Postpress megoldások a Heidelbergtől

Postpress megoldások a Heidelbergtől

A Heidelberg innovatív megoldásokat kínál a produktivitás és felhasználóbarátság terén a nyomtatás utáni folyamatokban.

 

 

A számos befejező művelet még mindig rengeteg lehetőséget tartogat még a magasabb szintű automatizálás terén is, amivel növelhető a termelékenység és integrálhatók a folyamatok. Ezek olyan feladatok, amikkel a kereskedelmi és a csomagolási nyomtatást is érinti. Ezen felül figyelembe kell venni azt is, hogy egyszerűbbek, felhasználó barátibbak legyenek és kompenzálják a szakképzettség hiányát és csökkentsék a fizikai munkaigényt. A Heidelberger Druckmaschinen AG (Heidelberg) figyel a vevői igényekre és igyekszik azokra megfelelő megoldást találni.

 

„A hagyományos nyomtatásban a nyomtatás utáni tevékenységek felelősek a személyzeti költségeinek körül-belül 60%-ért.” nyilatkozta Jörg Dähnhardt, a Heidelberg nyomtatási utáni részlegének vezetője. „Ezért fektetünk kiemelt hangsúlyt ezen a területen az automatizálásra, például a ’Gombnyomásra megáll’ technológiára a hajtogató gépeknél, így növelve a rendelkezésre állási időt és a produktivitást. Ahogy a Stahfolder P-Stacker robot rendszerével, itt is megnöveltük az anyagáramlás mértékét ezzel csökkentve az operátor munkáját.”

 

A csomagolóipar folyamatosan növekszik és ezzel együtt a vevői igények is egyre magasabbak. Ez lehetővé teszi a nagyobb darabszámú, optimálisabb gyártást, viszont emellett sok kis darabszámú munkát is el kell végezni, a rendelésszámok folyamatosan nőnek és mindenki számára kiemelten fontos lett a fenntarthatóság. Ez arra késztette a Heidelberg-et, hogy jobban elkülönítse egymástól a nagyobb és a kisebb teljesítményű gépeit. A Powermatrix 106 CSB és a Promatric 145 CSB is újonnan bemutatott vágógépek. A kis darabszámú, digitális és hagyományos nyomtatáshoz is alkalmazható vágógép az új Multimatrix 60 FC, ami rendkívüli ár-érték aránnyal rendelkezik, így jó választás lehet kisebb nyomdáknak. Jóval nagyobb a termelékenysége, mint a jelenleg használt hengeres vágógépeknek.

 

 

„Megnöveltük a vágógépeinknek, hajtogató-ragasztó gépeinknek a palettáját, hogy jobban le tudjuk követni a piaci igényeket. Annak érdekében, hogy lépést tudjunk tartani a Diana Smart-tal, most először alkalmazunk robot adagolást. A Diana Packer 4.0, ami akár 200,000 ív/órára képes,” - erősítette meg Dähnhardt.

 

Általában a nyomtatás utáni tevékenységekben sok különböző beszállítótól származó gépet használnak, legfőbbképpen a kereskedelmi szektorban, ahol jelenleg is sok kézimunka van, sok időigényes lépés, ami leheletlenné teszi a pontos kalkulációt. Az új Heidelberg standard felhasználói felülete, a Postpress Data Ready kifejezetten ezt a problémát veszi célba és biztosítja az átlátható, hatékony adatkezelést.

 

A Postpress Data Ready a helyes adatok összegyűjtésére koncentrál, mint például a valós idejű gyártási adatokra, mindegy, hogy termelő vagy csomagoló munkaállomásról érkezik. Ennek eredménye, hogy a vevő megbízható adatbázist kap, aminek segítségével hatékonyabban tervezheti a gyártási kapacitást és az anyagellátást és megkönnyíti az ár képzést.

 

A Postpress Data Ready egy nem kizárólagos adatbázis interfész, így integrálható már meglévő rendszerekbe. Azonnal elérhető a Diana hajtogató ragasztó gépekre és hamarosan megjelenik a vágógépekre is.

 

A Stahlfolder P-Stacker robot rendszer működés közben

 

A nagy darabszámú termékeket gyártó gépsorokon a személyzetnek körül-belül 7 tonna papírt kell megmozgatni minden műszakban. A csomagok egyesével akár nyolc kilósak is lehetnek és akár 5-re is szükség lehet belőlük percenként. Ennek a gyakorlati eredménye, hogy a fizikai megterhelés a gép gyártási sebességének csökkentését, logisztikai problémákat eredményez, az ebből következő kieső időt szünetekre használják, vagy több ember alkalmazására van szükség.

 

A Stahfolder P-Stacker, egy robosztus, 6 tengelyű ipari robot, ami finoman, de biztosan képes megfogni és a megfelelő helyre tenni a csomagokat. A robot standard méretű euro raklappal működik.

 

A Stahfolder P-Stacker megbízható, magas termelékenységgel üzemel és csökkenti a személyzet fizikai terhelését. Az így felszabadult időt más tevékenységre lehet használni, mint a minőség-ellenőrzés. Az első megrendeléseket 2020 októberben tudják szállítani.

 

Gombnyomásra megálló kivitelben is elérhetőek a hajtogató gépek

 

A 2016-os drupa-n a Heidelberg bemutatta az innovatív, gombnyomásra megálló koncepcióját a Speedmaster nevű nyomdagépén. Ez az ipar egy gyenge-pontjára talált rá, számtalan gépet telepítettek ezzel a technológiával, rengeteg pozitív visszajelzéssel. A gombnyomásra megálló technológia mostantól elérhető a Peak Perfomance nevű hajtogatógépekre is. Az automatizált pecsételővel kiegészítve ez az első lépés a teljesen automatizált nyomtatás utáni folyamatok irányába. A célközönség az olyan vállalkozások, ahol gyakoriak az átállások és kis darabszámú munkák készülnek.

 

Ez a rendszer teljesen összhangban van a Stahfolder TH/KH 82-P és a TX 96 gépekkel, együtt a termelékenységük jelentősen megnő a személyzet pedig jobban fókuszálhat a minőség-ellenőrzésre.

 

 

Ennek a technológiának köszönhetően a különböző pecsétekkel ellátott rendeléseket nem kell fizikailag elválasztani egymástól, például megjelölt papírral, vagy különböző raklapokkal, egyszerű az átmenet a rendelések között. A rendszernek két fontos alappillére van: a vonalkód, amit tartalmaznak a pecsétek is és az integrált kamerarendszer, ami megtalálható a beadagolónál és a kirakónál is. Így az átment a különböző pecséttel ellátott termékek közök automatikusan történik, operátori beavatkozás nélkül. A kész tételek összekeverése ellen pedig a vonalkód a biztosíték.

 

Nyomtatás utáni csomagolás- a vágógép portfólió fel és lekerekítése

 

A Heidelberg és az MK Masterwork partnersége 2015-ig vezethető vissza. Számos új gép jelent meg a csomagolóipari piacon ennek köszönhetően, több mint 450 MK gépet forgalmaztak a Heidelbergen keresztül. A két cég között még szorosabb lett a viszony, mivel az MK a legnagyobb részvénytulajdonosa a Heidelbergnek. A sikeres kapcsolat eredményeképpen további új gépek kerültek bemutatásra. Az eddiginél is nagyobb portfóliót fednek le, magas gyártási sebességet kínálnak, valamint nagyobb formátumokat és egy vágógépet a kisebb darabszámú, digitális nyomtatással készülő megrendelésekhez.

 

 

A Powermatrix 106 CSB (vágás, sztrippelés, blankolás) 8,000 ív per órás sebességre képes. Fejlett raklapkezeléssel és automata, nonstop adagolóval azok számára jó ajánlat, akik képesek az optimális feltételeket megteremteni ennek a gépnek az üzemeléséhez és rendelkeznek elég nagy darabszámú megrendelésekkel. A MasterSet optikai regiszter rendszer a beadagolóhoz eredetileg a Heidelberg terméke, amit az MK fejlesztetett tovább. A MasterSet minden ívet a megfelelő pozícióba igazít speciális nyomdai jelek segítségével. Ha ezek nem elérhetőek, a nyomtatott minta alapján, vagy a papír széle alapján is képes működni.

 

A MasterSet kamerái képesek alulról és felülről is figyelni a nyomtatandó íveket, így abban az esetben is használható, ha hornyos vágást szeretnénk kartonlapokra, amiknek a nyomtatott oldala lefelé néz. Rendelkezik egy kidobó mechanizmussal a mintavételezésre, így az operátornak ellenőrizheti a terméket a vonal megállítása nélkül.

 

Az új Promatrix 145 CSB 7,000 ív/óra gyártási sebességre képes. Remekül alkalmazható a nagy formátumoknál. A Promatrix 145 CSB-re is jellemző a fejlett raklapkezelés, automata, nonstop adagoló, MasterSet és képes mintadarabot kidobni, ami egy újdonság ebben a méterkategóriában. A Promatrix 145 CSB azonnal rendelhető.

 

 

Szintén újdonság a Multimatrix 60 FC, ami kifejezetten a kis darabszámú megrendelések teljesítésére készült legyen szó akár hagyományos, akár digitális nyomtatásról. Kiemelkedő ár/érték arány jellemzi így rendkívüli módon alkalmas a kisebb nyomdák számára, akik Heidelberg hengeres nyomdagépeket használnak. Szintén használható digitális nyomtatáshoz is, például egy Versafire vagy egy Diana Go ragasztóval együtt. A Multimatrix 60 FC opcionálisan rendelhető meleg-fóliázóval, ami további értékteremtő tevékenységet jelent. Másik kifejezetten nagy előnye a mérete. A vágógép 5,500 ív/óra gyártási sebességre képes és szintén fel van szerelve a MasterSet rendszerrel. Felhasználóbarát, egyszerű telepíteni és beüzemelni. A piacon lévő hasonló termékekhez képest kétszeres, akár háromszoros termelékenységre képes. Az ideális gyártási mennyisége 1 és 1,000 között van rendelésenként.

 

Az új Diana csomagoló a megvalósult sci-fi, automatikus, robot csomagológép

 

Jelentős fejlődést értek el a gyártási sebesség és a felhasználóbarátság tekintetében is a ragasztógépeknél. Például, a Diana Smart, ami azonnal megrendelhető, nagyon magas sebességre képes, akár 33%-el gyorsabb, mint a korábbi gépek, 600 m/perc. Az új Diana Inspector széleskörben használható, rendkívül eltérő anyagokkal is képes dolgozni, mint fémlemezek, hologramok és meleg-fóliák.

 

 

Egy újabb funkciója, hogy képes egy PDF-fel összehasonlítani a terméket, nyomtatási hibákat, színeltéréseket keresni, ezzel sokkal felhasználóbarátabbá tenni a folyamatot és jelentősen lecsökkenteni az átállási időt. A Diana Braille második generációja már tartalmaz regisztert is, ami tovább csökkenti az átállási időt.

 

A ragasztógép olyan gyorsan tud üzemelni, amilyen gyorsan alapanyagot kap. Az automatizálás ezen tud segíteni. Két jelentős fejlesztésről beszélünk: először is egy robotikus adagoló, ami a Diana Smart alapanyag-ellátását biztosítja és egy továbbfejlesztett, Diana Packer 4.0 kirakóval. Most először, a Diana Packer 4.0 biztosítja, hogy a borító geometriai jellemzőit csak egyszer kell megadni, a második alkalommal amikor ugyanezt a terméket gyártjuk automatikus. Ez lerövidíti az átállási időket, és az operátorokat megkíméli a fizikai munkától, a nyomtatás utáni folyamatok automatizálása mindenképpen a termelékenység növelését célozza. A Diana Packer 4.0 azonnal rendelhető.

 

Forrás: www.heidelberg.com