljárásokat. A vékonyréteg-specialista például már 30 százalékban szerves eredetű nyersanyagokat használ. A KURZ ezt az arányt a jövőben akár 80 százalékra kívánja növelni.

 

"Már vannak olyan termékeink, amelyek száz százalékban megújuló nyersanyagokból készülnek. A kihívás az, hogy nagyon közel kerüljünk ahhoz, ami már megvan, miközben ugyanazt a teljesítményt megtartjuk, sőt egyes esetekben még meg is haladjuk. Ez a nyersanyagváltás a szénlábnyomunk jelentős csökkenését fogja eredményezni" - magyarázza Dr. Andreas Hirschfelder.

 

Tapasztalatból tudja, hogy a fenntartható megoldások iránti érdeklődés egyre nő: "Észrevettük, hogy az OEM-ügyfeleink és a márkatulajdonosok körében egyfajta átgondolást tapasztalunk. A fenntartható megközelítéseket egyre inkább díjazzák. Egyes esetekben ez már az előírásokban is szerepel. A fenntarthatósági tudatosság egyre nő. Két évvel ezelőtt még nem tartották annyira fontosnak. De ma már nagyobb valószínűséggel hallani róla."

 

Aki már a korai szakaszban fenntartható megoldásokkal és környezetbarát folyamatokkal foglalkozik, az hosszú távon egy lépéssel a versenytársak előtt jár, és lehetőséget kap arra, hogy aktív szerepet játsszon a változás alakításában. A KURZ ebben a kérdésben nagyon határozottan állást foglal:

"Nem szabad többé csak áldozatokról beszélnünk, ha a fenntarthatóságról van szó. Egyébként családi vállalkozásként 120 éve dolgozunk fenntartható módon. Korábban inkább a környezetvédelemre és a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra helyeztük a hangsúlyt. Ma már holisztikus megközelítést alkalmazunk, és társadalmi felelősséget is vállalunk. Számunkra ennek logikus következménye volt az ENSZ Globális Megállapodáshoz való csatlakozás. Így világszerte átláthatóvá tesszük elkötelezettségünket."

 

A K 2022 kiállításon az érdeklődők az 5. csarnok A19-es standján első kézből tekinthetik meg a KURZ termékeit és technológiáit.

 

www.kurz.de