Technológiai fejlesztések az STI nyomdában

A kecskeméti STI Petőfi Nyomda sikerének titka az innováció mellett abban rejlik, hogy szakemberei mindig egyedülálló megoldásokban gondolkodnak a termékfejlesztéstől a késztermék kiszállításáig.

 

A világhírű STI csoporthoz tartozó Petőfi Nyomda nyomtatott és hajtogatott kartont, illetve hullámkarton dobozokat és tekercses öntapadó címkéket gyárt. Éves termelése 30 ezer tonna hajtogatott kartondoboz és 10 millió négyzetméter öntapadó címke. Ezzel a volumennel vezető csomagolóanyag-gyártó üzemmé lépett elő Közép-Kelet Európában. Jelenleg közel 600 dolgozónak nyújt biztos megélhetést. A vállalatfilozófia fontos pillére a munkatársak megbecsülése, így a versenyképes jövedelem kimagasló béren kívüli juttatásokkal párosul.

 

A cég nagy hangsúlyt fektet a technológiai fejlesztésekre, melyek elengedhetetlenek a minőségi és hatékony munkavégzéshez. Ebben az évben két nagy teljesítményű új gépet vásárolt, egy nyomó- és egy stancagépet. A részletekről Kolozsvári György értékesítési igazgatóval beszélgettünk.

 

– Milyen értéket képviselnek az új gépek?
– Ezzel a két géppel, ami több mint ötmillió eurós beruházást jelentett a vállalatunk számára, komoly lépést tettünk előre a technológiai fejlődésünkben. A hazai nyomdaipar viszonylatában kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a gépek, a legkorszerűbbnek számítanak. Üzembeállításuk nagyban segíti a napi munkánkat, hozzájárulva a hatékonyságunk és eredményességünk növeléséhez.

 

– Mi ösztönözte a nyomógép megvásárlását?
– Az elmúlt időszakban folyamatos volt a megrendelések növekedése és a kapacitásokat nem tudtuk kellően optimalizálni. Az új Heidelberg Speedmaster hatszínes, UV lakkos ofszet nyomógép megvásárlásával immár hét nyomógéppel rendelkezünk és a teljes kapacitás egyensúly is kedvezőbb lett. Az üzembe helyezés után azonnal érezhetővé vált a termelékenység és a hatékonyság növekedése. Így a megrendelői igényeket minden esetben – a piaci elvárásoknak megfelelően – ismét rövid és hatékony átfutási idővel tudjuk teljesíteni.

 

– Milyen pluszt nyújt a gép a megrendelők számára?
– A Heidelberg Speedmaster vegyes üzemű, hatszínes, dupla lakkozó műves, berakó és kirakó logisztikával, beépített minőségellenőrző rendszerrel és automata lemezcserélővel rendelkező nyomógép. Használatával a megrendelői oldalról is kézzel fogható a változás. Az ofszet nyomtatás területén, ma nincs ennél korszerűbb gép, hiszen a tavalyi nyomdaipari világkiállításon (Drupa) a németországi Düsseldorfban a Heildelberg pontosan egy ugyanilyen gépet állított ki a nagyközönségnek. A teljes UV és dupla lakkozó egységgel szinte minden felületre képesek vagyunk nyomtatni. Partnereink nagyobb rugalmasságot és nagyobb kapacitást is realizálhatnak. A rugalmasság ma már szinte fontosabb minden egyéb szempontnál. Az STI Petőfi Nyomda szervize legendás a megrendelők között, ezért kellett ebbe az irányba most fejleszteni, hogy ezt az előnyünket megtarthassuk és a partnerek, a korábbi zavartalan kiszolgálást élvezhessék a jövőben is.

 

 

– Milyen stancagépet vásároltak?
– A Bobst Expertcut 106 LER berendezés a svájci Bobst cég legmodernebb technológiával felszerelt stancagépe. Ma hazánkban a stancolás területén a legmodernebb technológiát képviseli.

 

– A beruházás volumene arra enged következtetni, hogy a stancolás is fontos szerepet kap a nyomdai munkálatokban.
– Bár hagyományosan nyomdának titulálnak bennünket és a laikusok számára úgy tűnhet, csak nyomtatás történik nálunk. Holott a stancolás legalább annyira fontos – ha nem fontosabb – a csomagolóanyag gyártásban, mint a nyomtatás. Stancolás nélkül nem tudnánk a terméket kivitelezni, hiszen a nyomtatott alapanyagot ebben a lépésben alakítjuk tovább mechanikusan, kialakítva a vágási és hajlítási pontokat, éleket.

 

– A gép üzembeállítását a kapacitásbővítés indokolta?
– A beruházást számos dolog indukálta. Elsősorban a kapacitásbővítés, hiszen ez egy új, modern, nagy hatékonyságú berendezés. Másodsorban a technológiai fejlődés. Ezen az új gépen olyan automatikus berendezések is helyet kaptak, amelyek a beigazítást, a pontosabb regisztert és a jobb minőséget hivatottak biztosítani. A pozitív hatás egyértelmű. A kiszolgálás rugalmassága, minőség növekedése és nem utolsó sorban a költségek optimalizálása eredményesebbé teszi termelésünket, melynek pozitív hatásait partnereink is érzékelhetik.

 

– Szakembereik egyedi megoldásokban gondolkoznak. Az innovatív gondolkodást nem egyszer díjra is cserélték.
– Méltán lehetünk büszkék a konstrukciótervező kollégáink szakértelmére. Újszerű megoldásaikkal számos díjat nyertek el az elmúlt években, amelyek nagyobb része a termékek formai kialakításának eredménye és kisebb része grafikai eredetű. A cégfilozófiánkban is hangsúlyozzuk: a motiváló, ösztönző légkör kreatív és intelligens megoldások felé visz minket. Büszkék vagyunk egyéni teljesítményeinkre és örömmel fogadjuk a kollégáinkkal együtt elért sikereket. Együtt, optimistán tekintünk a jövőbe!​

 

A Petőfi Nyomdában készült Jacobs Douwe Egberts kávékapszula termékcsalád csomagolását Európa egyik legrangosabb csomagolási versenyén, a Pro Carton Excellence Awards-on élelmiszer kategóriában nagydíjjal jutalmazták.

 

 

 

200 év távlatában:
Sziládytól az STI-ig A nyomda története 1817-re nyúlik vissza. Ebben az időben 52 nyomdaipari cég működött Magyarországon. Az első kecskeméti üzemet 1840-ben Szilády Károly alapította. Az 1900-as évek elején mintegy 20 nyomda működött már a városban.

 

A Kecskeméti Nyomda 1949-ben jött létre államosítással, majd 1952-ben a Bács-Kiskun megyei Nyomdaipari Vállalat. Az akkoriban üzemelő három nagy nyomdát összeolvasztották és 1968-ban megkezdődött a csomagolóanyagok gyártása. 1972-ben tevékenységi körének kibővülése következtében megnövekedett helyigény miatt költözött a nyomda a jelenlegi helyére.

 

1990-ben elsőként privatizálják a hazai nyomdaiparban, ezt azonnali, 35 millió dolláros beruházás követi és dinamikus számítástechnikai fejlesztési munkálatok veszik kezdetét. 1997-ben a Kner nyomdával történt fúzió során jött létre a Cofinec Hungary Rt. 2000-ben újabb tulajdonosváltásra kerül sor, a Petőfi Nyomdát a Metsä-Serla Group vásárolja meg, egy évvel később pedig új névvel, mint M-real Petőfi Nyomda működik tovább.

 

 

 

 

Új lendületet adott az STI csoport
2007. június 1-jén az STI-csoport, családi vállalkozás szakmai befektetőként megvásárolja a kecskeméti nyomdaipari vállalatot, és jelenleg is, mint vezető csomagolóanyag-gyártó üzemel Közép-Kelet Európában STI Petőfi Nyomda Kft. néven. 2016-os nettó árbevétele közel 18 milliárd forint.
Az STI-csoportot 1879-ben alapították, azóta innovatív és kreatív csomagolási és POS-megoldások előállítójaként ismerik világszerte. A márkák partnereként, az STI Group megrendelői termékeihez értéket ad hosszú távon azáltal, hogy költséghatékony módon védi és reklámozza azokat, illetve a legigényesebb márkabemutatást biztosítja az értékesítés helyszínein.
Az STI Group megrendelői közé tartoznak kiskereskedelmi láncok, ügynökségek és a 20 legnagyobb nemzetközi márkagyártóból 15 vállalat. Az STI Group, mint márka, egyet jelent az innovációval és a minőséggel. A cégcsoport közel 2000 kollégájával több, mint 290 millió euro árbevételt ért el 2016-ban.

 

Forrás: https://www.baon.hu/pr/technologiai-fejlesztesek-nyomdaban-1093313/