A (1) | B (1) | C (2) | D (1) | E (1) | F (1) | G (2) | H (1) | I (1) | J (1) | K (1) | L (1) | M (1) | N (1) | O (1) | P (1) | R (1) | S (3) | T (1) | U (1) | V (1) | W (1) | Z (1)

F

Fattyúsor:
Tördelési hiba. Akkor beszélünk fattyúsor keletkezéséről, ha a fejezet kimenetsora átcsúszik a következő oldal tetején, vagy az új bekezdés az oldal alján kezdődik el. A számítógépes tördelőprogramok keletkezését (megfelelő beállítás esetén) jelzik, vagy automatikusan kontrol alatt tartják.

 

Felelős kiadó:
Az a személy, aki a kiadásért a jogi felelőséget vállalja. Neve a kolofonban kerül kinyomtatásra.

 

Felelős szerkesztő:
Ő tartozik a szakmai felelőséggel a kiadvány minőségéért, a műben szereplő adatok valódiságáért, ő konzultál a szerző(k)vel. Általában a kiadó belső munkatársa.

 

Flekk:
A gépelt kézirat egy oldala.

 

Fóliázás:
Papirlap bevonása müanyag fóliával ami védi a papirt a környezeti hatásoktól és növeli a színmélységet.

 

Folyóirat:
Rendszeresen, szabályos időközönként megjelenő (de évente legalább kétszer) kiadvány, mely megjelenési szakaszait évfolyamokra tagolva jelöli.

 

Font:
A GEM-rendszer alatt egy font egy betűtípus egy változatának egy fokozatát jelentette. A vektoros TrueType és a PostScript 1 esetében az összes fokozat adatait (leírását) egyetlen fájl tartalmazza. Természetesen külön fájl az antikva, külön a kurzív, (fél)kövér és (fél)kövér kurzív változatokat.Egy-egy fájl jelent egy fontot. Az előbbiekből következik, hogy ha egy betűből több változatra van szükség, akkor újabb fájloknak kell tartalmaznia a leírásuk adatait. Mivel egy név alatt legfeljebb négy fájl lehet, ilyenkor új nevet adnak a többi betűfajtának.

 

Fül, fülszöveg:
Fül a védőborító (enveloppe) behajtott része. Fülszöveg erre a visszahajtott fülre nyomtatott a kiadvánnyal, annak szerzőjével kapcsolatos rövid írás.

 

Fájlformátum
Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.

 

Fedél
Puhafedelu (más néven kartonált) könyvek - 180-300 közötti grammos kartonból készülo, többnyire nyomott és felületkezelt - borítója

 

Fejezetcímoldal
Egy fejezet címét tartalmazó oldal - megrendeloi utasítás hiányában - minden esetben páratlan (jobb) oldalra kerülő anyag

 

Fekvő boríték
Hagyományos (hosszabb oldalán) nyíló boríték

 

Fekvő formátum
Fekvő téglalap alakú, a rövidebb oldalán kötött kiadvány

 

Felhasználás
Egyes nyomdai kiadványok felhasználási területe speciális gyártási folyamatokat igényel. Ezért pl. kültéri felhasználású termékek megjelölése lényeges a nyomda számára. Ilyen esetekben a kiadványt (pl. plakát) megfelelő, tartós festékkel célszerű készíteni.

 

Felületkezelés
Fóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

 

Fémfóliázás
A kiadvány fedelének egyes elemeit (például: szerző nevét, a mű címét vagy egy emblémát) élénk színű fémfóliával préselik be a fedélbe.

 

Festék tartóssága
Egyes nyomdai kiadványok felhasználási területe speciális gyártási folyamatokat igényel. Ezért pl. kültéri felhasználású termékek megjelölése lényeges a nyomda számára. Ilyen esetekben a kiadványt (pl. plakát) megfelelő, tartós festékkel célszerű készíteni.

 

Flexo
Magasnyomtatási forma, foként a csomagolóanyag-iparban elterjedt muanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis) nyomóformával.

 

Fóliázás, lakkozás
Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyag szerint muanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

 

Forma-lakkozás, -fóliázás
Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.

 

Forrásfájl
A kiadvány eredeti (elso) számítástechnikai feldolgozási formátuma

 

Függelék
Egy könyvnek a főszöveget követő, azt kiegészítő része. Általában statisztikákat, táblázatokat, vagy egyéb - a foszövegben terjedelmességük miatt nehezen elhelyezhető - szövegeket, dokumentumokat tartalmaz.

 

Fül
A védoborító, illetve a kartonfedél behajtott része. Fotó, életrajz, tartalmi összefoglaló, ár, vonalkód, stb. kerülhet rá.

 

Füzet
Könyvnél kisebb terjedelmu, általában irkafűzött kiadvány; más néven: brosúra

 

Fach
rekesz, polc, ládika rekesz a szedőszekrényben a betűk elhelyezésére.

 

Facsiszolat
a papír legegyszerűbb, legolcsóbb rostanyaga, amelyet farönkökből csiszolókő segítségével állítanak elő. Az így nyert rostokat, rostkötegeket kémiai feltárás nélkül adagolják a papírpépbe. A ~ ot legnagyobb mennyiségben újságnyomó papírokhoz használják fel. A ~ ot tartalmazó papírokat fatartalmú, a ~ ot nern tartalmazó termékeket famentes papíroknak nevezzük. fakszímile, facsimile, hasonmás az eredetiröl készített olyan reprodukció, amely a műszaki lehetőségek határain belül a leghívebben adja vissza az eredeti rninden szöveg és rajzi részletét, méretét, ill. színét.

 

Fakulás
színállóság színes nyomatok színerejének fény hatására bekövetkező csökkenése megvilágítás hatására (pl. napfény). falc-eresz.

 

Falcosodás
ráncképződés.

 

Falcraverés
ereszreverés.

 

Farmer-féle gyengítőoldat összetétele
a vörösvérlúgsó és fixírnátron megfelelő arányú mennyiségét tartalmazza, amelyet közvetlenül a felhasználás előtt öntenek össze.

 

Fekvő alak
harántalak.

 

Félárnyék-elmélet
a rácspont keletkezését magyarázó optikai jelenség autotípiai képfelbontásnál. A keletkező autotípiai pont nagyságát a vizsgált rácsnyílásra bocsátott fényenergia mennyisége határozza meg. A rácspont denzitása a középtől a szélek felé egyenletesen csökken, mivel a rácsablak mögött keletkező pont közepén a megvilágítás maximális, míg a szélek felé egyre csökkenő. Az autotípiai rács lyukkamraként működik, tehát minden nyílása mögött keletkezik pont, amíg az autotípiai arányszabály fennáll. A filmen képződő pont mérete a megvilágítás intenzitásától (az eredetiről visszaverődő vagy átjutó fény), az expoziciós időtől és a film feketedési küszöbértékétől függ.

 

Félautotípiai mélynyomtatás
olyan mélynyomtatási eljárás, ahol a raszterpontoknak nemcsak a felülete, hanem a csésze mélysége is változik.

 

Felfogókúp
tekercstartók szerkezeti eleme, amelynek segitségével a (papír) tekercs a tekercstartó tengelyen rögzíthető.

 

Felhordás
a nyomóelemek felületének festékkel való ellátása festék felhordó hengerekkel.

 

Felhordóhenger-csapágyazás
ofszet- és magasnyomógépek festékezőművében a felhordóhengerek csapágyazása olyan megoldású, hogy a felhordóhenger állítható a formához képest. Ezt rendszerint excenteres csapágyazással valósitják meg.

 

Felhordóhenger-mozgatás
tégelysajtón a forma festékezését a felhordóhengerek a dörzsszakasztól elszakadva, végighaladva a formán valósítják meg (leggyakrabban függőleges irányú alternáló mozgást végezve, a tégely nyitott állapotában).

 

Felhúzórákel
terítőrákel szitanyomógépeken a szitanyomófesték szétterítését végzi a szitaformán. Anyaga meghatározott keménységű gumi.

 

Feljavítófém
használat közben a nyomdai fémek összetétele megváltozik, a helyes arány újbóli előállítására használják a ~ eket. Linofémekhez BFF jelű, 10% ónt és antimont tartalmazó ötvözetet, monofémekhez általában 10% ónt és 20% antimont tartalmazó ötvözetet használnak.

 

Feloldóképesség
fényérzékeny rétegnek, nyomóformának, ill. technológiáknak az a tulajdonsága, hogy mennyire képes egymáshoz szorosan közelfekvő képelemeket különállóan rögzíteni. Mértéke azoknak az 1 mm-re eső vonalaknak a száma, amelyek még szétválaszthatóan jelennek meg a különböző vastagságú negatív és pozitív vonalakat tartalmazó tesztskálán. Az egész reprodukciós folyamat feloldóképességét a legrosszabb feloldóképességű folyamattag ha-tározza meg. A részletvisszaadás egyik tényezője, a másik tényező a részletek fedettségkülönbsége.

 

Felöntés
fényérzékenyítés.

 

Felső egyengetés
a borításba felragasztott egyengetés.

 

Felső szalag
szalagos kirakó

 

Felszúrás
az egyengetőív és a borítás egyszerre történő átszúrása, az egyengetőív pontos elhelyezésének céljából a borításban.

 

Felszúrótű
tekercsnyomógépek hajtogatóművének szerkezeti eleme. Segítségével továbbítják az íveket keresztirányú vágás után. feltartó űrtöltő keretzárásnál a szedés magassága mellé helyezett űrtöltő.

 

Feltépőszilárdság
a papír ellenállása a nyomtatás során, a felületről rostokat kitépő viszkózus festék hatásával szemben. A ~ meghatározható az ún. Dennison-viaszpróbával, vagy ha pontosabb adatok szükségesek, a nyomtathatóságvizsgáló készülékeken tesztfestékekkel végzett mérésekkel.

 

Felületaktív anyagok
kapilláraktív anyagok, a ~ folyadékban oldva, a folyadék felületi feszültségét csökkentik, a felületi rétegben feldúsulva. A ~ általában szerves vegyületek, pl. nagy szénatomszámú alkoholok, karbonsavak sói. A nedvesedési jelenségeket befolyásoló adalék anyagok a ~, pl. a nyomdafesték-gyártásnál, ofszetnyomtatásnál.

 

Felületi előhívók
az ezüsthalogenid kristály felületén kezdik redukálni az ezüstionokat. Pl. a nátrium-szulfitot tartalmazó metol előhívók.

 

Felületi feszültség
a folyadékok ~ -e, a felületcsökkentő erőmértéke. Az az összehúzó erő, amely a folyadék felületének 1 m hosszú vonalában arra merőlegesen hat. Mértékegysége: N/m. A víz ~ e 72,8 mN/m.

 

Felületi gyengítő
az ezüst kioldását a film felületén kezdi meg. Egyaránt fejti ki hatását mind a világos, mind a sötét képrészekre, azaz mindegyiknek a fedettségét azonosan csökkenti, a fedettség mértékétől függetlenül. Hatóanyaga a vörösvérlúgsó.

 

Felületi simaság
a papirok felületének minőseget jellemzi. Különösen fontos a nyomópapírok esetében. A papírok simasága alapján választják ki a nyomatokhoz szükséges rács finornságát. A papírok simasága a gépsimától a különösen fényes simítottig különböző lehet. Meghatározására legalkalmasabb módszer a felület mentén átszivott levegőáram mérése Bekk-készülékkel.

 

Fatartalmú papír
azokat az írónyomó papírokat soroljuk ide, amelyek 10-70% facsiszolatot tartalmaznak.

 

Fattyúsor
a könyvoldal első és utolsó sora, há nyomóelemmel nemteljesen kitöltött.

 

Fátyol
alapfátyol.

 

Fátyolgátló anyagok
az előhívóoldatban levő vegyület, amelynek szerepe a fotoanyag fátyolértékének csökkentése; emellett azonban az előhívási folyamat sebességét is csökkenti. ~ a kálium-bromid, kálium-jodid, citrátok, tartarátok, benzotriazol stb.

 

Fazetta
a nyomólemezt az alátétre rögzítő karom.

 

Fazettakapocs
ferde szélű lemezek szélébe kapaszkodó és a lemezeket az alátéten ily módon rögzítő kapocs.

 

Fazettálás
1. Nyomólemezek (klisé, sztereotipforma) alátétre való rögzítése, szögekkel vagy kapcsokkal.
2. Lemezek ferde szélének kialakítása.

 

Fedél
borítókarton.

 

Fedettség
denzitás.

 

Fedőfesték
1. Vékony rétegben is fedőképes vízfesték. Többnyire vörösesbarna szinben készül, és nern engedi át a fényérzékeny anyagokra hatékony fénysugarakat. A negatívokon az elhagyandó képelemeket, a pozitívokon pedig azokat a területeket fedik be vele, amelyeket teljesen el kell sötétíteni.
2. Olyan nyomdafesték, amelyet egy kész nyomatra nyomtatva az alatta levő nyomatot eltakarja.

 

Fedőlakk
sav-, ill. vízálló lakk, amelyet fémlemezek (nyomóformák) és filmek maratásánál, ill. gyengítésénél védőrétegként alkalmaznak.

 

Feed-Roll-System
különleges, görgös berakórendszer, amely egyes korszerű elő- és hátoldalnyomó gépeken illeszkedésbiztos ivberakást valósit meg.

 

Fehérjealapú ragasztók
vízben kolloidálisan oldódó állati és növényi eredetű fehérje alapanyagú ragasztók gyűjtőneve.

 

Fehérjék
a szerves anyagok egy csoportja. Fő alkotórészei az amino savak, amelyek peptidkötéssel összekapcsolódva építik fel a makromolekulákat. Ragasztóanyagként, fényérzékeny rendszerek kolloid komponenseként használják.

 

Fehérmaratás
a mélynyomóhenger maratásánál keletkező hiba. Sötét árnyalatok maratásakor a rézfelület és a zselatinréteg között fehér színű csapadék képzödik, amely zavarja a maratás vizuális ellenőrzését, és lassítja a maratás előrehaladását is. fehérség általában a világos (a fénysürűségi tényezö nagyobb, mint 60), jellegzetesen diffúz reflexiót mutató, kevéssé telített színeket nevezik fehérnek. A különböző országokban azonban más-más színezetű (kékes-, sárgás- stb.) fehéret preferálnak. Részben ebből adódóan, a fehérség objektív jellemzésére több képlet ismeretes és használatos),

 

Fehértartalom
Ostwald-színjellemzők. fej táblázatoknak az a része, amely a rovatok megnevezéseit tartalmazza. Napilapoknál a lap címét, megjelenési dátumát, évfolyamot, sorszámot, a kiadót tartalmazza. Jelentheti általánosan valamely forma, kép stb. felső részét is.

 

Fejbeosztás
a szedéstükör és a felső lapszél közötti beosztás.

 

Fejlezáró lénia
a táblázatok fejszövegét lezáró lénia, amely után a táblázat rovatai következnek. Általában a fejben használt léniáknál egy fokkal erősebb, de semmiképpen nem erősebb a keretléniánál.

 

Fejszedés
a táblázatok fejének szedését jelenti. Kézi és gépi szedésnél is egész (szisztém) ciceróra alakítják ki az egyes fejrovatok szövegét, amelyet azután a kizáráshoz úgy építenek ki, hogy a kizáróanyagot egyenlő részre elosztva jobb és bal oldalra helyezik. Kézi szedésnél a fejszedést többnyire nyitott szedövasban végzik, gépi szedésnél a célszerűség miatt gyakran szedik a táblázat fejszövegét nem egész ciceróra.

 

Fejszöveg
a táblázat fejrészében elhelyezkedő szöveg, a lábrovatokra vonatkozó megnevezéseket és magyarázatokat tartalmazza. Magassága a fejben elhelyezendő szöveg mennyiségétől függ. A lábtól minden esetben a szélességi méretnek megfelelő lénia (rendszerint félkövér, de lehet finom is) választja el.

 

Feketedési görbe
megvilágítási jelleggörbe.

 

Feketetartalom
Ostwald-színjellemzők. feketetest olyan hőmérsékleti sugárzó, amely minden ráeső sugárzást teljesen elnyel. Az azonos hőmérsékletű hőmérsékleti sugárzók közül minden hullámhosszon a ~ kisugárzott felületi teljesítményének spektrális sűrűsége a legnagyobb. A ~ kisugárzott felületi teljesítményének spektrális sűrűségét a Planck-törvény írja le.

 

Felületi szívóképesség
a papírok és kartonok felületi szívóképességének, ill. enyvezettségének mértéke.

 

Felvételi sík
az éles kép keletkezésének síkja a fényképezőgépben. A filmet ebben a síkban rögzítik, ill. beállításkor ebben a síkban helyezkedik el a mattüveg.

 

Felvételrögzítés
fixálás a ~ célja a fotográfiai rétegből az elő nem hívott, még fényérzékeny ezüst-halogenid-szemcsék eltávolítása. A rögzítöfürdök hatóanyaga - ma szinte kizárólag - nátrium-tioszulfát és ammónium-tioszulfát . Ezek a vegyületek az ezüst-halogeniddel vízoldható ezüst-tioszulfát-komplexet képeznek, amely mosással eltávolítható a rétegből.

 

Fémek
azoknak a kémiai elemeknek a gyüjtőneve, amelyek jól vezetik a hőt és a villamosáramot, mechanikailag jól megmunkálhatók. Oldhatatlanok szerves és szervetlen oldószerekben, savakkal sót képeznek. Olvadáspontjuk - 40 °C (Hg) és 2000 °C (Ir) között változik. A könnyüfémek sűrüsége 5,0 kg/dm3 alatti; a nehézfémek sűrűsége nagyobb. Szerkezeti anyagok, nyomólemezek anyaga stb.

 

Fémgyűrűzés
zsákcímkék (etikettek) és hasonló célt szolgáló felfüggesztett nyomtatványok felerősítését, ill. kiszakadásának megakadályozását biztosító fémbetét.

 

Fém-halogenid-lámpa
gallium-jodid-lámpa ofszet- és klisélemezek másolásához használatos fényforrás. Nagynyomású higanygőzlámpa, amelyhez gallium-jodidot adagolnak, és ez előnyösen módosítja a spektrális energiaeloszlást. Az emissziós maximumok 360-430. nm közé esnek. Ezért kompatíbilisnek tekinthető a szerves fényérzékeny rendszerekkel. A ~ kat parabolikus reflektorok gyújtópontjában helyezik el a kisugárzott fény minél jobb hasznosítása érdekében.

 

Fémhatású ofszetfesték
a ~ zselatinálódásos és enyhe utánoxidációs száradással száradó íves nyomógépen való nyomtatáshoz, kizárólag mázolt felületű papírokhoz készült nyomdafesték.

 

Fenidon
1-fenil-3 pirazolidon fotográfiai előhívók hatóanyaga.

 

Fenol
színtelen tűkristályos anyag. Levegőn elszíneződik (megpirosodik), vizet felvéve elfolyósodik. A bőrre erősen maróan hat, gőzeinek belélegzése káros a szervezetre. Mérgező hatása miatt csíraölő tulajdonságát élettelen tárgyak fertőtlenítésére, valamint néhány kolloid tartósítására (pl. zselatin, gumiarábikum stb.) is használják.

 

Fenolok
a benzolgyűrűhöz közvetlenül kapcsolódó hidroxilcsoportot tartalmazó aromás hidroxilvegyületek gyűjtőneve. A molekulában levű OH-csoportok számától függően megkülönböztetünk 1-3 2-3 3- és többértékű ~ at. A többértékű ~ ok fotográfiai elöhívók hatóanyagai.

 

Fény
a fény a látható sugárzás érzékelése az emberi szem által.

 

Fényadagoló készülék
1. A fényképészeti film expozícióját lehet stabilizálni használatával. A kisugárzott fénymennyiséget az idö függvényében érzékeli és összegzi. A megvilágítást a fényforrás által kisugárzott fényáram és az idő szorzata adja. A fényáram erösségét a fotocella érzékeli, amelynek árama kondenzátort tölt fel. A kondenzátor akkor sül ki, ha abban meghatározott árammennyiség halmozódott fel.
2. ~ et alkalmaznak a különbözö fotomechanikus nyomóforma-készítés során is, megszüntetve a megvilágító fényforrás különböző okból (áramingadozás, öregedés, pontatlan távolság beállítás stb.) bekövetkező intenzitásváltozásait.

 

Fényállóság
a pigmenteknek, nyomdafestékeknek, nyomatoknak az a tulajdonsága, hogy a napfény vagy mesterséges rnegvilágítás hatására színüket nem változtatják.

 

Fényenergia
fénymennyiség a fényáram és a fénysugárzás időtartamának a szorzata:

 

Fényerősség
(a fényforrás fényerőssége adott irányban) a fényforrás által adott irányt tartalmazó elemi térszögbe kisugárzott fényáramnak és ennek az elemi térszögnek a hányadosa: Jele: Iv Mértékegysége: kandela, cd. Kandela: a ~ SI-egysége: afeketetest 1/600 000 m2 - nyi felületének a ~ a felületre meröleges irányban, a platina dermedési hőmérsékletén, 101 325 Pa nyomáson. Egy kandela az olyan fényforrás ~ e -adott irányban -5 amely 540 . 1012 Hz frekvenciájú monometrikus fényt bocsát ki, és sugárerőssége ebben az irányban 1/683 W . sr -1 . Ez a frekvencia az 555 nm hullámhosszúságú sugárzásnak felel meg.

 

Fényérzékeny anyagok
~ ban az elektromágneses sugárzás optikai tartományba eső energia hatására fotokémiai reakció játszódik le.

A nyomdaipari formakészítésben használt

- ezüstalapú rendszerek;

- kromátkolloid rendszerek,

- diazoalapú rendszerek,

- fotopolimer rendszerek,

- egyéb fényérzékeny rendszerek.

 

Fényérzékenyítés
felöntés klisélemezek vagy ofszet alaplemezek fényérzékenyitő oldatokkal pergetöben való felöntése és 35-40 °C-on való megszárítása. A fényérzékenyítő oldat legtöbb esetben kromátkolloid másolóoldat. Előérzékenyített lemezek felöntésére függönyös felöntést, hengeres vagy elektrosztatikus felhordást alkalmaznak.

 

Fényérzékeny rendszerek
spektrális érzékenysége fényérzékeny rendszerek fényabszorpciójának hullámhosszfüggése. A ~ t a rendszer spektrális abszorpciós görbéjével írják le

.

Fényérzékenység
az anyagoknak az a tulajdonsága, hogy fény hatására tartós fizikai-kémiai változást szenvednek (pl. megváltozik a színűk és/vagy oldhatóságuk.

 

Fényes-Ballard-eljárás
alapja a Ballard-eljárás, amelynek elektrolitja olyan fényesítőadalékot tartalmaz, amely utólagos mechanikai megmunkálást nem igénylő igen kemény, sima és fényes felületű veredéket eredményez.

 

Fényesítőadalék
a fényes-Ballard-eljárásban alkalmazott elektrolit fürdö alkotórésze. Olyan kolloidok (enyv, zselatin, albumin, dextrin, naftalinszulfonsav stb.), amelyek pozitiv töltésük révén a katódon vékony filmet képezve lerakódnak. A fémionok ezen átdiffundálva fényes veredéket képeznek.

 

Fényhasznosítás
valameny fényforrás ~ án a kibocsátott fényáram és a felvett teljesítmény hányadosát értik.

 

Fényképezés fotokémiai folyamata
a zselatinban szuszpendált kolloid rnéretű ezüst-halogenid-szemcsékben fényelnyelés hatására egy többlépcsöben lejátszódó kémiai folyamat során férnezüst szabadul fel. A fény hatására elektron szabadul fel, amely a fényérzékenységi gócba vándorló pozitív töltésű ezüstiont fémezüstté alakítja. Ez adja a látens képet. A megvilágított rétegben redukálóanyag (előhívó) hatására kialakul a látható ezüst kép az előhívási gócok által vezérelve. A kép állandósítására, a réteg fényérzékenységének megszüntetésére szolgál a rögzítés.

 

Fényképezőgép
olyan készülék, amivel fényképészeti anyagokra fényképfelvétel készíthető. Csoportosíthatók felhasználási mód, nyersanyag, méret és szerkezeti felépítés szerint. Általános felépítésük: a képalkotás eszköze az objektív, a film rögzítőberendezése, a szerkezeti részeket magában foglaló váz, a megvilágítást szabályozó részek (fényrekesz és zárszerkezet), valamint a képet ellenőrző beendezés. A nyomdaipari reprodukciós ~ ek speciális felépítésűek, mivel feladatuk, hogy sík kiterjedésű tárgyakról (eredeti) minél tökéletesebb reprodukciót lehessen velük készíteni. Ezért az ún.
eredetitartó és a megvilágító fényforrások is a tartozékai a reprodukciós ~ eknek. Így biztosítható az eredeti síkjának és a felvételi síknak a párhuzamossága, valamint az egyenletesen jó kivilágítottság. A reprodukciós ~ optikai rendszere is eltér az általánosan alkalmazott ~ekétől.

 

Fénymásolás albuminnal
negatív ofszetmásolási eljárás. A mechanikusan finoman érdesített alumíniumfóliát savazás (savanyítás) után tojásalbumin és ammónium-dikromát vizes oldatával pergetőben felöntik, majd száradás után negatívon keresztül megvilágítják. A megvilágitott fóliát előhívás előtt befestékezik, szobahömérsékletű vízben, vattával óvatosan elöhívják, majd utánvilágítják a cserzett képelemeket a nyomástartósság fokozása céljából.

 

Fénymásolás arabgumival
pozitív müködésű ofszetmásolási eljárás. Az érdes ofszet alaplemezt savazás után pergetőben fényérzékenyítő krómkolloid oldattal felöntik. Száradás után pozitív másolóeredetiröl (filmszerelékröl) másolókészülékben megvilágitják, majd kalcium-klorid tömény oldatával előhivják. A lemez kifedése után ofszetlakkal, majd másolófestékkel bekenik a lemezmásolatot, végül enyhe savas víz alatt erősszálú kefével lekefélik a felületet. Az ofszetlakk visszamarad a nyomóelemek helyén, míg a cserzett réteg lekefélődik a nemnyomó részek helyén. Hidrofilizálás után a lemezmásolat nyomtatásra kész nyomóforma.

 

Fénymósolás előérzékenyített ofszetlemezekkel
a gyárilag csomagolt fényérzékeny ofszetlemezt kiemelik a fénymentes csomagból, fém-halogenid-lámpával másolókészülékben megvilágítják, enyhe lúgos oldatban előhívják. Negatívmásolásnál gumizás után nyomtatásra kész a nyomóforma, pozitívmásolásnál elöhívás után retusmasszával, ecsettel kioldják a nem kívánt képelemeket (filmszélek, feleslegessé vált illesztőjelek stb.), rendszerint utánhívják. Nagyobb példányszám nyomtatásához beégetőkészülékben néhány percig mintegy 200-240 °C-on beégetik a nyomóalapul szolgáló másolóréteget a nyomástartósság fokozása céljából. Másolófestékkel festékezés után a lemez felületét begumizzák és megszárítják.

 

Fénymásolás PVA-val
[poli(vinil-alkohol)-lal] pozitív működésű ofszetmásolási eljárás. Az ofszet alaplemezt savazás után pergetőben kromátkolloid oldattal felöntik. Száradás után pozitív másolóeredetiről másolókészülékben megvilágítják, majd csapvízzel előhívják, ammónium-szulfát hig vizes oldatával utánhívják, metilibolyaoldattal szinezik. Kifedés után ofszetlakkal, majd másolófestékkel bekenik a lemezmásolatot, végül enyhe savas víz alatt erős szálú kefével lekefélik a felületet. Az ofszetlakk visszamarad a nyomóelemek helyén, a cserzett réteg lekefélődik a nemnyomó részek helyén. Hidrofilizálás után a lemezmásolat nyomtatásra kész nyomóforma.

 

Fénymennyiség
fényenergia.

 

Fénynyomás
árnyalatos negatívon keresztül megvilágitott kromát-zselatin réteg a fénybehatástól függöen jobban vagy kevésbé cserződik. A jobban cserzett részek több, a kevésbé cserzett részek kevesebb festéket vesznek fel, rníg a cserzetlen részek a nedvesítővíz hatására megduzzadnak és taszítják a festéket. A kromátzselatin réteg szárítása során finom (500 v/cm) ráncszemcse képződik. Az így kialakított nyomóformával rácsrabontás nélkül is nyomtatható árnyalatos kép. A nyomáshoz kőnyomógépeket használnak.

 

Fénysűrűség
fotometriai mennyiség. Az adott pontot tartalmazó felületelemet elhagyó, arra beeső vagy azon áthaladó, az adott irányt tartalmazó elemi térszögnek és a felületelem adott irányra merőleges vetülete szorzatának a hányadosa:

 

Fénysűrűségi tényező
a jellemzendő másodlagos fényforrás és az azonos módon megvilágitott tökéletesen szórtan visszaverő vagy áteresztő test fénysűrűségeinek aránya. Jele: ( (régebbi megnevezése remissziós tényező).

 

Fényszedés
olyan szövegleképezési (szedési) eljárás, ahol a leképezést fényenergia végzi fényérzékeny információhordozóra.

 

Fényszóródásos fényudvar
a fényérzékeny rétegek feloldóképességét és kontúrélességét rontó jelenség, amely a megvilágító fénynek a fényérzékeny réteg szemcséin és a hordozón való szóródása következtében jön létre. Előhívás után a képpontot holdudvarhoz hasonló világos gyűrü veszi körül.

 

Fényudvar
előhívott fényérzékeny rétegekben a világos képelemek határának diffúz kiszélesedése, aminek következtében a világos képelemek éles széle elmosódik, és a sötét környezet felé kiterjed. A ~ növekedésével romlik a részletvisszaadó képesség, kontúrélesség, feloldóképesség.

 

Fényudvar-mentesítő réteg
a fényudvar keletkezését megakadályoz-za. A hordozó hátoldalát vagy a réteg és a hordozó érintkezési felületét vékony festett zselatinoldattal vonják be, amely a fényudvart okozó szóródó sugarakat elnyeli. Ez a festett zselatinoldat a ~, amely egyben a sikfilm kifekvését is javítja, vagyis kunkorodásgátló, amennyiben a hordozó hátoldalán helyezkedik el.

 

Fényudvarmentesség
olyan felvétel, amelynél fényudvar nem alakulhat ki.

 

Fényvédés
a színesfotó-anyag kidolgozása során alkalmazott művelet, lényege a színes kép alapszíneinek megóvása a szinezéket roncsoló UV-sugárzástól. Ebböl a célból a képfelületet UV-fényt elnyelő bevonattal látják el, vagy a színes képet UV-fényt elnyelőanyagok oldatában fürdetik.

 

Ferde állású berakó
rendszerint azonos oldalon elhelyezett be- és kirakóművel felszerelt (beépített berakómű), nyomógépeken a berakóasztal rendszerint futási irányban döntött helyzetű.

 

Festékadalék
a nyomdafestékek száradását, kötődését befolyásoló kis mennyiségben adagolt anyagok. A ~ okat vagy a festékgyártó vagy a felhasználó adagolja a nyomdafestékhez. Pl. polietilén-viasz-diszperziók adagolása javitja a festékfilm dörzsállóságát, száradástgyorsitják a Co-, Mn-, Pb-naftenátok stb.

 

Festékadagoló-szabályzó csavar
zónacsavar.

 

Festékáramlás
a hengerek felületein vagy a csővezetékben a nyomdafesték-részecskék rnozgásának iránya.

 

Festékcirkuláció
a mélynyomófesték és a flexo-festék mechanikus áramoltatása a festékszekrény és a festéktartály között.

 

Festékeldörzsölés
eldörzsölés.

 

Festékelválasztó
klocc nyomógépeken a festékszekrény kése és a duktor henger közé pontosan illeszkedő ólomtömb. Feladata a festékszekrénybe helyezett festékek elválasztása, ill. a nyomóforma helyének megfelelően a festékszekrény határolása.

 

Festékezés
festék felhordása a nyomóelemek felületére.

 

Festékezési hibák
rossz festék, rosszul beállított festékezőmű, helytelen nyomóforma miatt kialakuló festékfelhordási egyenetlenségek.

 

Festékezőhenger
magas- és ofszetnyomógépek festékezőműveinek alkotórészei. Palástfelülete lehet acél vagy rugalmas természetű; mozgása lehet forgó vagy forgó + tengelyirányú alternáló mozgás.

 

Film
1. Fényképezéshez használt fényérzékeny anyag. Hajlékony hordozóra felvitt ezüst-halogenid fényérzékeny rétegből (emulziós réteg), védőrétegből és fényudvar-mentesítő rétegböl áll, amely rétegek között összekötő réteg van.
2. Tudományos fogalom, nagyon vékony rétegek, pl. olajfilm, festékfilm, gyantafilm stb.

 

Filmfestékezőmű
tekercsnyomógépeken alkalmazott folyamatosan adagoló, nyalóhenger nélküli festékezőmű

 

Filmfúró készülék
a filmszerelő asztal lovasán elhelyezett precíziós fúrókészülék, amely alkalmas arra, hogy több filmet egyszerre átfúrjon. Az így nyert 2 rnm átmérőjű lyukak illesztőcsapokkal színillesztésre alkalmasak. A sorjamentes fúrást cső alakú, forgó fúró teszi lehetővé. -> filmlyukasztó.

 

Filmlyukasztó
1. A filmszerelék-készítés munkájának gyorsítására fejlesztették ki az illesztőcsapos szerelék készítéséhez. Lényege: a film és a szerelőfóliának tökéletesen azonos helyre kerülő lyukasztásából és ebbe pontosan illeszkedö csapokra való illesztésből áll. A film és a szerelőfólia hárompontos lyukasztását végzik ~ val.
2. ~ berendezést használnak a reprodukciós fényképészeti kamera-maszk-eljárásnál, amikor a kidolgozott maszkfilmet passzerhelyesen kell visszahelyezni a felvételi síkba.

 

Filmmatrica
(negatív) fényszedésnél alkalmazzák, átvilágításával kerül a szöveg a filmre.

 

Filmnedvesítőmű
nyalóhenger nélküli nedvesítőmű. A duktor hengere folyamatos mozgást végez, és állandóan visz át nedvesítőfolyadékot.

 

Filmszárítás
a filmkidolgozás utolsó fázisa. Nem történhet túl nagy hőmérsékleten, mert a zselatinrétegben keletkezö feszültség a réteg ráncosodását és az ezüstkép repedését okozhatja. A szárítószekrényben a ~ -t meleg levegő befúvásával végzik. Korszerü filmelőhívó gépekben beépített szárítószakasz van, amely szükségtelenné teszi az utólagos ~ -t.

 

Filmszél elvilágítása
pozitívmásolásnál a másolóeredetifilm széle a lemezmásolaton előhívás után megjelenik. Oka a film szélére jutó fénysugár totál reflexiót vagy fénytörést szenved, a filmszél mellett árnyék képzödik, ezért a másolóréteg nyomóelemként marad vissza. Megszüntetésére szórt fényt (nem előnyös) vagy kitakarómaszkot alkalmaznak.

 

Filmszerelés
szerelés, montírozás a fényképészeti és szedési eljárás-sal elkészült kép- és szöveganyagok átlátszó vagy áttetszö műanyag fólián pontos elhelyezésben szerelékké való összeállítása ívbeosztás segítsógével, ofszet-, mély- vagy egylemezes magasnyomóforma előállítására. Szerelőfóliaként általában poliészterfóliákat alkalmaznak. Mélynyomóforma-készítés céljára kizárólag pozitívszerelék készül. Igényes munkáknál külön szerelik a képek árnyalatos diapozitívjait és külön a vonalas jellegű szöveganyagot. Ofszetforma-készítéshez készülhet pozitívszerelék vagy negatívszerelék. Színes munkák szerelésénél gondoskodni kell az egymásra nyomandó színek illeszkedéséről. A színes képeredetit ellátják illesztőjelekkel, amelyek segítik a filmek illeszkedését. Lehet az összes szín filrnjeit egymás után egyetlen hordozóra szerelni (miután az előző szín szerelékéről elkészült a nyomóforma és a hordozóról leszedték a másolóeredetiket), és lehet minden színt külön szerelőfóliára szerelni. Ez utóbbi használata terjedt el. Illesztőjelek hiányában sokkal nehézkesebb a színek illesztése a képek alapján. Ilyenkor alapszereléknek a legrajzosabb színt (cián vagy fekete) választják. Az alapszerelékről két diazomásolat is készülhet, amely színeltérésével megkönnyíti a további színfilrnek illesztését.

 

Filmszerelő asztal
filmszerelés, ill. ívbeosztás céljára szolgáló átvilá-gítható asztal, amely kettős üvegezésű. Az átvilágítható mattüvegre poliészterfóliára nyomtatott milliméter beosztású hálót rögzítenek, amely megkönnyíti a szerelőmunkát, a szöveghasábok, ábrák elhelyezését. A precíziós szerelőasztalon található pontosan vezethető vonalzó, rajta mozgatható lovas. A vonalzóval az y, a lovassal az x tengely irányában lehet beosztóvonalakat húzni.

 

Finom szemcsés előhívás
az elöhívók a szemcse nagyságára kifejtett hatás szempontjából is különböznek. A sok szulfitot tartalmazó előhívók bizonyos mértékben oldják az ezüsthalogenid szemcsét és így a szemcseoldás által finomabb szemcsézetet adnak. A legfinomabb szemcsézetet a külön előhívóanyag (fenilén-diamin) felhasználásával készített oldatok adják. Hátrányuk, hogy a felvételekhez hosszú megvilágítási idö szükséges.

 

Firmware
általában olyan szoftver feladat, amelyet a hardver végez el. Tulajdonképpen minden végrehajtandó programot meghatározhatunk a szoftvernél szokásos tárolt programozás helyett hardwer módon, pl. fixtár formájában is. A fixtárban tárolt mikroprogramok használata és a fixtárak olcsó változatainak kifejlesztése lehetővé teszi, hogy a hardver bizonyos feladatokat ne csak az operációs rendszertől, hanem a felhasználói programoktól is átvegyen. A fejlődés során a fixtárak átkapcsolható, cserélhető vagy könnyen átírható formában is készülnek majd, és így pl. egy számítógép több különböző gépi nyelvet használhat.

 

Fisch
azokat a jeleket, amelyek a betűszekrényben nem a beosztásnak megfelelő helyen vannak, vagy a szedett szövegben levő eltérő fokozatú, ill. típusú jeleket fischnek nevezzük.

 

Fischfach
magyar szedők által is gyakran használt német neve a betűszekrény négyzetes rekeszének. A szedés és visszaosztás alkalmával az idegen típusú vagy sérült betüket nem teszik nyomban a megfelelő helyre, hanem e rekeszbe dobják.

 

Fixálás
rögzítés.

 

Fizikai előhívás
látható ezüstkép felépitése oly módon, hogy oldott ezüstsót tartalmazó elöhivóoldatból fémezüst épül a látens képre. Normál előhívásnál a látens képet tartalmazó ezüst-halogenid-kristály redukálódik, míg a ^ nál a reakció kizárólag az előhívóoldat és a látens kép között megy végbe.

 

Fizikai úton kötő ragasztók
olyan ragasztóanyagok, amelyek megkötése fizikai folyamat eredménye. Ilyen típusú ragasztók az oldószeres készítmények, amikor a felületre felhordott ragasztó az oldószer leggyakrabban víz elpárolgása után köt meg. Az ömledékragasztók megkötése más fizikai folyamat, azaz a hömérsékletváltozás a lehűlés után következik be.

 

Flekk
gépelt kéziratoldal.

 

Flexibilis nyomóforma
flexonyomtatáshoz sztereotipiai úton készített rugalmas nyomóforma. Anyaga szintetikus vagy terrnészetes gumi, valamint műanyag, amelyet a rajzot, szöveget tartalmazó matricábapréselnek. Vulkanizálás után hordozóra rögzítik és kellősítik. Korszerű, rugalmas nyomóforma a Cyrel. ~ fotopolimer nyomóformák; sztereotípia.

 

Flexográfiai nyomógép
flexonyomógép.

 

Flexográfiai nyomtató eljárás
flexonyomtatás, anilinnyomtatás, guminyomtatás Magasnyomtatási eljárás, főként tekercselt csomagolóanyagok, tapéták készítésére alkalmazzák. Jellegzetessége, hogy nyomóformaként flexibilis anyagokat, gumit vagy müanyagot használnak, és az alkalmazott festék párolgásos száradású, gyorsan száradó kis viszkozitású speciális festék, arnellyel a papíron kívül aluminium-, celofán-, PVC- vagy egyéb müanyag felület is jól nyomtatható.

 

Flexonyomógép
flexográfiai eljárást megvalósító tekercsnyomógép.
1. egyhengeres gép: csekély húzószilárdságú anyagok (pl. műanyagfóliák, fémfóliák stb.) nyomásához.
2. Tandem gép: egyszerűbb nyomtatványokhoz,
3. Saját ellennyomóhengerrel ellátott gép, mindennemü anyag nyomásához.

 

Flexonyomtatás
flexográfiai nyomtató eljárás.

 

Flokkuláció
az eredetileg megfelelő szemcsefinomságú festékekből pigmentaggregátumok válnak ki. A jelenség a gyártás során is bekövetkezhet, ha a finoman bedörzsölt festékpasztákhoz hirtelen öntik hozzá a hígítószert. Különösen a nagy fajlagos felületű pigmentek (pl. kormok, párizsikék) hajlamosak flokkulációra, e jelenség tárolás közben is kialakulhat a nem megfelelően bedörzsölt festékpaszták használata esetén. A ~ a mélynyomó- és flexográfiai festékeknél káros, ezért ezeket felhasználás elött és közben keverni kell. Bizonyos adalékok csökkentik a ~ t.

 

Fluiditás
a viszkozitás reciprok értéke a ~ .

 

Fluor
halogénelem. Hidrogénnel alkotott vegyületét, a hidrogénfluoridot (HF) üvegmaratásra használják. A hidrogén-fluorid méreg.

 

Fluoreszcencia
a lumineszcencia egyik formája. Bizonyos anyagok elektromágneses sugárzás hatására a felvett energiát rövid ideig tartó (3 s) sugárzás formájában leadják, pl. optikai fehérítőszerek.

 

Fluoreszkálás
~ fotolumineszcencia.

 

Flush-eljárás
a flush-hatás a pigment diszpergálásban fázisváltozást jelent, a vizes pigmentszuszpenziót szerves kötőanyaggal, oldószerrel stb. dolgozzák el, miközben a víz elkülönül. A ~ hoz gyorsan forgó turbina keverőberendezést alkalrnaznak.

 

Flush-pigmentpaszta
különleges vizes pigmentpép, amelyhez nedvesítő- és diszpergálószert adagolnak a célnak megfelelő minőségben és mennyiségben. E paszta használatakor csökken a festékbedörzsölés energiaigénye.

 

Fogazás
~ perforálás.

 

Fókusz
gyújtópont az a pont, amelyben a gyűjtőlencse által megtört vagy a homorú tükrön visszaverődő párhuzamos fénysugarak egyesülnek (valódi ~ ), ill. az a pont, amelyböl az eredetileg párhuzamos fénysugarak a szórólencsén való áthaladás vagy a gömbtükrön való visszaverődés után kiindulni látszanak (virtuális ~ ). fókusztávolság, gyújtótávolság a gyújtópont és a főpont közötti távolság. Egy optikai rendszernél, ill. egy lencsénél a fénytörés, ill. a fényvisszaverődés mértékére jellemző távolsági érték. Jele: F.

 

Fólia
(latin; folium = lap) fémeknek, műanyagoknak vékony, homogén lapszerűen kiképzett formái. ~ celofán; film.

 

Fólianyomás
táblanyomási eljárás. A nyomóforma képét melegpréseléssel, színt adó festék- vagy fémfólia alkalmazásával viszik át a könyvtáblára.

 

Folyadékszűrő
egy vagy több egymás mögé helyezett színezékoldatból álló fényszűrő. A színes, legtöbbször vizes oldatokat tartalmazó folyadékszűrőt általában síkpárhuzamos oldalú küvettában használják. Előnye jó reprodukálhatósága, hátránya nehézkes kezelhetösége.

 

Folyamatosadagolású festékezőmű
tekercsnyomógépeken alkalmazott festékezőmű, ahol az adagolószakasz és a dörzsszakasz állandó kapcsolatban van egymással (festékmarás, filmfestékmű).

 

Folyamatszabályozás
nyomógépeken a teljes nyomtatási folyamat ellenőrzését és beszabályozását végző automatikus rendszer működésének elnevezése, ill. a visszacsatolással rendelkező részegységek összefoglaló neve.

 

Folyási határ
a nem-newtoni folyadékoknál csak nagyobb nyírófeszültség hatására indul meg a folyás, a nyírófeszültség és a sebességgradiens közötti arányosság csak a ~ átlépése után jelentkezik (Bingham-féle testekre jellemző).

 

Folyási tulajdonság
a magas-, ofszet- és szitanyomófestékek ~ aikat tekintve a nem-newtoni ún. anomális folyadékok folyási viselkedésével írhatók le, ahol is a folyadékok viszkozitása az alkalmazott nyírófeszültség függvénye. E jelenség azzal magyarázható, hogy a folyás közben szerkezeti változás áll be a nem-newtoni folyadékoknál. Az ilyen folyási viselkedés leírása az ún. folyásgörbék meghatározása, ill. felvétele alapján lehetséges. A mélynyomó- és flexográfiai nyomdafestékek közel newtoni folyadékként viselkednek, tehát folyási határuk közel zérus, és viszkozitásuk gyakorlatilag független a nyírófeszültségtől.

 

Folyó betű
tulajdonképpen a petit, garmond, ciceró, de minden más nem címnek, hanem folyó szövegnek szedett betüfokozat összefoglaló neve.

 

Folyóirat
rendszeresen, évenként legalább négyszer megjelenő 0,125 m2 vagy ennél nagyobb terjedelmű, sorszárnmal és keltezéssel ellátott sajtótermék.

 

Folyosó
csatorna.

 

Fonogramok
a hangok jelei a betűk. Nyelvészeti művekben különleges és segédjelölésekkel ellátott betük.font jelhordozó. Megjelölés a negatív betűképhordozóra, amely egy írásgarnitúrát tartalmaz.

 

Fordítófürdő
speciális fényképészeti előhívás egyik oldata, a fordítós előhivásnál használják. Az első képszerű megvilágítás után az első előhívás által redukált ezüstöt oldja ki a rétegből, ugyanakkor a megvilágítatlan ezüst-halogenidet nem oldja ki. A rétegben visszamaradt ezüst adja a pozitív képet, amelyet a második megvilágítás és előhívás tesz láthatóvá. a fényképezőgépek alkatrésze. A prizmába belépő fénysugár ilyen törőszög kombinációkkal találkozik, amelyek megakadályozzák a szokványos törölapon való kilépést, a fénysugár a prizma más lapján lép ki. A reprodukciós technikában az ilyen reflexiós derékszögű prizmákat képfordításra alkalmazták tükör helyett.

 

Fordítóprogram
valamely programozási nyelven megírt programnak (forrásprogram) egy meghatározott számítógép gépi nyelvére (gépi program) való lefordításához különleges programok szükségesek. Feladatra orientált programozási nyelvek esetén mint az ALGOL, FORTRAN, COBOL vagy PL/1, a ~ot compilernek, szimbolikus programozási nyelvek esetén gyakran asszemblernek (asszembleren ebben az összefüggésben egyetlen programot értünk, és nem az ugyancsak asszernblernek nevezett programozási nyelvre gondolunk), szerszámgépek számjegyes vezérlésére szolgáló nyelvek esetén processzornak is nevezik.

 

Fordítórúd
tekercsnyomógépeken a papirpálya irányának megváltoztatására, kétszeri irányváltás esetén oldalhelyzet beállítására való, rögzített helyzetű álló rúd, amelynek felületén a papír csúszik. A papirpálya körülforgási szöge általában 180°. Az irányváltás a rúd elhelyezési szögétöl függ. A ~ ak alkalmazásával a papírpálya nemcsak irányt változtat, hanem az oldal is megfordul, amit egyes gépeken arra használnak, hogy a hátoldal nyomásához a papírt átfordítsák. Légpárnás ~ ak alkalmazásával a súrlódás csökkenthető.

 

Fordítóselőhívás
olyan fényképészeti filmelőhivási módszer, amelynek alkalmazásával speciális felépítésü felvételi anyagon közvetlenül pozitív kép állítható elö. A képszerű megvilágítás után az első előhívással a nyersanyagot teljesen kihivva negatív ezüstkép keletkezik, amit a fordító- és derítőfürdőben eltávolítanak. A filmben a pozitív helyeken ezüst-halogenid marad vissza, amit a második megvilágítással és előhívással tesznek láthatóvá. Rögzítés, mosás és szárítás után kész a direkt pozitiv kép. Nem minden felvételi anyag alkalmas arra, hogy forditós eljárással kifogástalan pozitív képet adjon. Ezért gyártanak speciális fekete-fehér és színes forditós filmeket. Ennek megfelelöen a fordítós elöhívás módja is anyagonként változik, minden esetben a gyári előírást kell követni.

 

Fordítós filmek
olyan speciális filmek, amelyek a fordítós előhívás után pozitív képet adnak. Felépitését tekintve lehetnek fekete-fehér, ill. színes filmek. forgatókönyv a ~ a nyomtatványnak megfelelően elhelyezve tartalmazza a szöveg, az ábrák, képek felragasztott levonatát vagy kópiáját és képaláírásokat. Általában nagyobb mennyiségű képanyagot tartalmazó, bonyolultabb kiadványokhoz készítenek ~ et.

 

Forgódobos kirakó
fordítódobos, gördülödobos kirakó gyorssajtókon alkalmazott ivkirakó megoldás. A nyomóhengerhez egy kisebb át mérőjű gördülődob csatlakozik, amelynek ívfogói átveszik a nyomóhenger ívfogósorától a nyomott ívet, majd kb. 2/3 fordulat után gördülve az alatta futó szalagpályára teríti, amely a kirakóasztalratovábbítja azt.

 

Forma beemelése
eemelés.

 

Formadeszka
nagy teherbírású, lábakkal ellátott fa-, esetleg fémlap, nagyobb magasnyomóformák gépbe vitelére és tárolására.

 

Formahenger
a rotációs nyomómű kialakítási elve szerint épített gépeknek az a hengere, amely a nyomóformát hordozza. Magasnyomó- és ofszetgépeken általában a ~ megfelelö simaságú palástfelület, amelyre alkalmas befogószerkezettel rögzítik a formát, mélynyomógépek esetében a rácscsészék a ~ összefüggő palástfelületébe maratással vagy véséssel készülnek. formalin, formaldehid a formaldehid (HCHO) kb. 36 térfogatszázalékos vizes oldata. Felhasználják polikondenzációs műanyagok előállítására, valamint szerves kolloid anyagok konzerválására.

 

Formamosás
a nyomtatás folyarnán a nyomóformára került szenynyeződések lemosása.

 

Formaszállító kocsi
beemelőkocsi.

 

Formazárás
a nyomtatást megelőző technológiai művelet. Formazáráskor a nyomóforma oldalai között az elöirásoknak megfelelö margóviszonyokat alakítják ki, az űrtöltők megfelelő szabályok szerinti oldalak közé helyezésével. Ezután az oldalakat összetartó zsinegeket távolítják el (szöveges nyomófórma esetében), majd a záróvasak segítségével a formazárókeretbe szorítják a formát. Tipusai az egyszerű zárás és a keretzárás.

 

Formazáró kulcs
a magasnyomógép-mester kéziszerszáma. Általában T alakú, a záróvas szoritócsavarába pontosan illeszkedö vaseszköz. Segítségével működtetett záróvas a nyomóformákat beszoritja a formazáró keretbe.

 

Foszfátok
a foszforsav sói.

 

Foszforeszcencia
a lumineszcencia egyik fajtája. lumineszcencia.

 

Foszforeszkálás
fotolumineszcencia.

 

Foszforsav
tömény formában színtelen szirupsűrűségű folyadék, erős sav. Pozitív másoló eljáráshoz használt vegyszer.

 

Fotoemulzió
adalékanyagai a fotográfiai rétegek elöállításához használt anyagok. A ~ közül a legfontosabbak; kémiai érzékenyítő, szenzibilizátor, stabilizátor, cserző- és nedvesítőanyagok, valamint színes fotográfiai anyagokban a színképzők. fotoemulzió-dermesztés a fotoemulzió elöállításának egyik technológiai müvelete. ~ a fotoemulzió lehütése, a rendszer gélállapotba vitele, a vízoldható sók mosással való eltávolítása céljából. fotoemulzióérlelés a fotoemulzió előállítása során alkalmazott eljárás, célja a fényérzékenység növelése. A ~ lehet fizikai és kémiai érlelés.

 

Fotoemulzió öntése
a fotoemulzió felhordása a hordozóra öntőgépeken.

 

Fotoemulzió-öntő gép
a fotoemulziót a hordozóra felvivö berendezés. Legismertebb típusai a merülőhengeres, kenöhengeres és légkéses ~.

 

Fotofélvezetők
a műgyantafilmbe ágyazott szilícium-, szelén- vagy cink-oxid-kristályok. Sötétben kis elektromos vezetésűek, ennek értéke világításra tetemesen rnegnő. Az anyag vezetése a mozgó töltéshordozók (elektronok) jelenlététől függ. A ~ ben az elektronok többé-kevésbé kötve vannak. Ha fény éri a fotofélvezetőt, a fény abszorbeálódik, és ez a kötött elektronokat mozgó állapotba hozza. Az elektrofotográfiában szervetlen fotofélvezetőként szelént és cink-oxidot, szerves félvezetőként antracént alkalmaznak.

 

Fotofélvezető-réteg
műgyantába ágyazott szilícium, szelén vagy cink-oxid-kristályokat tartalmazó réteg. ~ ket használnak a xerográfiában az Elfasol technológiában lemezmásolásra.

 

Fotográfiai effektusok
a fényképezés során lejátszódó mellékreakciók, amelyeknek eredményeként a Bunsen-Roscoe-törvénytől eltérő viselkedést tapasztalunk: Schwarzschild-effektus, intermitten-ciaeífektus, Clayden-effektus, Villard-effektus, szolarizációs effektus, Herschel-effektus, Debot-effektus, Sabattier-effektus, Albert-effektus, Eberhard-effektus, Kosztyinszkij-effektus, Kron-effektus, Ross-effektus.
A ~ eltérést mutatnak a feketedés ideális törvényeitől, amelyek rendszerint feketedés növekedésével, ill. csökkenésével járnak. Megkülönböztetünk megvilágítási effektusokat és elöhívási effektusokat.

 

Fotográfiai réteg
zselatinba ágyazott az ezüst-halogenideket tartalmazó réteg, amelyet a hordozóra felöntenek, amely dermedés és száradás után adja a ~ et. fotoiniciátor olyan vegyület, amely fény hatására gyökösen vagy ionosan bomlik. A keletkezett aktiv egységek reakcióba lépnek a monomerekkel és fotopolimerizációs láncreakciót indítanak. A fotopolimerizáció során a ~ beépül a makromolekulába.

 

Fotokémia
a kémiának a fény hatására bekövetkező ~ i reakciókkal foglalkozó területe.

 

Fotokémiai ekvivalencia törvény
a fotokémiai primer folyamat minden esetben a reakció elegyben jelenlevő molekulák fényabszorpciója, amelyre érvényes az ekvivalenciaelv, amely szerint a ~ hullám- hc hosszúságú sugárzásból egy molekula által felvett energia 1 mol anyagmennyiségre vonatkoztatva ezt az energia-mennyiséget fotokémiai ekvivalensnek nevezzük.

 

Fotokémiai ekvivalens
fotokémiai ekvivalencia törvény.

 

Fotokémiai katalitikus folyamatok
a - során a fény csak az aktiválási energiát szolgáltatja az elvileg (termodinamikailag) magától is végbemenő folyamatokhoz.

 

Fotokémiai reakció
~ ról beszélünk, ha a kémiai reakció megindulásához szükséges energia forrása a rendszer által abszorbeált fény.

 

Fotokémiai szenzibilizáció
olyan fotokémiai folyamatok, amelyekben nem a kémiailag átalakuló molekulafajta abszorbeálja a fény-energiát, hanem egy indifferens molekula (szenzibilizátor), és ütközés útján adja át a kérniai folyamatban részt vevő molekulának. Ez a jelenség a ~. Az ezüstalapú fényérzékeny rendszerekben alkalmazott színezékek, szenzibilizátorok teszik lehetövé a hosszabb hullámhosszak tartományában a fényképezést, mivel az ezüst-halogenidek csak az UV- és kék fényt képesek abszorbeálni.

 

Fotokémiai szenzibilizációs folyamatok
a ~ során nem a fényelnyelés hatására gerjesztett molekulák alakulnak át, hanem gerjesztési energiájukat átadva más, átalakulásra képes rnolekulafajták közvetve idézik elö a fotokémiai változást (pl. szenzibilizált ezüstalapú fényérzékeny rétegek).

 

Fotokémiai szenzibilizátor
fotokémiai szenzibilizáció.

 

Fotolízis
fényérzékeny anyagok fény hatására bekövetkezö kémiai bomlása.

 

Fotolumimeszcencla
fotolumineszkálás ultraibolya, látható vagy infravörös sugárzás (optikai sugárzás) által kiváltott lumineszcencia. Fénytani értelemben az olyan fotolumineszkálást, amelynek lecsengési ideje általában rövidebb, mint 10" s, fluoreszkálásnak, a 10 -88 másodpercnél hosszabb lecsengésű idejűt pedig foszforeszkálásnak nevezik.

 

Fotomechanikai színhelyesbítő eljárás
színhelyesbítő maszkok, ill. kéziretus alkalmazásával végzett szinkorrekciós eljárás.

 

Fotométergömb
Ulbricht-gömb belülről fehérre festett gömb, amely a különféle fény- és színmérési eljárások fontos eszköze. Tökéletesen diffúz fény elöállítására, színes fények additív keverésére, fényforrások összes fényáramának meghatározására stb. használják.

 

Fotometria
a szem által fiziológiailag érzékelt sugárfizikai mennyisé-geket ~ i mennyiségnek nevezzük. A ~ i mennyiség jellemzi:

- az optikai sugárzás látható tartományára vonatkoznak,

- a látható sugárzást az emberi szem érzékenysége (szkotopikus, fotopikus) szerint súlyozzák.

Az egymásnak megfelelő radiometriai és ~i mennyiségek azonos jelét, a fizikai mennyiségek "e" (energetikai) és a ~ i mennyiségek "v" (vizuális) indexe különbözteti meg. Azok a ~i mennyiségek és egységek, amelyeket a CIE 1963 elött határozott meg, csak teljesen világosra adaptált vagy csak teljesen sötétre adaptált szem szélső állapotra alkalmazhatók. Külön utasitás hiányában a mennyiség vagy egység mindig világosban látásra vonatkozik, ha sötétben látásra vonatkoztatják, a fogalmat pl. szkotopikus jelzövel ki kell egészíteni.

 

Fotometriai ék
szenzitometriai ék fénymérésre, fényadagolásra alkalmas üveg- vagy filmhordozóra felvitt és kidolgozott fényérzékeny réteg, amelynek mint fényelnyelő közegnek a denzitása megadott érték szerint változik. A ~ lehet folytonos vagy lépcsös ék.

 

Fotomontázs
több fénykép egyesítése új, összefüggő egységes képpé. Célja, hogy egyszeri felvétellel megvalósithatatlan vagy nehezen megvalósítható felvételeket (pl. körlátkép) helyettesítsen. Szimbolikus képeken a képtartalom erőteljesebb kifejezésére szolgál. Előállítható képek összeillesztésével vagy több negativ egymásra másolá-sával. Művészi fényképezésben és a reklámtechnikában alkalmazzák.

 

Fotopikus látás
világosban látás.

 

Fotopolimerek
olyan műanyagok, amelyek fény hatására polimerizálódnak vagy depolimerizálódnak. Megvilágítás hatására a rendszerek oldhatósága megváltozik. Különböző másoló eljárásoknál használják a ~ et, mint másolórétegeket, pl. műanyag klisék előállítására, mint a Dycril (DuPont), Nyloprint (BASF) stb.

 

Fotopolimer film
olyan filmtípus, amelyek fényérzékeny rétegébenlevő szerves vegyületek telítetlen kötései fény hatására való felbomlása során polimerizáció megy végbe. A polimerizáció következtében az anyagok elvesztik oldhatóságukat, így képalkotásra alkalmasak.

 

Fotopolimerizáció
olyan folyamat, amelyben telítetlen kis relatív molekulatömegű vegyületek (monomerek) vagy lineáris makromolekulák fény hatására láncreakció eredményeként makromolekulákká egyesülnek, vagy térhálósodnak melléktermék keletkezése nélkül. A ~ s rendszerek fizikai és kémiai tulajdonságai (oldhatóság, keménység, tapadóképesség, folyadékáteresztő képesség stb.) megváltoznak.

 

Fotopolimer nyomóforma
szintetikusan előállított anyagi rendszerek, amelyekben a fény hatására lejátszódó fotopolimerizációs folyamat nyomó- és nemnyomó elemek kialakítását teszi lehetövé. Másolórétegként az ofszetnyomóforma-készítésre használják. A magasnyomó- (flexográfia) forma hordozóból, tapadó- és az erre felvitt fotopolimer rétegböl áll. A felhasználásra kész, szilárd foto-polimer lernezek gyári készítmények, míg a folyékony fotopolimert a felhasználó munkálja meg. Hordozóként acél-, aluminium- vagy műanyag fóliát használnak.

1. Dycril. Fotopolimer magasnyomó-forma készítésére kidolgozott anyag és eljárás. Poli(akrilsav-észter)-alapú fényérzékeny réteg, amely fény hatására oldhatatlanná válik. Megvilágításhoz ultraibolya vagy ultraibolyában gazdag fényforrást alkalmaznak. Másoláskor rácsnegatívra van szükség, a rácspontoknak élesen elhatároltnak és legalább fedettségűnek kell lenniük. A másolatok előhívásához O,16 % nátrium-hidroxidot tartalmazó erös vízsugarat használnak. A megvilá-ítási idő a lemez vastagságától függően 2-8 perc között változik.

2. Nyloprint. Fotopolimer magasnyomóforma készítésére kidolgozott anyag és eljárás. A fényérzékeny réteg poliamid kötőanyagból, monomer vegyületekböl, iniciátorból, valamint hőstabilizátorból áll. Ha a Nyloprint lemezt ultraibolya sugarakban gazdag fényforrással, negatív másolóeredetin keresztül világítják meg, a fényérte helyeken a réteg oldhatatlan térhálós szerkezetté alakul, a fény nem érte helyeken az oldószerben teljes mértékben oldható marad. A másoláshoz használt filmnegatív fedettsége legalább legyen. A megvilágítási idö a használt lemeztípustól és a másolandó rajz finomságától függöen 6-10 perc között változik. A kimosás 80% viz és 20 % o etil-alkohol elegyével történik. A lemezt ezután meleg levegövel megszárítják, majd a teljes felület utánvilágításával tökéletesebb, mechanikailag szilárdabb térhálós szerkezetet érnek el.

 

Fotorezol ofszetlemez
hazai fejlesztésü, negatívmásolásra alkalmas, előérzékenyített ofszetlemez. A másolás munkalépései: megvilágítás, előhívás, vizes lemosás, arabgumizás és szárítás. A nyomástartósság fokozása céljából az előhívás után a lemez beégethető.

 

Fotoszedő-készülékek
kézi fényszedőkészülékek, címszedőgép a fényszedőgépek alcsoportjába tartozó gépek, a jelek levilágítása egyenkénti kézi expozicióval történik. A betűket, jeleket tároló tárcsa cserélhetö, így felhasználási területük széles. Főleg grafikai segédeszközként használhatók, egyes sorok, címsorok
szedésére alkalmasak.

 

Fototípia
vonalakat és teletónusokat (nagy kiterjedésű rácspontmentes nyomófelület) tartalmazó klisé.

 

Fődenzitás
a színdenzitásmérésnél a vörös-, zöld- és kékdenzitásértékek közül a legnagyobb érték. Sárga, bíbor és cián alapszínekkel készített nyomatoknál a ~ mindig az alapszín elnyelési sávjában áteresztö színszűrőn keresztül mért denzitás. fölévágás ívcsomag vágásakor keletkező hiba, az alsó ívek nagyobbak lesznek.

 

Főmegvilágítás
a rácsfelvételnél használatos egyik részmegvilágítás megnevezése, amellyel az alkalmazott rács teljes árnyalatterjedelmét létre lehet hozni. A rácsfelvétel készítésekor korrigálni kell az árnyalat-visszaadást, és a rács Áténél nagyobb eredeti Átének megfelelően be kell állítani a felvétel Át-t. Ezért a ~ mellett szükség lehet csúcsfény megvilágításra (árnyalatvisszadás helyesbítése) és segédmegvilágításra (a felvétel Át beállítása). A ~ i idö változásának hatása a rács Átre: ha rövid, akkor a rácsnegatív sötét részei túl nyitottak, ha hosszú, akkor teljesen becsukódnak.

 

Füzésfajták
cérnafűzés esetén egyszerű öltést, a gerinc felmagasodásának csökkentésére váltott öltést, fűzőszövet (gázsi) használatakor átvarróöltést alkalrnaznak.

 

Főszabály
alaprutin valamely szóelválasztási programon belül a legfontosabb szabály a szavak elválasztására.

 

Füzés nélküli könyvkötés
ragasztókötés.

 

Főtengely
a nyomógépek központi tengelye, amelyről a mozgás a gép többi egysége felé van leszármaztatva.

 

Fraunhofer-vonalak
a Nap sugárzásának zömét felületének viszonylag vékony rétege, a fotoszféra sugározza ki. A Nap légköre, a kromoszféra elnyeli a fotoszférából jövö sugarak egy részét. Az elnyelt hullámhosszúságú sugárzások helyén a Nap folytonos színképében sötétebb vonalak, az ún. ~ látszanak (Fraunhofer német fizikus 1814-ben fedezte fel a róla elnevezett abszorpciós vonalakat).

 

Frenkel-hiba
a reális kristályokban keletkező rácshibák egyik fajtája. A ~ képződik, ha a kristályrács rácspontjai közé rácselem ékelődik be. Az ezüstalapú fényérzékeny rendszerek fényérzékenységét befolyásolja a ~.

 

Ftálsav
különbözö festékek, műgyanták előállításának kiindulási anyaga. A ftálsavanhidridet használják előhívókban stabilizátorként.

 

Funkció- (parancs-) billentyű
az író- és szedögépeken a betűknek, számoknak, jeleknek megfelelö billentyűkön kívül olyan billentyűk is megtalálhatók, amelyek különbözö utasításokat adnak. Papírra gépeléskor, a parancsbillentyűk leütésekor nem kerül jel, lyukszalag készítésekor a további feldolgozáshoz szükséges utasítások kódjai kerülnek a szalagra, on-line gépeknél pedig közvetlenül a rendszerbe.

 

Futógyűrű
érintkezőgyűrű íves magasnyomógépeken a nyomóhenger két végén elhelyezett acélgyűrű, a nyomóalap és a nyomóhenger közötti kapcsolat pontos létrehozására. Az ofszetnyomógépek nyomóművét alkotó forma- és ofszethengerek palástfelületének szélein elhelyezett köszörült acélgyűrű, amelyek a hengerek forgása közben végiggördülnek egymáson.

 

Fül
a védőboritó két széle, amelyet a könyvtábla belső oldalára hajtanak.

 

Fűződrót
drótfűzéshez használt kör vagy négyszög keresztmetszetű fémhuzal.

 

Fűzöfej
a könyvkötészeti füzőgépek azon egysége, amely a fűzőanyagot (fűzőcérnát, fűződrótot) vezeti és a fűzés műveletét végzi.

 

Fűzöszövet
könyvtestek gerincének erősítésére használt ritka szövésű anyag.

 

Fűzővászon
fűzőszövet

 

forrás : különböző Internetes fórumok , céges weboldalak, szótárak, könyvek