Recycling vs. Virgin

Recycling vs. Virgin

Szerző: Dely Andrea - karton és specialitások termékmenedzser
Megjelent: magyar nyomdaipar 2013 című kiadványban

 

Gyakori kérdés, amellyel minden bizonnyal kedves olvasónk is szembesült már, hogy termékünk újrahasznosított vagy pedig primer rostos kartonból készült csomagolóeszközbe kerüljön. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mit választunk csomagolóanyag gyanánt. Más üzenetet hordoz magában egy szürke belsejű doboz, mint egy hófehér. Annak nem csak megjelenését, de árát és funkcióját is befolyásolja.

 

Tulajdonképpen mi is a különbség? – a recycling kartonok a duplex, triplex kartonok (német terminológia szerint GD , GT, az angol szerint WLC). Duplex karton az, amelyet ha áttépünk, keresztmetszetében két, jól elkülöníthető réteget látunk: a fehér mázréteget , és szürke hátoldalt. A triplexnél ez úgy néz ki, hogy van egy fehér mázréteg, középen egy szürke mag és egy leheletnyi, fehérkés pigmentált hátoldal. A szürke réteg háztartási és ipari hulladékból származó újrahasznosított papír.

 

A primer rostból készült anyagot dobozkartonnak, vagy kromokartonnak hívjuk ( német terminológia szerint GC, angolul FBB). Itt megkülönböztetünk fehér, pigmentált hátoldalú GC1, illetve sárgás manila hátoldalú GC2 minőséget. A mag mindkét esetben mechanikai őrlésű cellulóz, melynek lignin tartalma kölcsönzi a karton számára a merev tartást. A felső oldal természetesen itt is mázolt, hogy kiválóan nyomtatható legyen a karton.  Szintén primer alapanyagú az un. szulfát karton ( német megfelelője a GZ, angol az SBS vagy SBB), amely kémiai fehérítésű cellulózból áll. A fehérítési eljárás rugalmas, és kiemelkedően magas fehérségű anyagot eredményez.

 

Környezetkímélőbb a recycling? - nos erről megoszlanak a szakemberek és a gyárak véleményei. A GD-GT gyártók azt vallják, hogy termékük környezetbarátabb, hiszen kevesebb fát kell kivágni egységnyi karton gyártásához. Azonban recycling papír sem lenne, ha primerrostot nem gyártanának. Valójában azzal, hogy újrahasznosított anyagot választunk, nem teszünk mást, mint az alapanyag életciklusát hosszabbítjuk meg, a végtermék környezetbe való visszajutását( égetés, komposztálás) késleltetjük. Az előállításhoz szükséges energiafelhasználás szempontjából viszont ugyanannyira terheli a környezetet.

 

Viszont ha figyelembe vesszük azt, hogy az újrakarton rövid, gyenge rostjai miatt jóval magasabb grammsúlyt kell választanunk, mint a tiszta cellulóz esetében, akkor tulajdonképpen tonnában kevesebb anyagot használunk fel ugyanannyi doboz gyártásához GC kartonból, mind duplexből. Így szállítás során kevesebb károsanyagkibocsátás, míg dobozgyártás után hulladékból is kevesebb keletkezik. Hogy mennyire környezetbarát egy karton, azt nem csak az ökológiai lábnyom mértéke és paper profile határozza meg, hanem az is, hogy fenntartható erdőgazdálkodásból származik-e az alapanyag. Ezt az FSC és PEFC tanúsítványok szavatolják. Habár létezik Mix (GC, SBS esetén) és Recycling (GD, GT esetén) változat mindkét szervezetnél, a Recycling létjogosultsága megkérdőjelezhető, hiszen itt az alapanyag nyomon követése szinte kivitelezhetetlen.


Melyik a költséghatékonyabb? – elterjedt tény, hogy a GD, GT kartonok olcsóbbak. De nézzük csak meg közelebbről ezt az állítást. A duplexek, triplexek Ft/kg-os ára átlagosan 30-40%-kal kedvezőbb , mint dobozkarton társaié. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy azonos merevségi érték mellett egy 400 g/m2-es recycling karton kb. 280-295 g/m2 GC kartonnal vethető össze. Ami azt jelenti, hogy ugyanazon súly mellett 25-30 %-kal több ívet kapunk GC kartonból. Ha ívre vetítjük tehát az árakat (erre azért van szükség,mert ugye a kész termékünket darabszámra adjuk meg, ergo ívben), akkor már nem is olyan nagy a különbség.

 

Arról nem is beszélve, hogy bizonyos felmérések szerint 22%-kal gyorsabban futnak a primer rostos kartonok a nyomó-, stancoló-, és ragasztógépen. Válasszam a szép fehér, ám drágább kartont, vagy a szürke hátoldalú olcsóbb minőséget? - Ez aztán tényleg szubjektív. De ahogy a doboz grafikája, úgy az alapanyaga is üzen a vásárlónak. A szakavatott szemeknek közvetlen, a laikus vásárlónak pedig tudat alatt. A fehér szín a tisztaság, megbízhatóság, luxus érzetét adja. A GC és SBS kartonoknál azonban a magas fehérségi érték mellett a jó tartás, és a gyönyörű hajtási élek is árulkodnak a minőségről.

 

Bonyolult formavilág és záródási megoldások esetén abszolút nyerő . Mirelit áru csomagolásakor a GC2 biztos megoldásnak tűnik, ha nem akarjuk, hogy összerogyjon nedvesség hatására a karton. Csokoládék, bonbonok esetében érdemes figyelembe venni, hogy csomagolásunk íz és aroma semleges maradjon a termék szavatossági idejéig. Amit az SBS kartonok, és BTCMP alapanyagú kartonok biztosítanak. Ha azt szeretnénk, hogy például kozmetikumok, tartós cikkek megjelenése a polcon, napfényt érve mégis eredeti színben pompázzon, úgy ahogy azt megálmodtuk, akkor is az előbb említett minőséget válasszuk.

 

Ugyanakkor bizonyos termékeknél nem annyira a megjelenés, mint a termékünk és csomagolásának érték aránya kerül első helyre. Ekkor tökéletesen megfelelhet egy duplex is, hiszen funkcióját ellátja. Sokan alkalmazzák az újrahasznosított
anyagot, ha környezetbarát hatást szeretnének kelteni. És egy kis felületnemesítés , valljuk be, csodákra képes a vásárló érzékeinek befolyásolását illetően.

 

Nos? Melyik nyert?