Tartós minőség

Hogyan készült a Paperazzo 2010.01-es borítója

 

Az, hogy az aktuális „Paperazzo”-szám borítóját „környezetbarát” natúrpapírból készült kartonra nyomtatták környezetkímélő festékekkel, majd UV-lakkokkal felületnemesítették, nem jelent ökológiai ellentmondást.

 

A klímaváltozás korában a környezetvédelem egyre fontosabb téma. A Koehler Paper Group is szembenéz ezzel a kihívással. Ezen a területen a legújabb fejlesztés a Creative Print kartonfajta, amely 100%-ig másodlagos rostanyagokból áll, és Kék Angyal minősítést is kapott. Természetesnek tűnő felületi szerkezetével és kifejező tapintásával, ez a minőségében csúcsminőséget képviselő kartonpapír kiemelkedik a hagyományos papírok és kartonpapírok sorából.
 A meleg gyémánt (Diamant) és pezsgő (Champagner) színek (ebben az esetben) optimális alapot képeznek minden nyomtatási képhez, így a mostani füzetborítónkhoz is. Speciális felületi enyvezése által a Creative Print nagyon jól nyomtatható ofszet eljárással, úgy raszterozás esetén, mint telített színárnyalatokkal való nyomtatáskor. Ennek eredménye brillant, kontrasztban gazdag nyomat – amiről mindannyian a valóságban is meggyőződhetünk.
 A mi esetünkben a kiválasztott nyomda azonban nem csak a festékeket biztosította, hanem a címlapot duplán is lakkozta, méghozzá külön szitanyomó eljárással.

 

Színes nyomtatás és a tapadás elősegítése

 

A minőség, az innováció és a hosszú távú gondolkodás nem csak alapja, hanem mozgatórugója is a Nikolaus Bastian Druck und Verlag GmbH-nak, ahogy több mint 100 éves cégtörténete is mutatja. Az új ötletek és a hosszú távú tervezés tartja a Trier melletti Föhren ipari parkjában székelő, körülbelül 120 dolgozót foglalkoztató, a tulajdonosok által vezetett céget naponta versenyiramon – és a gépparkot a technológia legmodernebb állapotán.
 Jövőbemutató üzemként a Bastian-Druck a környezetvédelmet nem csak plusz ráfordításnak vagy reklámstratégiának tekinti, hanem magától értetődőnek tartja. Ezért Karl-Heinz Kessel ügyvezető hamar a FSC-irányelvek szerinti tanúsítás mellett döntött. Hogy a cég a környezetvédelem területén is piacvezető, azt az éghajlat-semleges nyomtatásért kapott CO2-tanúsítványok bizonyítják.

 

Mivel a gyártási folyamatok összes lépcsőfoka egy helyen végezhető el, így a köztes termékek szállítása elkerülhető. A biztos ívfutás és az innovatív festékmérő rendszerek segítségével az elrontott ívek száma jelentősen csökkenthet. Az új íves ofszetgépeknek, az eddig használt aggregátokkal szemben, 30%-os az áram megtakarítása. Miközben az utóbbi években az IPA aránya 4-5%-ra csökkent, addig a köztes 0%-os célt most már tizenegy nyomógépnél is elérték. A következő célkitűzés, hogy a további hét nyomógépnél is teljes egészében búcsút intsenek az izopropil-alkoholnak. A nyomólemezek képpel való ellátásában a vegyi anyagok mennyiségét 18000-ről 600 l/évre sikerült lecsökkenteni. Az ofszetnyomás folyamati szabvány szerinti tanúsítása által a gyártás minősége mérhetővé, igazolhatóvá és bizonyíthatóvá vált.

 

A Bastian-Druck műszaki felszereltsége:


Nyomdai előkészítés
Apple Macintosh és PC – minden elterjedt operációs rendszer; minden elterjedt DTP program legújabb verziója; legújabb generációs lemezlevilágító (Agfa Avalon N8) hőbiztosítékos technológiával; színtartó kefelenyomatok a Fogra szerint; sublima raszter 340 lpi-ig
Ofszetnyomás
Heidelberg Speedmaster SM 52-5 +L, Heidelberg Speedmaster XL 105-5 + L, Heidelberg Speedmaster XL 105-6 + L, Manroland R 702 S/W
Digitális nyomtatás
Canon Imagepress C 6000, Canon Imageprograf IPF 8100
Nemesítés
Steinemann Hibis 104 kombinált rotációs szita- és flexonyomógép; Heidelberger GTP hőfólia-sajtoláshoz; bronzzal bevonás Dreissig 2000-rel
Továbbfeldolgozás
 Bobst SP 104-ET Autoplatine, Heidelberger Zylinder, Heidelberger GTP, Heidelberger OHT, Müller Martini Prima hernyófűzőgép; Wohlenberg City e 5000 ragasztó kötőgép; több Polar vágógép és Heidelberger Stahl hajtogatógép

 

A címoldalt CTP megvilágítóknak szánt, legújabb generációs keresztmodulált rasztertechnikával (Agfa Sublima) reprodukálták. A Sublima (XM) egyesíti az amplitúdó-modulált rasztertechnika (AM) és a frekvencia-modulált raszterezés (FM) két bevált módszerét, és a nyomtatás legmagasabb minőségi szintjét teszi elérhetővé. Felbontásként 240 lpi-s, ill. 94 l/cm rácssűrűséget választottak. A képek fényképhatásúak, mivel nincs észrevehető rácsuk. Nyomtatástechnikailag a legfinomabb vonalak, sőt még a legfinomabb betűk is úgy néznek ki, mint a speciális telített színű felületek a négyszínű nyomtatásban. A telített színű és CMYK színskála szerinti felületeket egyenletesen, szemcsésség vagy a színkeveredés nyoma nélkül reprodukálják.

 

A nagy rácstávolságokra alkalmas papírok választéka egyre szélesebb: kezdve a festett, nagyon fényes papíroktól egészen az áttetsző velinpapírig, és persze a natúrpapírig.
 Borítónk kartonpapírja 270 g/m2-es területegységnyi súlyú, durva, ill. gépsima felületű (azaz plusz simítás nélküli). A Heidelberg Speedmaster XL 105-5 + L-ben a Resista N 9550 fajtájú négy Huber EURO skála szerinti festéket használják nyomtatásra. A kötőanyaguk 100%-a újratermelődő nyersanyagokból áll. Aztán ugyanabban a munkamenetben a teljes felületre matt alapozót vittek fel tapadást elősegítő adalékként, a későbbi felületnemesítéshez. Ilyen kivitelezés esetén alacsony nyomtatási púderezéssel tudnak dolgozni. Ezután a csomag 48 óráig pihenhetett.

 

A dupla lakkozás egyre jobb

 

A Bastian-Druck specialitása a svájci Steinemann cég kombinált rotációs szita- és flexonyomógépe, a Hibis 104. UV-festékekhez és UV-lakkokhoz használják, de az ilyen típusú felületnemesítő gépek közül egyedül, diszperziós lakkozásra is alkalmas. Attraktív speciális hatásokat érhetünk el vele, mint például csillogó hatás, relief-hatás, Braille-írás, illatos lakkok, termokróm lakkok, fluoreszkáló lakkok és fémhatású festékek. A nyomás típusát a lakktól és a felületnemesítéstől függően választják ki: a flexonyomást egyszerű, de csúcsminőségű felület- vagy formalakkozások esetében (egészen 94 fényes pontig); a szitanyomást nagyobb felviteli mennyiségeknél, strukturális, relief- és hatáslakkozások esetében (ez is egészen 94 fényes pontig) alkalmazzák.
 Az alkalmazási terület (ívformátum) 35 x 50-től 74 x 104 cm-ig tart; az ívek súlya 100-tól 600 g/m2-ig terjed, vagy max. 0,8 mm vastagságig. Így precíz lakk-képet kapunk, aminek fényességi értékei kiválóak; a felviteli mennyiség pedig 3,5 és 150 g/m2 között van. Az ív nagyságától függetlenül – lakkfajtától függően – különböző szitákat alkalmazhatnak, különböző gépnagyságoknál. A minimális vonalvastagság 0,15 mm, domborlakkok esetén szitanyomásban 0,4 mm. A maximális teljesítményt 7300 ív/órában adták meg.

 

A címlapunk nemesítésekor csak szitanyomás jöhetett szóba, méghozzá két munkamenetben. Először egy UV domborlakkot használták (380 mym-es szitaszövettel). Ennek a lakknak megkeményedett állapotában nagyon érdes a felülete, ami által különleges tapintási hatásokat lehet megvalósítani. A címlapon ez a törzset és a tiszta kontúrú leveleket érinti. A második menetben – ami akár közvetlenül az első után is nyomtatható – a natúrpapírhoz való UV selyemfényű lakkot hordtak fel 180 mym-es szitán a „Paperazzo” feliratra és a katicabogárra.
 A domborlakkot a Bastian-Drucknál már az UV-nemesítés kezdeteitől használják szabványos lakk-ként. Viszkozitása alapján speciálisan a rotációs szitanyomáshoz, valamint azokhoz a lakkozási rendszerekhez használják, amelyeknél a nyomathordozó nedvszívó hatása nagyobb a szokásosnál. Újonnan csak a domborlakkot használták a mi esetünkben, természetesen szintén speciálisan beállítva.

 

Az UV-anyagoknak nálunk még mindig szívós előítéletekkel kell megküzdeniük. Pedig a lakkréteg tökéletes megkeményítése a kulcskérdés, az anyagspecifikus jellegzetességek tekintetében is.
 Ezzel el is értünk a bevezetőben említett ökológiai ellentmondáshoz, ami természetesen nem is ellentmondás. Egyrészt a borító alkoholmentesen és éghajlat-semlegesen készült (éghajlat-semlegesként lett regisztrálva is – lásd a hivatalos logót és tanúsítványszámot, amely alatt a projekt az Interneten megtalálható) – másrészt viszont UV-felületnemesítést kapott. Itt cáfolja meg a további előítéleteket az eljárás, mert a szárításnak kisebb az energiaigénye, mint diszperziós lakkok esetében; és a végtermék teljesen újrafelhasználható, hiszen a lakkréteg megkötött fóliaként lefejthető – tehát tartósság gondolati hiba nélkül.

 
 

Felhasznált anyagok
 Az aktuális „Paperazzo” szám borítójához a következő anyagokat használták fel:
◦Papír: a Koehler/Euler/Berberich Creative Print „egyedülállóan natúrpapír-karakterű környezetbarát kartonpapírja”; területegységnyi súly 270 g/m2; pezsgő színű
◦Nyomdafestékek: Huber Resista N 9550 EURO skála festékek
◦Alapozó: Weilburger Primer 350 088
◦UV-lakk: domborlakk, valamint selyemfényű lakk

Forrás: Semigent Kft - www.semigent.hu