A (1) | B (1) | C (2) | D (1) | E (1) | F (1) | G (2) | H (1) | I (1) | J (1) | K (1) | L (1) | M (1) | N (1) | O (1) | P (1) | R (1) | S (3) | T (1) | U (1) | V (1) | W (1) | Z (1)

V

Vaknyomás:
Dombornyomás papírba. Általában keményebb kartonokba, papírlemezekbe nyomnak domboru vagy homoru felületet (pl.: könyvborító, mappa, meghívók stb...).

 

Vákát oldal:
Kiadvány tipográfiai elrendezésből adódóan üresen maradt oldala. A műszaki szerkesztő a könyvtervben áthúzott körrel jelöli.

 

Vektoros grafika
Olyan rajzok, melyek matematikailag leírva tárolódnak az állományokba. Pl.: . cdr ( CorelDraw ) , .ai ( Adobe illustrator )

 

Vágójel
A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét.

 

Vágott méret
A kész nyomdai termék mérete. Keménytáblás könyvnél a könyvtest méretmegjelölése.

 

Vasalt sarok
Különleges kötészeti megoldás. Reprezentatív naptáraknál alkalmazzák

 

Védoborító / envelop
A kötött könyvtestet borítja, 5-10 cm-rel ráhajolva a két könyvtáblára. Általában nyomott, felületkezelt, 120 és 180 g közötti grammsúlyú munyomó vagy pausz papír, ritkábban celofán.

 

Verziószám
A nyomdai anyagokat tartalmazó fájlok írásakor használt szoftver verziószáma.

 

Vízjel
A papírgyártáskor a papírba elhelyezett (például: márka, cég) jel, mely a papíron fény felé átnézve látható.

 

Volumenizált papír
Papírgyári eljárással könnyített (laza rostszerkezetu) papírok, melyek vastagabbak a vele azonos grammsúlyú papíroknál.

 

Vonalkód
Lézertechnikával olvasható, vonalakból álló jelsorozat. A vonalkód a termék EAN kódját jeleníti meg. Az ISBN vagy ISSN számmal ellátott termékek (könyvek, periodikák, stb.) EAN kódját az ISBN, illetve az ISSN számból kell képezni.

 

Vágási jel
feldolgozásra kerülö ívekre nyomtatott vonalak, amelyek a vágások helyeit jelölik

 

Vágógép
kézi működtetésű sor- és léniavágó gép. Az egy fix és egy karral mozgatható vágókés közé csavarrögzítéses ütköztetővel ellátott, sínre tolt anyagot az elmozduló kés a beállított méretre vágja. Nagyobb mennyiségek vágásához célszerű alkalmazni a villamos működtetésű motoros sor- és léniavágó körfűrészt. vágóhenger tekercsnyomógépek vágó- és hajtóművében a keresztirányú vágást végző hengerpár. Hosszvágás után a papírpályát a vele azonos kerületi sebességü és alkotó irányban, egyenes élű vagy fűrészfogazású vágókésekkel felszerelt ~ ek közé vezetik, ahol a keresztirányú vágás megtörténik.

 

Vágóléc
ívvágógépek és háromkéses vágógépek gépasztalának hornyában elhelyezett műanyag léc, amelybe a vágókés 1,0-1,5 mm-re belevág.

 

Vájolás
hornyolás

 

Vakanyag
nemnyomó elemek.

 

Vakdombor
olyan dombornyomás, ahol a reliefszerüen kidomborodó nyomóelemeket nyomatlan papír felületén hozzák létre, így a rajzolatokat csak a kiemelkedö nyomóelemek hozzák létre. vakmaratás
1. A mélynyomóforma készítésben fehérmaratásként ismert hibajelenség. Sötét képrészek maratásánál a hengerfelület és a zselatinréteg között fehéres csapadék képződik, amely a maratás vizuális ellenőrzését gátolja.
2. Klisélemezek gyorsmaratásánál a frissen összeállított maratófürdőben másolatlan, üres horganylemezt maratnak huzamosabb ideig, a megfelelö horganytartalom elérése (~ 10 g . 1) és ennek révén a megfelelő maratási minőség elérése érdekében.

 

Vaknyomás
1. Táblanyomási eljárás, a nyomóforma képét meleg-préseléssel viszik át a könyvtáblára.
2. Festék nélküli magasnyomtatás.

 

Vaknyomat
festékezetlen magasnyomóforma erős préselése utánkeletkezett maradandó alakváltozás a nyomathordozó felületén.

 

Vakulás
az a jelenség, amikor nyomtatás közben az egyfémes ofszetlemez felületéről a nyomóelemek folyamatosan elkopnak, a nyomatkép eltünik. Oka lehet a lemez felületét érö erös mechanikus behatás, az erösen savas nedvesítővíz, a lakkréteg elégtelen száradása.

 

Valódi kép
az összetartó fénysugarak metszéspontjaiban létrejövő kép. Mindig felfogható ernyőn. Valódi képet alkotnak a gyűjtőlencsék és a homorú tükrök abban az esetben, ha a tárgy a gyújtóponton kívül fekszik.

 

Változó borítás
magasnyomógépeken az állandó borítás fölé felfeszített borítás. Minden kinyomtatott munka után cserélni kell.

 

Vályúhenger
ofszet- és magasnyomógépek festékezőművében a festékszekrénybe (festékvályúba) beépitett henger (duktor). Feladata egyrészt a hozzá érintőlegesen kapcsolódó acéllemez és a vályúhenger között, zónacsavarokkal beállított résen keresztül a festék továbbítása a festékezőmű dörzsszakaszába, másrészt szakaszos, ill. folyamatos forgása által a festékvályúban elhelyezkedő festék moz-

 

Ványolás
könyvboríték vagy egyéb kartonból készült termék nyitási éleinek kialakitása, az élvonalaknak megfelelő keskeny vályú préselésével.

 

Variábilis rotációs gép
változtatható formátumú tekercsrotációs gép. A papírfutás irányában eltérő hosszúságú nyomatokat különböző átmérőjü formahengerek cseréjével oldják meg. A hagyományos felépítéstöl eltérően a papírszalag először a vágószerkezetbe kerül, amelyet úgy állítanak be, hogy a levágott papíriv a formahengeren levő forma kerületi ívhosszával legyen egyenlő. A vágószakaszból a nyomóműbe szalagrendszeren át jut a vágott ív, ahonnan közvetlenül vagy hajtogatóművön át kerül a kirakómübe. Főleg a rotációs mély- és flexonyomtatás területén alkalmazzák.

 

Varrótű
a cérnafűzőgépeken a szál bevezetését végző elem.

 

Vas
Fe 7,86 kg/dm3 sűrűségü fém; olvadáspontja 1535 °C. Felhasználják pl. zerkezeti anyagként, többfémes nyomólemezek készítésére.

 

Vas-kloridok
1. Vas-klorid 3 . Zöld színű, vízben, alkoholban oldódó por. Galvanizálásnál használják.
2. Vas-klorid, . Sárgásbarna kristályos anyag, vízben, alkoholban stb. oldódik, higroszkópos. Mélynyomóformák és rézklisék maratóanyaga, amelyeket különböző töménységben

 

Védőboritókész
könyveknél a könyvtáblákra borított, elől behajtott, a könyvtáblát védő és propaganda célokat szolgáló borító.

 

Védősor
támaszsor.

 

Védőzés
kész könyvekre a védőborító felhelyezése.

 

Végberendezés
terminál az adatállomásnak az a része, amely nem az adatátvitel (adatátvivő mű) céljait szolgálja.

Részei:
- bevivőművek (pl. billentyűzet);
- kihozóművek (pl. nyomtató);
- puffertár az adatok időleges tárolására;
- számolómű és/vagy vezérmű, ha az adatállomás feldolgozást is végez;
- az adatátvitel lebonyolításához szükséges olyan járulékos részek, pl. adatlökészítő (párhuzamossoros átalakító, soros-párhuzamos átalakító), ellenőrző; azonosító. Ez utóbbiak mind az adó-, mind a vevőoldalon megtalálhatók.

 

Végtelen
lyukszalag, endlos sorkizárás nélküli kopogtatás terméke.

 

Végtelen
(sorkizárás nélküli) írásmód kopogtatókészüléken szövegek adathordozóra való átvitele sorképzés nélkül. Terméke a végtelen lyukszalag (endlos).

 

Vegyes nyomtatvány
meghivók, divatlapok, oklevelek, gyászjelentések, névjegyek, határidőnaplók, gyermekjátékkártyák, különféle (levonó) matricák, nyomtatott (nem árukiszerelési célú) öntapadó papírok vagy alufólia címkék és emblémák, valamint azok a jegyzettömbök, mutatókönyvek (regiszterkönyvek), amelyek lapjain nyomdai eljárással készített képek, reprodukciók, szövegek, hirdetések stb. találhatók.

 

Verimaszk eljárás
a Verimaszk film a Gevaert-Agfa gyár által kidolgozott egymaszkos speciális ezüstképes maszk, ill. maszkeljárás. A Verimaszk lágy gradációjú speciális pankromatikus film, vagyis a látható fény teljes tartományára érzékeny. A Verimaszk film hátoldalára barnásvörös színszűrő réteg van felhordva, amely a kék fénysugaraknak nagy részét nem engedi át. A maszkot a színszűrős hátoldalán keresztül kell megvilágítani, és a filmet fekete-fehér előhívóban elöhívni, majd a színkivonati negatívokat a Verimaszk filmen keresztül megvilágítani.

 

Vertikális fényképezőgép
függőleges elrendezésű, nyomdaipari reprodukciós fényképezőgép, az eredeti síkja vízszintes, mig a film-sík függöleges. Viszonylag kis helyen elfér, minden része könnyen hozzáférhetö, jól kezelhetö. Az objektív síkja rögzített, míg az eredetitartó vertikális, a filmtartó pedig horizontális irányú mozgást végez a méretarány változtatásakor. Az oldalhelyes vagy oldalfordított felvételek készítése megfelelő tükörrel, ill. tükörkombinációval lehetséges. Az eredetitartó mérete 60 x 80 cm-es, a maximális felvételi méret 50 x 60 cm. A nagyítás, ill. kicsinyítés mértékének széles tartományát egy sínen elhelyezett több különböző gyújtótávolságú objektív biztosítja. Főként ránézeti eredetik feldolgozására alkalmas, de kiegészítő berendezéssel átnézeti eredetiket is lehet reprodukálni.

 

Verzó
(latin, verso) a szennycímoldal hátsó oldala.

 

Vésés
valamilyen felület megmunkálása nyomóelemek kialakitása vagy hibák megszüntetése céljából. Manuális úton: rézmetszet; pluszkorrektúra. Géppel: elektronikus vésés,

 

Vésőszerszám
nyomódúcok, klisék, mélynyomóhengerek stb. vésésére, javítására szolgáló kemény acélból (HSS) készített kéziszerszám, amelynek profilja a célnak megfelelően különböző lehet. Ide sorolhatók az elektronikus vésőgépek vésőszerszámai, amelyek a berendezés által keltett elektromos impulzus révén vésik ki a nyomóelemeket.

 

Vezérlőpult
nyomógépek központi irányítószerve, amely íves nyomógépeken rendszerint a kezelőoldalon kerül elhelyezésre, tekercsnyomógépeken önálló egységet képez.

 

Vezetőléc
a gördülő mozgás pályájának meghatározására alkalmas kopásálló acélból készült szerkezeti elem. Gyorssajtókon nyomtatáskor a nyomóhenger futógyürüjéhez kapcsolódó elem, amely a közöttük levő kényszerkapcsolat révén csúszásmentes legördülést biztosít.

 

Viaszok
nagy szénatomszámú, egyértékű alkoholok és nagy szénatomszámú karbonsavak észterei. Alacsony olvadáspontú vegyületek. A ~ lehetnek állati eredetűek, pl. a méhviasz; növényi eredetűek, pl. a pálmaviasz.

 

Viaszolókészülék
papírszerelésnél alkalmazzák. A ~ en átengedett fotopapir hátoldala 55 °C-on olvadt viaszréteggel kenődik be vékony rétegben, ami tapadóréteget hoz létre, és a fotopapirt alkalmassá teszi a kívánt helyen való rögzítésre.

 

Vibrációs csíkok
rezgési csíkok.

 

Világító festékek
luminofor festékek megvilágítás után vagy anélkül sötétben világítanak. Az egyszerű ~ fő alkotórésze kis mennyiségű idegen fémet tartalmazó bárium-szulfid, kalcium-szulfid, cink-szulfid stb. Ezek az anyagok fényelnyelés által gerjesztőek, és a kristályban levő atomok által felvett gerjesztési energiát fokozatosan (néhány óra alatt) adják le fénysugárzás alakjában.

 

Világosban látás
fotopikus látás a néhány kandela per négyzetméternél nagyobb fénysűrűség szintre adaptált normális szem látása.

 

Világosság
a látásérzet jellemzje, amelyet az vált ki, hogy egy felület több vagy kevesebb fényt bocsát ki, vagy úgy tűnik, rnintha több vagy kevesebb fényt bocsátana ki. A világosság közelítőleg a fénysűrűség fotometriai mennyiség érzékelés szerinti megfeleője.

 

Világosságterjedelem
kontraszt.

 

Villanófény
nagy intenzitású, rövid idejű, mesterségesen előállított megvilágítás. Eszközei a villanólámpák (örökvaku). Előnye: rövid megvilágítási idő, napfény-színhőmérséklet és hőhatás nélküli megvilágítás. Hátránya: a túl rövid megvilágítási idő miatt kialakuló Schwarzschild-effektus.

 

Villard-effektus
képfordulási jelenség, amely a röntgenfény okozta feketedések gyenge utóvilágítással való csökkentéséből áll.

 

Viscomex mélynyomófesték
viszkozitásszabályzó berendezés, ame lyet rotációs tekercs-mélynyornó nyomó gépeken alkalmaznak. A ~ a mélynyomófesték viszkozitását adott intervallumon belül a szükséges - megfelelő, optimális - értékre szabályozza be.

 

Viserhenger
a hagyományos nyalóhengeres nedvesítőműnek felhordóhengere.

 

Viszkozitás
belső súrlódás a Newton-féle súrlódási törvény értelmében a sebességgradiens (G) és a nyírófeszültség (i) között fenálló arányossági tényező t = nG. A viszkozitás egysége a Pa . s. A folyadékok viszkozitása a hőmérséklet növekedésével csökken, a gázoké ellenben növekedik.

 

Visszaverés
reflexió a sugárzás visszatéríttetése valamilyen felületről anélkül, hogy monokromatikus összetevőinek frekvenciája megváltoznék.

 

Visszaverődéses fényudvar
a fényérzékeny rétegre eső fénynek a hordozóról való visszaverődése következtében keletkező fényudvar.

 

Vízadagoló
meghatározott űrtartalmú (1-2 1-es), rendszerint műanyag flakon, szeleppel ellátva, a nedvesítőfolyadékot az íves ofszetnyomógépek nedvesítőművében a víztartó vályúba adagolja, a nedvesítöfolyadék szintjét egyenletesen tartva.

 

Vízátemelő henger
ofszetnyomógépek nedvesítőművének egyik hengere. Feladata a nedvesítőoldatot a vályúhengerről leemelni, és az eloszlatóhengernek továbbítani. Borítása erősen nedvszívó anyag) rendszerint flanell. Lengő mozgást végez, dörzshajtással kialakított.

 

Vízduktor
a nedvesítőmű vályúhengere. Feladata a nedvesítőfolyadék kiemelése a vízvályúból.

 

Vizes ragasztók
olyan ragasztóanyagok, arnelyekben a ragasztóalapanyag vízben oldott vagy diszpergált állapotban kerül felhordásra. Legismertebb vízben oldott alapanyagú ragasztók a kazein-, dextrin-3 keményitő-, állatienyv-, poli(vinil-alkohol)-, nátrium-karboxi-metil-cellulóz- és nátrium-szilikát-alapú készítmények. Ezeket az elöbb felsorolt ragasztóanyagokat legnagyobb mennyiségben a papíripar és a nyomdaipar alkalmazza.

 

Vízjel
különleges okmányokat és értékpapírokat gyártják csak vízjellel, amit a vízjelhengerrel (eguttörrel), a még nedves papír gyenge tömörítésével érnek el. Ez a valódi vízjel a papir vízbe helyezésekor eltűnik, szemben a mesterséges vízjellel, arnely így megmarad.

 

Vízszintes gépépítés
a nyomógépek fő egységeinek egymás mellett való elhelyezése. víztartó vályú ofszetnyomógépek nedvesítőművének része. Hagyományos nedvesítőműveknél a nedvesítőfolyadékot a ~ba töltik, amelybe belemerülve a vályúhenger forgása következtében kiemeli a nedvesitőfolyadékot.

 

Vizuális denzitás
olyan denzitás, amely a visszavert vagy áteresztett sugárzás kiértékelését, a világosra adaptált szem spektrális fényhatásfok függvénye alapján adja meg.

 

Vízüveg
sárgásfehér színű, nátrium-szilikát alapanyagú vizes ragasztó gyakorlatban elterjedt neve. Leggyakrabban papíripari termékek olcsó ragasztóanyagaként használják.

 

Volumenpapír
pehelysúlyú nyomópapír.

 

Vonalas felvétel
a vonalas eredeti két árnyalati értékét: az alapot, amely rendszerint fehér vagy átlátszó és a rajzi elemeket, amelyek azonos fedettségű vonalak vagy foltok, fordított árnyalatokkal tartalmazó felvétel. Készítéséhez keményen, ill. extra keményen dolgozó line-3 ill. lith-filmet és előhívót használnak.

 

Vonalrács
az ún. effektrácsok egyik típusa. Speciális felhasználási területe grafikai, ill. reklámcélokra készített nyomtatványoknál, csak meghatározott eredeti tipusokhoz használatos. A valódi árnyalatokat nem különböző struktúrájú rácspontokra bontja fel, hanem vonalak és vonalközök különböző vastagságával, egymáshoz való viszonyával fejezi ki az árnyalatokat. A vonalak iránya lehet a képszélekkel párhuzamos, vagy azokkal valamilyen szöget bezáró, körkörös, hullárnvonal stb. Azt, hogy melyiket használják, mindig az eredeti jellege, ill. a felhasználási területe dönti el.

 

Vörösváltás
az ellenőrző írással rendelkező perforátorokon használják, hogy a szedésparancsokat más színben ábrázolják úgy, hogy ezek már optikailag is elválnak a többi szövegtől.

 

forrás : különböző Internetes fórumok , céges weboldalak, szótárak, könyvek